..MAAILMALTA

KEMIANUUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

Industrifacket kannattaa
Ruotsin liittymistä EMU:un

(Reaktio 14-1999) Industrifacket, Ruotsin kemianliitto, on huolissaan siitä, että Ruotsi ei ole liittynyt yhdentoista maan valuuttaliittoon EMU:un. Erityisen uhkaavaksi tilanne muuttuu liiton mielestä, jos Britannia ja Tanska hankkiutuvat EMU:n jäseniksi. Suomi on ollut alusta lähtien EMU:n jäsen.

Industrifacket ei ole tyytyväinen Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen ja sen johtaman hallituksen odottelevaan suhtautumiseen. Liitto uskoo, että EMU:un liittyminen on edullista ruotsalaiselle teollisuudelle ja vahvistaa Ruotsin vaikutusta Euroopan politiikassa.


Norsk Hydro ja Kvaerner
irtisanovat tuhansia työläisiä

(Reaktio 14-1999) Kvaerner supistaa öljy- ja kaasusektoriensa työvoimaa rajusti. Norjassa työpaikkansa menettää 1.500 työntekijää ja myös Britaniassa irtisanotaan 1.500 henkeä. Osa työpaikoista lopetetaan ennen vuoden vaihdetta, osa ensi vuoden puolella. Väkeä vähennetään raskaasti sekä tuotannossa että toimistoissa.

Kvaernerin johto perustelee ratkaisuaan markkinatilanteen vaatimuksilla ja varoittaa, että lisää supistuksia saatetaan tehdä ensi vuonna.

Samoilla linjoilla on Norjan toiseksi suurin yritys Norsk Hydro. Se aikoo lakkauttaa ensi kesään mennessä 3.000 työpaikkaa. Niistä 1.200 on lannoiteteollisuudessa. Norjan valtio omistaa puolet ympäri maailmaa toimivasta, 37.000 työntekijän Norsk Hydrosta.


Dow ostaa Union Carbiden
- raskaita irtisanomisia

(Reaktio 14-1999) Yhdysvalloissa kemianjätti Dow ostaa alan toisen suuryhtiön Union Carbiden. Kauppasumma on 64 miljardia markkaa. Monimutkaisten kauppajärjestelyjen on määrä valmistua ensi vuoden alussa. Yhtiöiden edustajien mukaan kauppa johtaa lähes kolmen miljardin markan vuotuiseen säästöön. Se perustuu osaksi rationalisointiin, joka merkitsee 2.000 työntekijälle työpaikan menetystä.

Dow toimii 168 maassa. Sen palveluksessa on 49.000 työntekijää.

Union Carbide mustasi maineensa runsaat kymmenen vuotta sitten, jolloin kaasuvuoto sen Bhopalin tehtaalla Intiassa surmasi tuhansia työläisiä ja kaupungin muita asukkaita.

 

Kahden vuoden neuvottelut
toivat Michelinille Euroopan yritysneuvoston

(Reaktio 14-1999) Renkaanvalmistaja Michelin ja alan ay-järjestöt ovat sopineet lähes kaksi vuotta jatkuneissa neuvotteluissa Eurooppa-tason yritysneuvoston perustamisesta. Sen piiriin tulevat kaikki Euroopan talousalueella (ETA) toimivat Michelinin työntekijät.

Neuvotteluihin osallistunut Eurooppa-tason kattojärjestö EMCEF vaatii sopimuksen pikaista toimeenpanoa. Työn aloittamista kiirehtii Michelinin syyskuinen ilmoitus, jonka mukaan yhtiö lakkauttaa Euroopassa 7.500 työpaikkaa.


Ruotsissa maksetaan lisäpalkkioita vuosituhanteen vaihteessa työtä tekeville

(Reaktio 14-1999) Ruotsissa lääkeyritys Astrazeneca pitää vuosituhanteen vaihteessa töissä parisataa henkeä. Södertäljessä kunnossapidon Johny Lyvik on tunnin hälytysvalmiudessa valmiina rientämään työpaikalleen, jos kylmälaitteissa, ilmastoinnissa, lämmityksessä tai ilmanpaineen kontrollissa ilmenee vikoja. Yhtiö antaa Lyvikille palveluksesta 3.500 markan ylimääräisen korvauksen.

Verkkolehti Dagens Arbeten mukaan korvauskäytäntö vaihtelee tuhansien markkojen hyvityksistä juhlaillallisiin. Monessa yrityksessä asia on vielä avoin.

Södertäljen ammattiosaston puheenjohtaja Carina Sörensson pitää 3.500 markan ylimääräistä korvausta liian pienenä.

Työehtosopimukset eivät velvoita työnantajia maksamaan millenium-extraa.


Saksan kemianliitto
ja työnantajaliitto yrittävät yhdessä vahvistaa naisten asemaa

(Reaktio 14-1999) Saksan kemianliitto (IG BCE) ja alan työnantajaliitto (BAVC) ovat toimineet kymmenen vuotta yhdessä naisten aseman vahvistamiseksi kemianteollisuudessa. Tulokset ovat kuitenkin jääneet vaatimattomiksi, koska naiset ansaitsevat keskimäärin kolmanneksen vähemmän kuin miehet. Tästä muistutti hiljattain osapuolten yhteisessä seminaarissa IG BCE:n johdon jäsen Veronika Keller-Lauscher.

Toinen ongelma on se, että naisten osuus yritysten johtotehtävissä on yhä vähäinen. Keller-Lauscher kannusti miettimään keinoja, joilla naiset pääsisivät nykyistä helpommin vaativiin tehtäviin johtavaan koulutukseen.

Työnantajaliiton johtaja Wolfgang Goos piti hitaan kehityksen tärkeimpänä syynä rooliasenteita. Ihmisiä on autettava tiedostamaan ongelma nykyistä paremmin. Goos arveli, että naisten merkitystä koskeva liiketaloudellinen tutkimus voi olla työssä avuksi.

Kolmen prosentin palkankorotus
läntisen Saksan posliiniteollisuudessa

(Reaktio 14-1999) Saksan läntisten osavaltioiden posliiniteollisuudessa on solmittu uusi työehtosopimus. Palkkoja nostetaan kolme prosenttia. Sopimuksen piirissä on 40.000 työntekijää.

Sopimus voidaan irtisanoa ensi lokakuussa. Korotus astuu voimaan eriaikaisesti. Heikommin menestyvillä alueilla korotukset toteutetaan vasta tammikuun alussa. Ammattiliitto IG BCE luonnehtii ratkaisua kannattavuuserot huomioonottavaksi kompromissiksi.


Oikeus määräsi työnantajalle 1,8 miljoonan laskun irtisanomisesta

(Reaktio 14-1999) Syövän vuoksi jalkansa menettäneen työntekijän irtisanominen tuli yhdysvaltalaiselle kumialan yritykselle Titan Wheelille kalliiksi. Liittovaltion oikeus on määrännyt yhtiön maksamaan erotetulle lähes 1,2 miljoonaa markkaa vahingonkorvausta ja menetettyjä palkkoja. Titan Wheelin on maksettava myös 600.000 markkaa asianajajien palkkioita sekä 30.000 markkaa terveydenhoito- ja oikeuskuluja.

Oikeuden päätöksen mukaan vuonna 1996 erotetulla työntekijällä on oikeus palata työpaikalleen. Hän menetti jalkansa vuonna 1993, mutta asiantuntijoiden lausunnon mukaan hänelle olisi voitu osoittaa tehtäviä, joiden hoitoa raajarikkoisuus ei olisi haitannut.