..MAAILMALTA

AY-LIIKKEEN UUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

McDonald's torjuu
ay-oikeudet Moskovassa

(Palkkatyöläinen 6-1999) Moskovan lähiössä toimivan McDonald'sin pikaruokatehtaan työläiset perustivat viime marraskuussa ammattiosaston puolustaakseen työpaikkojaan irtisanomisia vastaan. Noin puolet 400 työntekijästä oli halukkaita järjestäytymään ammatillisesti. Työnantaja aloitti välittömästi kovan painostuksen heitä vastaan. Se on tuottanut tulosta niin, että enää kourallinen työntekijöitä kuuluu ammattiosastoon.

Neuvostoajalta peräisin olevat lait antavat työntekijöille täydet oikeudet perustaa ay-järjestöjä ja liittyä niihin. Lain mukaan työnantajalla ei ole oikeutta - ay-järjestön koosta riippumatta - kieltäytyä kollektiiviseen työehtosopimukseen tähtäävästä neuvottelusta. Tehtaan johto on rikkonut molempia lakeja.

Pikaruokatehdas on toiminut yhdeksän vuotta. Ennen viime elokuun talouskriisiä työläisten palkkataso oli Venäjän vertailussa hyvä: 1.800-2.100 markkaa kuukaudessa. Ruplan arvon ja kansalaisten ostovoiman romahdettua palkat putosivat 600-900 markkaan kuukaudessa. Monen kuukausiansio jää reilusti senkin alle, koska osa työntekijöistä on siirretty osa-aikaiseen työhön.

Moskovan McDonalds'in pikaruokalassa aloitteleva työntekijä ansaitsee kolmessa tunnissa yhden Big Macin hinnan. Saksassa samaa työtä tekevä pystyy "Globe and Mail" -lehden mukaan ostamaan tuntiansiollaan kolme Big Macia.

 
Järjestäytymisoikeuden
puolesta Yhdysvalloissa

(Palkkatyöläinen 6-1999) Ay-liike kampanjoi Juhannuksen edellä kymmenillä Yhdysvaltojen paikkakunnilla järjestäytymisoikeuden puolesta ja työnantajien työläisvastaista politiikkaa vastaan. Kampanjaviikko koostui sadoista mielenosoituksista, marsseista, tapaamisista ja seminaareista.


Työnantajan politiikkaa:
Työläistä viilleltiin Pakistanissa

(Palkkatyöläinen 6-1999) Pakistanilaisen urheiluvälitehtaan työläinen Sufi Mohammad Arshad on joutunut koville sen vuoksi, että hän valmisteli työtovereidensa kanssa ay-järjestön perustamista työpaikalleen. Ensin työnantajan värväämät rikolliset viiltelivät häntä pahoin ja sen jälkeen työnantaja antoi hänelle potkut.

Tapahtumasarja on herättänyt kansainvälistä huomiota erityisesti siksi, että yritys on sitoutunut noudattamaan Kansainvälisen jalkapallofederaation FIFA:n alihankkijasopimusta. Sen mukaan työläisillä on vapaa oikeus osallistua ay-liikkeen toimintaan.



 

 

 

Sosiaalisuus kaupan ehdoksi

(Palkkatyöläinen 6-1999) "Enää ei ole mahdollista erottaa kauppapolitiikkaa työläisten oikeuksista, kestävästä kehityksestä ja ympäristöasioista", toteaa Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto (VAKL). Järjestö ei kannata uutta neuvottelukierrosta kansainvälisen kaupan ehdoista, ellei niihin sisällytetä työelämän kansainvälisten normien mukaisia kohtia työnteon vähimmäisehdoista.

VAKL korostaa myös kehitysmaiden ja ympäristön tarpeiden huomioonottamista kaupan ehtoja koskevissa neuvotteluissa. Keskeisessä roolissa oleva Maailman kauppajärjestö WTO pitää marraskuussa Seattlessa seuraavan kokouksensa. Sen asialista on määrä lyödä lukkoon jo heinäkuussa.

 
Eteläisessä Afrikassa
joka viidennellä työpaikka

(Palkkatyöläinen 6-1999) Eteläisessä Afrikassa vain joka viidennellä työikäisellä ja -haluisella on työpaikka. Työmarkkinoiden käytettävistä olevista 50 miljoonasta ihmisestä työpaikkaan on päässyt kiinni 11 miljoonaa. Sokkeeravat luvut ilmenevät Oslossa toimivan tutkimuslaitoksen uudesta raportista. Työpaikan omaavistakin ainoastaan 40 prosenttia työskentelee talouden virallisella sektorilla. Loput 60 prosenttia työpaikan omaavista sinnittelee tilapäistöissä ja perheiden omaan kulutukseen menevässä maataloustuotannossa.

Eteläisen Afrikan omien tilastojen mukaan 30-40 prosenttia työvoimasta on vailla minkäänlaista työtä.

Jos lukuihin sisällytetään Angola, Kongon demokraattinen tasavalta ja Seychellit, Eteläisen Afrikan työllisyystilanne osoittautuu vielä synkemmäksi.


Ay-liike ja työnantajat
painostavat Burman junttaa

(Palkkatyöläinen 6-1999) Ay-liikkeen ja työnantajien edustajat ovat asettuneet yhteiseen rintamaan painostaakseen Burman junttaa demokratisoimaan maansa oloja. Poikkeuksellinen liittouma pyytää Kansainvälistä työjärjestöä ILO:a lopettamaan kaiken teknisen apunsa Burmalle ja estämään sen edustajien osallistumisen kokouksiinsa.

Burman sotilasjuntta on pitkään syyllistynyt orjatyötä muistuttavien työolosuhteiden ylläpitämiseen. Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto (VAKL) arvioi, että Burmassa 800.000 työläistä tekee pakkotyötä.

 

Työehtolakko Johnson&Johnsonin
kahdella tehtaalla
New Jerseyssä

(Palkkatyöläinen 6-1999) Terveydenhuoltotarvikkeita valmistavan Johnson&Johnsonin kahdella tehtaalla New Jerseyssä on puhjennut työehtoja koskeva lakko. Sen piirissä on 650 työläistä maailmanlaajuisesti toimivan yhtiön 93.000 työntekijästä.

Työläisten selvä enemmistö hylkäsi yrityksen esityksen uudeksi 5-vuotiseksi työehtosopimukseksi. Siinä ei ole oikaistu rakenteellista epätasa-arvoa, johon työntekijät suostuivat J&J:n taloudellisten vaikeuksien aikana.

Yhtiön edustajan mukaan lakko ei ole keskeyttänyt tuotantoa New Jerseyn kahdessa tuotantolaitoksessa.


Zimbabwen virkamiehet
ajavat korotusta lakolla

(Palkkatyöläinen 6-1999) Zimbabwessa virkamiehet aloittivat kesäkuun puolivälissä lakon vaatien palkkoihinsa 20 prosentin korotusta. Se oli vastaus hallituksen päätökseen nostaa 180.000 virkamiehen palkkoja viisi prosenttia taannehtivasti viime tammikuusta lähtien.

Virkamiehet ovat tyytymättömiä, koska yksityisen sektorin palkkoja nostettiin viime vuonna 20 prosenttia samalla, kun virkamisten palkat olivat jäädytettyinä.

Presidentti Robert Mugaben hallitus ja ay-liike ovat viime aikoina olleet vakavasti erimielisiä palkka-, hinta- ja veropolitiikasta. Reutersin uutisen mukaan asiantuntijat ennustavat, että inflaation vaivaamassa Zimbabwessa puhkeaa tänä vuonna vielä monta muuta lakkoa.


Musta etusivu muistuttaa
Tianmenin murhenäytelmästä

(Palkkatyöläinen 6-1999) Ay-liikkeen parhaisiin verkkojulkaisuihin lukeutuva Labourstart muistutti kesäkuun alkuviikkoina mustalla etusivulla Pekingin Tianmenin aukion joukkomurhasta. Kymmenen vuotta sitten sotilaat surmasivat aukiolla demokratiaa vaatineita opiskelijoita ja muita kansalaisia.


Pitkä tuomio Etiopian
opettajien ay-johtajalle

(Palkkatyöläinen 6-1999) Etiopian opettajien yhdistyksen puheenjohtaja Taye Woldesmiate on tuomittu 15 vuodeksi vankilaan. Häntä syytettiin vehkeilystä valtiota vastaan. Oikeusprosessi kesti kolme vuotta.

Opetushenkilöstön kansainvälinen liitto Education International pitää tuomiota oikeusmurhana. Järjestön mukaan Taye Woldesmiatea kiristettiin tunnustamaan syyllisyytensä kiduttamalla.

Etiopian hallitus ryhtyi jo useita vuosia sitten ankariin otteisiin opettajien ETA-järjestöä ja sen puheenjohtajaa vastaan koulutuspolitiikkaa ja palkkoja koskevien erimielisyyksien vuoksi.