..MAAILMALTA

AY-LIIKKEEN UUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

Romanian hallitus
syrjii ay-liikettä

(Palkkatyöläinen 10-1999) Romanian hallitus vähät välittää ay-liikkeen kuulemisesta, vaikka EU:n jäsenyyden hakijana sen pitäisi suostua sosiaaliseen vuoropuheluun maansa järjestäytyneen työväestön kanssa.

Hallitus on valmistellut työlakien uudistusta, mutta ay-liikkeen se on syrjäyttänyt täysin lakiluonnoksen käsittelystä.

Romanian johto on laiminlyönyt velvollisuuksiaan myös pitämällä ay-liikkeen sivussa maan EU-jäsenyyden valmistelusta. Kun EU hyväksyi kesällä Romaniaa koskevan maa-arvionsa, Romanian ay-johto ei saanut asiakirjaa maansa hallitukselta, vaan Euroopan ammatilliselta yhteisjärjestöltä EAY:ltä.

Romanian ammatillinen keskusjärjestö BNS on halukas neuvonpitoon hallituksen kanssa.

 
ICEM luo maailmanlaajuisia
yrityskohtaisia verkostoja

(Palkkatyöläinen 10-1999) Yli 20 miljoonan jäsenen kansainvälinen ay-federaatio ICEM päätti kongressissaan marraskuussa luoda järjestämisalojensa keskeisiin monikansallisiin yhtiöihin ay-liikettä yhdistäviä verkostoja. Niiden ensisijaisena tehtävänä on huolehtia palkkoja, työolosuhteita ja muita keskeisiä asioita koskevasta tietojen vaihdosta.

ICEM tähtää myös säännölliseen vuoropuheluun yhtiöiden johtoelinten kanssa.

Federaatioon kuuluu ammattiliittoja energiasektorilta, kaivosalalta, öljy- ja kemianteollisuudesta, puunjalostuksesta, kumi- ja nahkateollisuudesta sekä lasinvalmistuksesta. Myös ympäristönsuojelun työntekijöitä organisoivat ammattiliitot ovat osa ICEM-perhettä.

 
Kiinan kunnioitettava
työelämän perusnormeja

(Palkkatyöläinen 10-1999) Kiinan hyväksyminen Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi on lähellä sen jälkeen, kun Yhdysvallat antoi sille vuosia jatkuneiden neuvottelujen tuloksena hyväksyntänsä.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto (VAKL) korostaa, että jäsenyyden myötä Kiinan on vihdoinkin alettava kunnioittaa työelämän kansainvälisiä perusnormeja, ennen muuta työläisten oikeutta ammatilliseen järjestäytymiseen ja kollektiivisiin työehtosopimuksiin.

Niiden jatkuva kieltäminen merkitsee epäreilua kilpailua maailmanmarkkinoilla. Pahiten siitä kärsivät yritykset ja työntekijät niissä saman kehitystason maissa, joissa perusnormeja noudatetaan.

 

Suzuki rettelöi
Pakistanissa

(Palkkatyöläinen 10-1999)  Suzukin moottoritehdas Karachissa Pakistanissa erotti puolitoista vuotta sitten 150 tilapäistyöläistään sen vuoksi, että he olivat perustaneet oman ay-järjestön. Erotettuihin kuuluu koko järjestön johto. Mielivaltaisesti kohdellut työläiset ovat siitä lähtien kamppailleet saadakseen takaisin menettämänsä työpaikat.

Yhtiö käyttää liittolaisenaan ydintyövoimasta koostuvaa vakituisten työntekijöiden ay-järjestöä. Tehtaan työläisistä 70 prosenttia on tilapäisessä työsuhteessa. Tilapäisillä ei ole sosiaalietuja, ja montaa heistä pidetään harjoittelijoina, joiden palkka on mitätön.


Kroatian ja Montenegron
ay-suhteet lämpenevät

(Palkkatyöläinen 10-1999) Kroatian ja Jugoslaviaan kuuluvan Montenegron itsenäisen ay-liikkeen keskusjärjestöt Uatuc ja Citum ovat ryhtyneet lämmittämään suhteitaan alueen rauhan vakiinnuttamiseksi. Molemmat järjestöt ovat Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton (VAKL) jäseniä. VAKL on auttanut niitä lähenemisessä.

Montenegrolaisten järjestön puheenjohtaja Danilo Popovic pahoitteli hiljattain osapuolten yhteisessä tapaamisessa Kroatian helmen Dubrovnikin pommituksia, joihin Jugoslavia syyllistyi 1990-luvun alussa.

Citum oli vastustanut hyökkäystä ja suojellut Jugoslavian armeijasta kieltäytyneitä ja karanneita nuoria montenegrolaisia.


Taas maanvaltaajan
murha Brasiliassa

(Palkkatyöläinen 10-1999) Brasiliassa on jälleen murhattu maanvaltaajien liikkeen aktiivi. Kotonaan ammuttu Dorselina Folador valittiin kolme vuotta sitten Novo Mundo pikkukaupungin pormestariksi työväenpuolueen ehdokkaana.

Foladorin työ uhkasi paikallisen eliitin laitonta huume-, lapsi- ja autokauppaa. Kovin kiista alueella koskee maanomistusta. Folador kamppaili aktiivisesti maaomaisuuksien uusjaon puolesta.


Lesotho vetoaa ILO:hon

(Palkkatyöläinen 10-1999) Etelä-Afrikan ympäröimässä Lesothon kuningaskunnassa on iso riita palkankorotuksista. Työläisten edustajat eivät tyydy vähemmäispalkan korottamiseen 410 markkaan kuukaudessa, mikä merkitsee yhdeksän prosentin nousua. Virallista vähimmäispalkkaa ei ole korotettu neljään vuoteen.

Tällä hetkellä inflaatio etenee 8,5 prosentin vuosivauhdilla. Ay-liike vaatii minimitason 30 prosentin nostoa, mutta työnantajat ajavat nollalinjan jatkamista.

Neuvotteluja vaikeuttavat poliittinen sekasorto ja ay-liikkeen hajanaisuus. Tilanteen laukaisemiseksi Lesothon hallitus on vedonnut Kansainväliseen työjärjestöön ILO:on. Järjestö on luvannut antaa taloudellista ja muuta koulutusta perin kaukana toistensa näkemyksistä oleville osapuolille.

Itsemurhat lisääntyivät
kolmanneksen Japanissa

(Palkkatyöläinen 10-1999) Japanin viranomaisten mukaan saarivaltiossa tehtiin viime vuonna yli 35.000 itsemurhaa. Määrä nousi 35 prosenttia edellisestä vuodesta.

Asiantuntijat selittävät synkkää tilastoa kasvavalla työttömyydellä. Työttömyysaste on vähitellen noussut ja ylitti viiden prosentin rajan keväällä. Eniten lisääntyivät työikäisten vanhimman osan itsemurhat. Työnantajien koventunut asenne henkilökuntaansa kohtaan on koettu erityisen raskaaksi iäkkäimmissa työntekijäryhmissä.


USA:n liike-elämä
nettoaa vankityövoimasta

(Palkkatyöläinen 10-1999) Yhdysvalloissa on 1,7 miljoonaa vankia. Yli puoli miljoonaa heistä tekee kokopäivätyötä, josta suurimman hyödyn saavat yksityiset yritykset ja valtion omistamat laitokset.

Verkkojulkaisu Corporate Watchin  mukaan hyötyjien joukossa ovat ohjelmistojätti Microsoft, lentokoneiden valmistaja Boeing ja useita muita 500 suurimman yhtymän listalta löytyviä yhtiöitä. Useassa tapauksessa edut järjestyvät alihankintayritysten kautta.


Nicaragua ei turvaa ay-oikeuksia
vientituotantoalueillaan

(Palkkatyöläinen 10-1999) Nicaraguan oikeistolainen hallitus on luonut monen muun kehitysmaan päättäjien tavoin vientituotantoalueita houkutellakseen maahan ulkomaisia sijoittajia. Yksin Las Mercedes -erikoisvyöhykkeellä työskentelee 135.000 nicaragualaista. Työnantajat ovat etupäässä eteläkorealaisia, taiwanilaisia ja yhdysvaltalaisia yrityksiä, jotka teetättävät vaatteiden kokoonpanotyötä Yhdysvaltojen markkinoille.

Ay-oikeuksia poljetaan erikoisalueilla raskaasti, vaikka Nicaragua on ratifioinut Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimukset 87 ja 98. Se velvoittaa hallitusta turvaamaan oikeuden järjestäytyä ammatillisesti ja neuvotella ja sopia kollektiivisista työehtosopimuksista.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto (VAKL) on hiljattain laatinut selvityksen ay-oikeuksien loukkauksista Nicaraguan vientituotantoalueilla.