..MAAILMALTA

AY-UUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

Työläiset pyörtyvät
Kambodzhan tehtaissa

(Palkkatyöläinen 7-1999) Kymmeniä työläisiä on viime kuukausina pyörtynyt vaatteiden kokoonpanotehtaissa Kambodzhassa, satoja on sairastunut ja joutunut sairaalaan. Ay-liikkeen asiantuntijat ja viranomaiset ovat todenneet syyksi ylipitkien työpäivien aiheuttaman uupumuksen ja raaka-aineiden kemikaalipäästöt.

Moni Kaukoidän rikkaampien maiden yritys on siirtänyt vaatetuotantoaan Kambodzhaan matalien palkkojen ja heikkojen työsuojelunormien houkuttelemina. Virallinen vähimmäispalkka on 250 markkaa kuukaudessa. Työviikko koostuu kuudesta kahdeksan tunnin työpäivästä, mutta taiwanilaisomisteinen Winner Garments pakottaa tekemään 14-tuntisia työpäiviä.

 
Ay-liikkeeltä tukea Turkin
maanjäristyksen uhreille

(Palkkatyöläinen 7-1999) Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto (VAKL) vetoaa jäsenjärjestöihinsä, jotta ne osoittaisivat katastrofiapua Turkin maanjäristyksen uhreille. Järistys teki suurta tuhoa Izmitin seudulla, joka on Turkin tärkein teollisuuskeskus ja on vastannut yli kolmanneksesta maan bruttokansantulosta.

Turkin viranomaiset arvioivat, että maanjäristys aiheutti 230 miljardin markan tuhon. Neljä turkkilaista ay-keskusta, TURK-IS, DISK, HAK-IS ja KESK, on kansainvälisten ay-sihteeristöjen jäseniä.

 
Venezuela kielsi
ay-järjestöt lailla

(Palkkatyöläinen 7-1999) Venezuelan vallanpitäjät ovat kieltäneet hätätilalailla kansallisten ja alueellisten ay-järjestöjen toiminnan. Laki peruuttaa ay-johtajien toimintavaltuudet ja määrää heidät pysymään kotimaassa. Valtio on takavarikoinut ay-järjestöjen omaisuuden. Työväestöä organisoivia elimiä on kielletty järjestämästä kolmeen kuukauteen vaaleja.

Ay-oikeuksien kieltäminen loukkaa jyrkästi alan kansainvälisiä sopimuksia. Kansainväliset ay-järjestöt ovat tuominneet Venezuelan hätätilan ja vaativat sen kumoamista.

 
Työläisille voitto
Jasnogorskin lakossa

(Palkkatyöläinen 7-1999) Jasnogorskin koneenrakennustehtaan 4.200 työläistä valtasi tuotantolaitoksen tilat vuosi sitten. He protestoivat kuukausien rästipalkkoja. Syynä oli myös kiista yrityksen omistuksesta. Joulukuussa työläiset aloittivat lakon vaatimustensa puolesta.

Lakko päättyi venäläisen Union of Marxist Press Centerin mukaan heinäkuussa työläisten voittoon.

Jasnogorsk, 20.000 asukkaan kaupunki, sijaitsee Tulan alueella lähellä Moskovaa. Työläisten itsehallintokomitea sai kamppailun aikana laajaa tukea seudun asukkailta.

 
Kärkevä tilanne
Etelä-Afrikan työmarkkinoilla

(Palkkatyöläinen 7-1999) Etelä-Afrikassa työnantajat lakkauttivat heinäkuussa yli 50.000 työpaikkaa. ANC:tä edustava työministeri Membathisi Mdladlana on leimannut irtisanomiset poliittisiksi. Useat lakot ja lakonuhat ovat kärjistäneet työmarkkinaosapuolten välejä.

Johtava ammatillinen keskusjärjestö Cosatu on arvostellut ANC-vetoista hallitusta suuryritysten ja rikkaiden suosimisesta. Järjestön mukaan Etelä-Afrikka kärsii vuosikymmeniin pahimmasta talouskriisistä. Irtisanomisaaltoa ANC luonnehtii työläisten joukkomurhaksi.

 
Bolivia polkee
työläisten oikeuksia

(Palkkatyöläinen 7-1999) Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto (VAKL) on julkaissut raportin työläisten oikeuksien vakavasta loukkaamisesta Boliviassa. Kolmessa vuodessa poliisi ja sotilaat ovat surmanneet yhteenotoissa 25 työläistä. Viranomaiset käyttävät tuliaseita, kyynelkaasua ja kumiluoteja oikeuksiaan puolustavia ihmisiä vastaan.

Valtaosalta julkisen sektorin työntekijöitä lakko-oikeus on kielletty, mikä rikkoo Bolivian ratifioimia kansainvälisiä sopimuksia. Moni kaivostyöläinen ansaitsee 12-tuntisessa työpäivässä alle 18 markkaa. Työtätekevään väestöön kuuluu 600.000 lasta.

 

 

Turkin ammattiliitot
vaativat ay-johtajan
murhan selvittämistä

(Palkkatyöläinen 7-1999) Turkin suurimman ammatillisen keskusjärjestön TURK-ISin, pääsihteeri Semsi Denizer murhattiin elokuun alussa. Hän kuului 1990-luvulla maan näkyvimpiin ay-johtajiin. Talvella 1991 hän johti 50.000 kaivostyöläisen marssia pääkaupunkiin Ankaraan. Painostus taivutti hallituksen lieventämään kaivosten sulkemisohjelmaansa ja parantamaan kaivostyöläisten työehtoja.

Useat ammattiliitot epäilevät, että murha oli poliittinen, ja vaativat teon perinpohjaista selvittämistä. Turkkilaiset tiedotusvälineet ovat kutsuneet Denizeriä kaivostyöläisten marssista lähtien "Turkin Walesaksi".

 
Yhdysvallat ei ole
ratifioinut lapsityövoiman
kieltävää sopimusta

(Palkkatyöläinen 7-1999) Yhdysvalloissa rikotaan laajasti ja jatkuvasti työntekijöiden oikeutta järjestäytyä ammatillisesti. Näin päätellään Vapaiden ammattiyhdistysten liiton (VAKL) tekemässä tuoreessa raportissa. Sen tekijöiden mukaan rikkomuksiin syyllistyvät paitsi yksityiset työnantajat myös Yhdysvaltojen hallituksen alaisuudessa toimivat viranomaiset. Seitsemällä miljoonalla julkisen sektorin työntekijällä ei ole oikeutta kollektiivisiin työehtosopimuksiin. Lakko-oikeus on kielletty kahdelta miljoonalta valtion virkamieheltä.

Yhdysvallat on ratifioinut työelämää normittavista seitsemästä kansainvälisestä sopimuksesta vain yhden. Lapsityövoiman käytön kieltävää sopimusta Yhdysvallat ei ole ratifioinut.

 
Thaimaa syyttää Israelia
thai-työläisten palkka-alesta

(Palkkatyöläinen 7-1999) Thaimaan viranomaisten mukaan Israelissa teetetään thaimaalaisilla maatyöläisillä töitä vähimmäispalkan alittavilla korvauksilla. Thaimaa uhkaa kieltää thai-työläisten työskentelyn Israelissa, ellei työehtoja paranneta. Thaimaan hallitus harkitsee myös Israelin hallituksen, eräiden työnantajien ja työnvälitystoimistojen vetämistä oikeuteen.

Yli puolella Ruotsin LO:n
jäsenperheistä kotitietokone

(Palkkatyöläinen 7-1999) Ruotsissa yli miljoonalla ammatillisen keskusjärjestön LO:n jäsenellä on kotona tietokone. Tietokoneistettujen jäsenperheiden osuus nousi vuodessa 36 prosentista 51 prosenttiin. Metalliliiton jäsenkunta on täpärästi LO:n keskiarvon yläpuolella, liikeliittolaiset 41 prosentillaan selvästi sen alapuolella.

Akateemisten alojen ay-keskuksen SACO:n jäsenperheistä joka kuudennella ei ole omaa tietokonetta.

Vain joka kolmannessa yksinhuoltajakodissa on tietokone.

 
Pakpahanin johtama
SBSI hankki öljytyöläisille paremmat työehdot

(Palkkatyöläinen 7-1999) Indonesiassa 8.000 öljytyöläistä on selvinnyt voitokkaasti 6-viikkoisesta lakosta. Vastapuolena oli Chevronin ja Texacon yhteisen Caltex Petroleumin paikallinen alihankkija.

Työläiset menivät Juhannuksen edellä lakkoon, koska työnantaja ei suostunut toteuttamaan Indonesian työministeriön määräyksiä, jotka koskivat työsuhteiden vakinaistamista ja palkkatasoa. Kiistassa toimi välittäjänä Indonesian parlamentin asettama komitea.

Lakkolaisia tuki Muchtar Pakpahanin johtama ammatillinen keskusjärjestö SBSI, jolla on laajat kansainväliset yhteydet.

 
Australian ay-liike puolustautuu oikeistohallituksen hankkeita vastaan

(Palkkatyöläinen 7-1999) Yli 80.000 australialaista osallistui elokuun puolivälissä mielenosoitukseen maan oikeistohallituksen uusien työelämäaloitteiden torjumiseksi. Työministeri Peter Reith yrittää helpottaa kollektiivisten työehtosopimusten korvaamista yksilöllisillä sopimuksilla. Hän ajaa myös uudistusta, joka pakottaisi työyhteisöjä järjestämään salaisen äänestyksen lakkosuunnitelmistaan.

Oppositiojohtaja Kim Beazleyn mukaan hallituksen lakiehdotukset ovat hyökkäys tavallisten australialaisten palkkoja ja työehtoja vastaan.