..MAAILMALTA

KUUMAT UUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

Palkat laskivat Etelä-Koreassa

(Palkkatyöläinen 3-1999) Palkat laskivat viime vuonna keskimäärin 2,7 prosenttia Etelä-Korean työministeriön tilastoimissa yli sadan työntekijän yrityksissä. Pudotus on suurin vuoden 1990 jälkeen.

Vain 15 prosenttia lähes 4.400 yrityksestä nosti palkkoja, 19 prosenttia laski ja 66 prosenttia piti palkat ennallaan.

Etelä-Korean ajauduttua runsas vuosi sitten vakavaan talouskriisiin maan ay-liike keskittyi kamppailemaan työpaikkojen säilyttämisen puolesta.

Asiantuntijat ennustavat, että Etelä-Korean talous alkaa elpyä tänä tai viimeistään ensi vuonna.

 
Työläisneuvosto
johtaa Jasnogorskia

(Palkkatyöläinen 3-1999) Konepajan työläisneuvosto on ottanut ohjat käsiinsä Moskovan lähellä sijaitsevassa 20.000 asukkaan Jasnogorskissa.

Viranomaiset ovat julistaneet yrityksen konkurssiin ja jäädyttäneet sen tilit. Työläiset perustivat neuvoston viime syyskuussa yleiskokouksessaan, johon osallistui suuri osa laitoksen 4.200 työntekijästä.

Tuotanto, hallinto ja markkinointi jatkuvat neuvoston johdolla. Viranomaiset ovat kehottaneet neuvostoa luopumaan omaehtoisesta operaatiostaan.

Joulukuussa poliisi hajotti Jasnogorskissa 10.000 hengen mielenosoituksen. Joukko koostui konepajan työläisistä ja heidän kamppailunsa tukijoista.

Työntekijät vaativat, että konepaja siirretään joko valtion tai kokonaan henkilökunnan omistukseen. Laitoksesta muodostettiin osakeyhtiö vuonna 1990. Työntekijöistä tuli silloin yrityksen enemmistöosakkaita.

 
Sosiaalisuutta EU:n ja
Meksikon kauppasopimukseen

(Palkkatyöläinen 3-1999) EU ja Meksiko aikovat lähiaikoina sopia keskinäisen kauppansa ehdoista, mutta neuvotteluissa ei ole lainkaan käsitelty kaupan sosiaalista ulottuvuutta.

Meksikon EU-edustajan Jaime Zabludovskyn mielestä ay- ja työehtoasiat ovat politiikkaa, eivätkä sen vuoksi kuulu kauppasopimusneuvotteluihin, joita hän pitää "puhtaasti kaupallisina".

Atlannin molemmilla puolilla ay-liike vaatii sosiaalisten ehtojen sisällyttämistä Meksikon ja EU:n tulevaan kauppasopimukseen.

 
Miten Maailmanpankki
suhtautuu ay-liikkeeseen?

(Palkkatyöläinen 3-1999) Palvelualojen kansainvälinen federaatio FIET tiedustelee Maailmanpankilta sen suhtautumista ay-liikkeeseen. Aiheen tiedusteluun on antanut FIET:n bangladeshiläinen jäsenjärjestö, jonka tietojen mukaan Maailmanpankki on kehottanut Bangladeshin hallitusta torjumaan pankkien työntekijöiden järjestäytymisyritykset.

Maailmanlaajuinen
vähimmäispalkka tulee?

(Palkkatyöläinen 3-1999) Kansainvälisen ay-liikkeen on kamppailtava maailmanlaajuisen vähimmäispalkan puolesta, ehdottaa Australian ammatillisen keskusjärjestön ACTU:n johtaja Bill Kelty. Ilman vähimmäispalkkaa vaarana on, että eri maiden työläiset kilpailevat keskenään suostumalla omien työehtojensa heikentämiseen, Kelty korostaa.

Hän visioi maailmaa, jossa kaikilla järjestäytyneillä työntekijöillä on käytettävissään Internet-yhteys ja jossa tietojen ja kokemusten kansainvälinen vaihto johtaa työntekijöiden yhteisymmärrykseen.

 
ILO arvostelee Australiaa

(Palkkatyöläinen 3-1999) Kansainvälinen työjärjestö ILO arvostelee Australian oikeistohallituksen viime vuosina luomaa työlainsäädäntöä. ILO:n asiantuntijoiden mukaan uudet pykälät antavat työnantajille liian vapaat kädet määrätä palkoista ja muista työehdoista.

Myös lakko-oikeuden rajoitukset menevät liian pitkälle, järjestö huomauttaa. Se muistuttaa, että kansainvälisten normien mukaan työntekijöillä on oltava oikeus solidaarisuuslakkoihin oman maan tai muiden maiden työläisten hyväksi.

Viime vuonna Australian hallitus yritti estää Kuljetustyöläisten kansainvälisen federaation ITF:n tuen Australian satamissa mielivaltaisesti erotetuille 2.000 työläiselle.

 
Eesti ja Valko-Venäjä
tiukkailevat ay-järjestöjä

(Palkkatyöläinen 3-1999) Eestin ja Valko-Venäjän suhtautuminen ay-järjestöihin rikkoo kansainvälisiä normeja, toteaa Vapaiden ammattiliittojen keskusliitto VAKL.

Eesti ja Valko-Venäjä vaativat ay-järjestöjä rekisteröitymään tavalla, joka ei noudata kansainvälistä lakia. Eesti on allekirjoittanut sopimuksen, joka kieltää valtion puuttumisen ay-järjestöjen toimintaan. Eestin ammatillinen keskusjärjestö on yhdessä VAKL:n kanssa valittanut rekisteröintipakosta Kansainväliselle työjärjestölle ILO:lle.

Valko-Venäjällä valtion ay-järjestöille esittämä rekisteröitymisvaatimus liittyy maan diktatorisen johdon haluun rajoittaa itsenäisen ay-liikkeen toimintaan. Lainsäädäntö menee niin pitkälle, että presidentti Lukashenkolla on jopa valtuudet lakkauttaa ay-järjestöt, joiden toimintaa valtiovalta ei ole autorisoinut tai jotka eivät jätä rekisteröintihakemusta ensi heinäkuun alkuun mennessä.

 

Merkkivaatteita Laosista

(Palkkatyöläinen 3-1999) Merkkivaatteiden kansainväliset valmistajat ovat alkaneet valmistuttaa tuotteitaan Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Laosissa. Pääkaupungissa Vientianessa kootaan vaatteita muun muassa Nikelle, Adidakselle ja Kappalle. Laos kiinnostaa yrityksiä halpojen palkkojensa vuoksi. Nuorille naistyöntekijöille maksetaan kahdeksan tunnin työpäivästä noin viisi markkaa. Työviikkoon sisältyy vain yksi vapaapäivä.

 
Japanilainen NEC
irtisanoo tuhansia

(Palkkatyöläinen 3-1999) Maailman suurimpiin puolijohteiden valmistajiin kuuluva japanilainen NEC aikoo supistaa Japanissa henkikökuntaansa 9.000 työntekijällä. Japanilaiset suuryhtiöt ovat harvoin vähentäneet väkeään näin jyrkästi. Yhtiön ennustetaan tekevän päättymässä olevalla tilikaudella yli kuuden miljardin markan tappion. NEC:n tuotteiden myynti on vähentynyt neljä prosenttia. Yhtiön suunnittelee myös eräiden ulkomaisten yksiköidensä henkilöstön supistamista.

 
Thaimaan valtion yrityksissä
vailla ay-oikeuksia

(Palkkatyöläinen 3-1999) Thaimaassa ay-liike kamppailee sen puolesta, että valtion yritysten työntekijät saisivat oikeuden ammatilliseen järjestäytymiseen. Vaatimus on erityisen polttava sen vuoksi, että maan lainsäätäjät aikovat tehdä valtion yritysten yksityistämisen aiempaa helpommaksi. Oman ay-järjestön olemassaolo lisäisi työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa yksityistämishankkeisiin.

 
Unkarin virkamiehet

mielenosoituksessa

(Palkkatyöläinen 3-1999) Unkarissa 10.000 virkamiestä on osallistunut mielenosoitukseen vaatimuksenaan 16 prosentin palkankorotus. Inflaatio etenee noin yhdeksän prosentin vauhdilla. Viime vuosien suurimpiin kuuluneen mielenosoituksen järjesti 320.000 jäsenen ammattiliitto SZEF. Sen jäseninä on hallinnon, opetuslaitoksen, terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen työntekijöitä.

SZEF:n puheenjohtaja Endre Szabo syyttää viime toukokuussa työnsä aloittanutta keskustan ja oikeiston hallitusta röyhkeästä suhtautumisesta ay-järjestöihin. Sen edeltäjä, sosialistijohtoinen hallitus ylläpiti rakentavaa vuoropuhelua ay-liikkeeseen.

SZEF vaatii myös luopumista henkilöstön kolmen prosentin supistamissuunnitelmasta sekä aikeesta kaventaa lakiteitse ay-oikeuksia.