..MAAILMALTA

AY-LIIKKEEN UUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

Australian ay-liike
ei enää boikotoi
Indonesian liike-elämää

(Palkkatyöläinen 8-1999) Australian ay-liike lopetti Indonesian liike-elämän boikotin heti sen jälkeen, kun ensimmäiset YK:n rauhanturvaajat olivat saapuneet Itä-Timoriin. Indonesialaisten tuotteiden kuluttajaboikotti kuitenkin jatkuu siihen asti, kunnes Indonesia on vetänyt kaikki joukkonsa Itä-Timorista.

 
WTO:n aika ottaa
ay-liike vakavasti

(Palkkatyöläinen 8-1999) Maailman kauppajärjestö WTO on keskittynyt maailmankaupan sääntöjen liberalisointiin ja kuunnellut heikosti kansainvälisen ay-liikkeen vaatimuksia. Se horjuttaa luottamusta kauppajärjestön työhön. Maailman johtaviin ay-keskuksiin lukeutuvat VAKL, WCL, TUAC ja EAY vaativat, että WTO:n pian alkavalla neuvottelukierroksella kaupan vapauttaminen on sidottava työelämän kansainvälisten perusnormien tunnustamiseen.

 
Tokio suunnittelee
palkkojen alentamista

(Palkkatyöläinen 8-1999) Tokio kaupunginhallitus aikoo tasapainottaa budjettiaan heikentämällä kaupungin 190.000 työntekijän palkka- ja muita etuja. Suunnitelman mukaan palkkoja alennetaan ensi vuonna neljä prosenttia. Bonuksia supistetaan vielä enemmän. Alennettua palkkatasoa sovelletaan myös 2001-2002.

Suunnitelman toteutuminen säästäisi kolmessa vuodessa kaupungin kuluja 18 miljardia markkaa eli lähes 100.000 markkaa työntekijää kohti. Suunnitellut heikennykset ovat rajumpia kuin Japanin muissa kaupungeissa toteutetut.

Tokion kaupungin työntekijöiden ay-järjestöt toimivat aktiivisesti suunnitelmaa vastaan.


Brasilian autotyöläiset
vaativat 36 tunnin työviikkoa

(Palkkatyöläinen 8-1999) Brasilian auto- ja autonvaraosateollisuuden 255.000 työntekijän ay-järjestöt uhkaavat lakolla, ellei alan työviikkoa lyhennetä nykyisestä 44 tunnista 36 viikkoon.

Liike kamppailee myös koko alaa koskevan työehtosopimuksen puolesta. Työnantajat vaativat nykyisen yrityskohtaisen sopimusrakenteen säilyttämistä.

Palkkoihin autotyöläiset haluavat kymmenen prosentin korotuksen ja työsuhdeturvaan parannuksia.

 
VAKL tyytymätön
Israelin ay-oikeuksiin

(Palkkatyöläinen 8-1999) Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto (VAKL) arvostelee Israelin lainsäädäntöä ay-oikeuksien rajoituksista. Lain mukaan viranomaiset voivat yksipuolisesti määritellä yhteiskunnan toiminnalle "olennaiset työt", joita tekevät hallitus voi määrätä lopettamaan lakkonsa ja palaamaan töihin.

Kansainvälisten normien vastaista on myös se, että Israelissa työskentelevillä Gazan ja Länsirannan palestiinalaisilla ei ole oikeutta liittyä israelilaisiin ammattiyhdistyksiin, eikä oikeutta perustaa Israelissa omia ay-järjestöjä.  

Etelä-Afrikan sotilaille
rajoitettu oikeus ay-toimintaan

(Palkkatyöläinen 8-1999) Etelä-Afrikassa perustuslakituomioistuin on todennut, että sotilailta ay-oikeudet kieltävä lainsäädäntö on perustuslainvastaista. Puolustusministeriö on ryhtynyt valmistelemaan lainmuutosta, joka sallii sotilaille rajoitetut ay-oikeudet. Lähtökohtana kuitenkin on, että kollektiivinen ammatillinen toiminta ei saa vaikuttaa armeijan sisäisiin käskyvaltasuhteita. Hätätilan julistaminen maahan lakkauttaa sotilaiden ay-oikeudet.


Intian poliisi aiheutti
17 teetyöläisen kuoleman

(Palkkatyöläinen 8-1999) Tamil Nadun osavaltiossa Intiassa poliisin väkivaltainen hyökkäys muutti teeplantaasin työläisten mielenosoituksen tragediaksi, jossa 17 henkeä sai surmansa. Hyökkäystä jokeen paenneet mielenosoittajat menehtyivät hukkumalla. Poliisi hakkasi protestoijia pamppuilla ja heitti joukkoon kiviä.

Mielenosoitus johtui pitkään jatkuneesta palkkakiistasta ja satojen työtovereiden pidätyksistä edellisen mielenosoituksen aikana. Työläiset vaativat pidätettyjen tovereidensa vapauttamista.


Joka toisella Norjan LO:n
jäsenellä kotitietokone

(Palkkatyöläinen 8-1999) Kesän alussa tehdyn tutkimuksen mukaan Norjan LO:n jäsenistä 46 prosenttia käyttää kotonaan tietokonetta. Osuus kaksinkertaistui kolmessa vuodessa. Kyselyyn vastanneista 43 prosenttia kannatti lisävaroja ay-järjestöjen Internet-toimintaan, 45 prosenttia piti nykyisiä nettimäärärahoja riittävinä.

Lähes kahden kolmasosan mielestä ay-lehdet ovat yhä ay-tietouden tärkeimpiä lähteitä.


Mosambikissa satoja
tienrakentajia lakossa

(Palkkatyöläinen 8-1999) Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Mosambikissa 600 tienrakentajaa aloitti syyskuun alussa lakon vaatien henkilöstöpäällikön erottamista. Lakkolaiset ovat portugalilaisten omistuksessa olevan Tamegan palveluksessa.

Työläisten mukaan henkilöstöpäällikkö on irtisanonut mielivaltaisesti ja korvauksetta parikymmentä työntekijää.

Työnantaja pitää lakkoa laittomana ja on kieltäytynyt neuvottelemasta lakkolaisten kanssa.


Yhdysvaltalainen laatulehti:
Ay-liikkeellä uusia näköaloja
huipputekniikan aikakaudella

(Palkkatyöläinen 8-1999) Yhdysvaltalainen laatulehti Christian Science Monitor arvioi, että ammatillinen järjestäytyminen voi edetä huipputekniikan aikakaudella, vaikka Atlantin toisella puolella moni asiantuntija on esittänyt päinvastaisia johtopäätöksiä. Lehti perustelee näkemystään sillä, että viime aikoina muun muassa lääkärien ja yliopiston opettajien kiinnostus ammatilliseen järjestäytymiseen on kasvanut.

Uusista aluevaltauksista huolimatta Yhdysvaltojen palkansaajien järjestäytymisaste laski viime vuonna 13,9 prosenttiin. Vuonna 1997 se oli 14,1 prosenttia.

Bosnia hidastelee
työlakien säätämistä

(Palkkatyöläinen 8-1999) Bosnian parlamentin odotettiin hyväksyvän syyskuun puolivälissä työelämää säätelevän lain, mutta parlamentti ei edennyt asiassa. Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto (VAKL) syyttää syntyneestä tilanteesta Maailmanpankkia, Kansainvälistä valuuttarahastoa IMF:ää ja YK:n Bosnian edustustoa. VAKL sanoo niiden painostaneen parlamenttia asiattomasti. VAKL:n mukaan bosnialaisia on uhattu kansainvälisen tuen lopettamisella, jos yli kaksi vuotta valmisteltu lakiluonnos hyväksytään.

Bosnian lainsäädäntö ei turvaa työläisille oikeutta kollektiivisiin työehtoneuvotteluihin, eikä oikeutta valita itselleen yrityskohtaisia edustajia.

 
Kymmenentuhatta
iranilaista kuolee
vuosittain työtapaturmissa

(Palkkatyöläinen 8-1999) Iranin islamilaiselle parlamentille on annettu selvitys, jonka mukaan työtapaturmissa kuolee vuosittain 10.000 työntekijää. Vain joka kymmenennen uhrin omaiset saavat kuolononnettomuuksista korvauksia. Raajojen menetykseen tai pysyvään vammautumiseen johtaa vuosittain 150.000 työtapaturmaa.

Luvut esitti parlamentille valtion työntekijöiden ammattiyhdistyksen johtaja, kansanedustaja Alireza Mahjoub.

 
Japanin puolen miljoonan
metallityöläisen suurliitto

(Palkkatyöläinen 8-1999) Kahden suuren ammattiliiton yhdistyminen on synnyttänyt Japaniin puolen miljoonan jäsenen metalliliiton (JAM). Sen piirissä toimii 2.200 ammattiosastoa. JAM on liittynyt Japanin metalliliittojen neuvostoon, jonka kautta japanilaiset ovat metallityöläisten kansainvälisen liiton IMF:n jäseniä.

 
Australian ACTU:
"Teemme työtä liian ankarasti"

(Palkkatyöläinen 8-1999) Australian ammatillisen keskusjärjestön ACTU:n selvityksen mukaan lähes puolet maan työvoimasta kärsii ylitöistä johtuvista terveysongelmista. Tutkituista 7.000 työntekijästä 55 prosenttia tekee yli 40-tuntisia työviikkoja. Lähes joka toinen tekee ylitöitä korvauksetta.

Kolmannes ilmoitti valmiutensa osallistua ay-liikkeen kamppailuun työehtojen muuttamiseksi inhimillisemmiksi.

Tutkimus osoitti, että työn kuormitus ja stressi ovat lisääntyneet selvästi viime aikoina. Työsuhdeturva on heikentynyt ja työtyytyväisyys alentunut, raportissa todetaan.