JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 5-2002

Napanuorat indonesialaiseen Apriliin
aiheuttavat yhä huolia UPM-Kymmenelle

(08.04.2002) Ympäristöjärjestö Maan Ystävien Britannian osasto julkaisi helmikuussa uuden raportin indonesialaisesta April-yhtiöstä. Sitä syytetään yhä luonnonarvoiltaan korvaamattomien sademetsien tuhoamisesta ja eräistä muista eettisesti kyseenalaisista toimista.

Raportin tekijät osoittavat sormella myös UPM-Kymmeneä sen vuoksi, että yhtiön Changsussa Kiinassa toimiva paperitehdas käyttää Aprilin sellua ja koska UPM-Kymmene kuuluu 121 miljoonan dollarin lainansa vuoksi Aprilin rahoittajiin.

Johtava asiantuntija Pehr-Eric Pått UPM-Kymmenestä vahvistaa, että Aprilin toimittama lyhytkuituinen sellu on kapasiteetiltaan 350 000 tonnin Changsun paperitehtaan pääraaka-aine. "Kun ostimme Changsun tehtaan toissa vuonna, vaihtoehtoja Aprilin sellutoimituksille ei ollut tarjolla kireän markkinatilanteen johdosta. Nyt markkinoilla on useita tarjoajia", Pått toteaa. Yhtiön pääkonttori on mukana kaukaisenkin tehtaan pääraaka-aineen valinnassa.

Aprilin puunhankinnan suurimpana ongelmana Pått pitää sitä, että metsien kohtelu on Indonesiassa epämääräisessä tilassa maanlaajuisesti. Eri lähteiden mukaan metsien laittomassa hyödyntämisessä ovat mukana niin poliisi, armeija ja muut viranomaiset kuin teollisuus ja pientilallisetkin. Tehdyt selvitykset eivät kuitenkaan anna tarkkaa kuvaa esimerkiksi Aprilin puunhankinnan mahdollisista laittomuuksista.

Niinpä UPM-Kymmene vaatiikin Aprilia teetättämään puolueettoman selvityksen toimintansa vaikutuksesta Indonesian metsissä. Pian Maan Ystävien uuden raportin julkistamisen jälkeen April lupasi, että se tulee teetättämään tilannetta selkiyttävän tutkimuksen. Påttin mukaan April on edennyt asiassa ja pyytänyt tarjouksia tahoilta, joilla on tehtävässä vaadittava asiantuntemus. Jos työ etenee asiallisesti, selvitys on mahdollista saada valmiiksi ensi syksyyn mennessä, Pått arvioi.

Lainan ehdoista neuvotellaan

UPM-Kymmene ei ole saanut Britannian Maan Ystävien uuden raportin johdosta kyselyjä asiakkailtaan Britanniasta, mutta Pått kertoo, että muualta niitä on tullut muutamia. Asialla ovat olleet asiakkaat, joilla on toimintaa useassa maassa.

Osakesalkkujen haltijoina merkittävät institutionaaliset sijoittajat eivät ole esittäneet raportista UPM-Kymmenelle kysymyksiä. "Aikoinaan, kun aloimme luotottaa Aprilia, eräät sijoittajat halusivat asiasta lisätietoja", Pått sanoo.

UPM-Kymmenen 121 miljoonan dollarin laina Aprilille on kuitenkin tälläkin hetkellä ajankohtainen. Lainaehtojen mukaisesti osapuolet ovat viime kuukausina käyneet sen jatkosta neuvotteluja, mutta maaliskuun puoliväliin mennessä niistä ei oltu julkistettu minkäänlaisia tietoja.

Lehtitietojen mukaan Aprilin talous on yhä huono. UPM-Kymmenellä on lainansa vakuutena noin 12 prosentin osuus P.T. Riau Andalan Pulp & Paper sellutehtaan osakkeista.

--------------

Britannian Maan Ystävien helmikuussa 2002 julkaiseman "April fools" –selvityksen mukaan

  • Indonesian metsäala supistuu kaksi miljoonaa hehtaaria vuodessa,
  • taloudellisesti hyödynnettävissä olevat alankometsät loppuvat Sumatralla 2005 ja Kalimantanilla 2010, ellei metsien käsittelyn menetelmiä muuteta perinpohjaisesti
  • ja yli 70 prosenttia metsien hakkuusta on dokumentoimatonta ja oletettavasti laitonta.

Puuraaka-aineen alkuperän epäselvyys koskee olennaisesti myös selluteollisuuden hankintoja. Suurin osa Aprilin RAPP-sellutehtaan kuitupuusta on peräisin luonnonmetsistä, jotka ovat lukuisten uhanalaisten eläinlajien elinympäristöjä.

Raportti April fools sekä sen suomenkielinen yhteenveto löytyvät netistä osoitteessa www.maanystavat.fi/upm/fools.

--------------

UPM-Kymmenen lehdistötiedote 10.04.2002: UPM-Kymmene ja April ovat sopineet lainan takaisinmaksusta sekä tiukemmista ympäristöehdoista