..MAAILMALTA

PUUNJALOSTUSUUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

Ruotsin liitto voitti työtuomioistuimessa

(Paperiliitto 1-99) Ruotsissa työtuomioistuin on tehnyt periaatteellisesti merkittävän päätöksen Hallstan paperitehtaan työaikakiistassa. Oikeus määräsi tehtaan omistajan Holmen Paperin maksamaan Pappers-ammattiliiton oikeudenkäyntikulut sekä 40.000 kruunun vahingonkorvauksen.

Kiista syntyi, kun työnantaja palkkasi vuoden 1997 lopulla lähettämöön kolme työntekijää työajoin, jotka rikkoivat paikallista sopimusta.

Ammattiosaston puheenjohtaja Johnny Karlsson kertoo verkkolehti Dagens Arbetessa, että työläiset seurasivat valppaasti kiistan käsittelyä työtuomioistuimessa.

 
Paperi ja kemia
yhteen Yhdysvalloissa

(Paperiliitto 1-99) Yhdysvaltojen ay-liikkeessä vuosi alkoi kahden merkittävän ammattiliiton yhdistymisellä. Paperityöläisten liiton UPIU:n ja kemialiiton OCAW:n liittokokoukset olivat samanaikaisesti koolla Las Vegasissa ja hyväksyivät huolella valmistellut yhdistymisasiakirjat. Uuden liiton nimeksi tuli PACE. Siinä on 320.000 jäsentä.

Suuremman osapuolen, UPIU:n, puheenjohtaja Boyd Young valittiin uuden liiton ykkösmieheksi ja OCAW:n puheenjohtaja Robert Wages kakkoseksi.

Young määritteli PACE:n tärkeimmiksi tehtäviksi järjestäytymisasteen nostamisen, edistyksellisen tulevaisuuden hahmottamisen ja kansainvälisen solidaarisuuden. Wages korosti, että yhdistymisellä ei tavoitella suurta kokoa, vaan aiempaa lujempaa voimaa jäsenten etujen puolustamiseksi.

UPIU toi uuteen järjestöön paperi- ja sellutyöläisiä, autonosien valmistajia, sementintuottajia sekä pieniä ammattiryhmiä muilta teollisuusaloilta. OCAW:n jäsenkunta muodostui pääasiassa kemian-, öljy-, lääke- ja ydinvoimatyöläisistä.

Optimismia
Saksan ay-liikkeessä

(Paperiliitto 1-99) Oikeistohallituksen vaihtuminen punavihreään koalitioon ruokkii optimismia Saksan ay-liikkeessä. IGBCE-liiton puheenjohtaja Hubertus Schmoldt pitää lupaavina liittokansleri Gerhard Schröderin johdolla aloitettuja kolmikantaneuvotteluja, joiden päätavoite on työllisyyden parantaminen. Osapuolten yhteisen ponnistelun otsikkona on "työn, koulutuksen ja kilpailun liitto".

Scholdtin mukaan työnantajat ovat luopuneet syyskuun vaalien jälkitunnelmien asenteistaan ja suhtautuvat kolmikantatyöhön rakentavasti.

Schmoldt varoittaa innostumasta liikaa ekoveroista ja muistuttaa, että IGBCE ja keskusjärjestö DGB ovat puoluepoliittisesti sitoutumattomia, vaikka ne toimivatkin vaalien edellä vallanvaihdon puolesta.

Saksan paperi- ja sellutyöläiset ovat järjestäytyneet IBGCE-ammattiliittoon yhdessä kemian-, kaivos- ja energiatyöläisten kanssa.

 
LO:n ja SAF:n neuvottelut katkesivat: Puheenjohtaja Ekbåge ei ole huolissaan

(Paperiliitto 1-99) Ruotsissa johtavien työmarkkinajärjestöjen LO:n ja SAF:n neuvottelut katkesivat tuloksettomina joulun edellä. Osapuolet etsivät yhteisiä linjanvetoja Ruotsin Eurooppa-politiikassa, työmarkkinakysymyksissä, verotuksessa sekä koulutusasioissa.

Ruotsin paperityöläisten liiton Pappersin puheenjohtaja Sune Ekbåge ei ole erityisen huolissaan neuvottelujen umpikujasta. "LO:ssa olimme henkisesti varautuneet tällaiseen lopputulokseen." Keskusjärjestöjen tuloksettomat neuvottelut korostavat toimialakohtaisten sopimusten merkitystä, Ekbåge päättelee.

Hänen mielestään ikävintä LO:n ja SAF:n neuvottelujen katkeaminen on työttömille, koska keskustelujen lähtökohtana oli työllisyyden kohentaminen.

 

 

Paperinkeräys
sujuu saksalaisilta

(Paperiliitto 1-99) Valtioneuvosto päätti viime vuoden lopulla, että Suomessa tehostetaan keräyspaperin talteenottoa ja hyödyntämistä. Varaa parantamiseen on olemassa, koska Suomi ei ole alan kärkimaa.

Vuonna 1997 talteenottoaste oli Suomessa 59 prosenttia, mutta saksalaiset ylsivät 72 prosenttiin. Suomen edellä olivat PPI-lehden mukaan myös Itävalta (70 prosenttia), Hollanti (67), Etelä-Korea (66), Sveitsi (63) ja Ruotsi (62).

Maailman suurimmissa paperintuottajamaissa kierrätys toimii puoliteholla. Toissa vuonna talteenottoaste oli Kanadassa vain 45, Yhdysvalloissa 41 ja Kiinassa 27 prosenttia. Japanilaisten keräystoiminta tuotti 53 prosentin tuloksen.

Valtioneuvosto asetti päätöksessään tavoitteiksi kierrätysasteen nostamisen 70 prosenttiin vuonna 2000 ja 75 prosenttiin vuonna 2005. Kansainvälinen vertailu osoittaa, että tavoitteet ovat vaativia.


"... ei ole hyvä
uutinen jäsenillemme"

(Paperiliitto 1-99) "International Paperin ja Union Campin yhdistyminen ei ole hyvä uutinen jäsenillemme", kommentoi Unionin Campin työntekijöiden edustaja Robert Smith maailman suurimman metsäteollisuusyhtiön IP:n ja 22 miljardin markan liikevaihdon edellisellä tilikaudella tehneen Union Campin fuusiota.

Smithiä ratkaisu huolestuttaa, koska International Paper kohtelee hänen mukaansa henkilökuntaansa nurjasti.

 

Ammattiliitto UPIU
vastusti Clintonin vetämistä oikeuteen

(Paperiliitto 1-99) Yhdysvaltojen paperityöläisten liitto tuomitsi joulun edellä republikaanien hankkeen vetää presidentti Bill Clinton valtakunnanoikeuteen. Järjestö vaati Kongressia keskittymään puoluepoliittisen oikeusjutun sijasta kansakunnan keskeisiin ongelmiin, kuten terveydenhuollon ja sosiaaliturvan heikkouksiin.