..MAAILMALTA

AY-LIIKKEEN UUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

Rakenneuudistuksista kova
yhteenotto Etelä-Koreassa

(Palkkatyöläinen 4-1999) Etelä-Koreassa ammatillinen keskusjärjestö KCTU on jyrkästi hallituksen ja liike-elämän rakenneuudistuspolitiikkaa vastaan. Järjestön mielestä rakenneuudistusten perustaksi on otettava työajan lyhentäminen, eikä työläisten joukkoirtisanomiset. KCTU arvioi, että viime vuonna 400.000 työntekijää menetti työpaikkansa vallitsevan rakenneuudistuslinjan uhreina.

Virallisesti työttömien määrä kohosi viime vuonna kahteen miljoonaan, mutta KCTU:n mukaan työttömiä on kaksi kertaa enemmän.

Huhtikuun 19. päivänä KCTU:n järjestöt aloittivat vähitellen laajenevan lakkokamppailun, joka tähtää hallituksen rakenneuudistuspolitiikan muutokseen. Ensimmäisinä lakkoon menivät pääkaupungin Soulin maanalaisen työläiset.

Ay-johtajia uhkaavat viime vuosien tapaan pidätykset.

 
Australiassa enemmistö pitää
ay-liikettä hyvänä koko maalle

(Palkkatyöläinen 4-1999) Australiassa oikeistohallitus hyökkää rajusti ay-oikeuksia vastaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan ay-liikkeellä on vankka tuki kansalaisten keskuudessa.

Vastaajista 67 prosenttia torjui käsityksen, jonka mukaan Australialla menisi nykyistä paremmin, jos maassa ei toimisi ay-liikettä. Niukka enemmistö arvioi, että yritysten johtajilla on enemmän valtaa kuin ammattiliitoilla.

Järjestäytymisaste on Australiassa matala, mutta vastanneista 44 prosenttia suhtautui myönteisesti jäsenyyteen. Ehtona oli kuitenkin se, että työnantajat eivät syrjisi ay-järjestöjen jäseniä.

 
Norsk Hydron ay-aktiivit
puolustavat jenkkien ay-oikeuksia

(Palkkatyöläinen 4-1999) Hydro Aluminumin Puckettin tehtaan työläisten enemmistö Mississipin osavaltiossa ovat järjestäytyneet IUE-ammattiliittoon, mutta työnantaja ei ole tunnustanut liittoa neuvottelu- ja sopijaosapuoleksi.

Norjalaisia ay-aktiiveja asia koskee kipeästi, koska Hydro Aluminum kuuluu Norjan teollisuuden lippulaivan Norsk Hydron omistukseen. Norjassa emoyhtiö ja ay-liike toimivat läheisessä yhteistyössä, ja yhtiön johtokunnassa on henkilökunnan edustus.

Norjalaisten painostuksen tuloksena Mississipin kiistan osapuolet ovat aloittaneet neuvottelut ongelman ratkaisemiseksi.

 

Palkkarästejä myös Nigeriassa

(Palkkatyöläinen 4-1999) Nigeriassa ay-liike on valmis lakkoon painostakseen julkisen sektorin työnantajia maksamaan palkkarästinsä. Useimmat osavaltiot ovat jäljessä palkanmaksussa. Osavaltioiden työntekijöiden vähimmäispalkka on 180 markkaa kuukaudessa. Valtion henkilökunnan vähimmäistaso on 27 markkaa korkeampi.

Nigerian hallitus korotti julkisen sektorin vähimmäispalkkoja maaliskuussa taipuen ammatillisen keskusjärjestön lakkouhan edessä.

Hallitus perustelee maksuvaikeuksia öljyn matalalla maailmanmarkkinahinnalla. Raakaöljy on valtion keskeinen tulonlähde ja yli 90 prosenttia Nigerian valuuttatuloista on peräisin öljynviennistä. Pitkään jatkuneen läpimädän sotilasvallan alaisuudessa nigerialaisten keskimääräinen elintaso on laskenut kolmasosaan parhaiden aikojen tasosta.

 
VAKL, EAY ja WCL vaativat:
Sosiaalipykälä EU:n ja Meksikon sopimukseen

(Palkkatyöläinen 4-1999) EU ja Meksiko ovat loppusuoralla neuvotteluissaan vapaakauppasopimuksesta, mutta ay-liikkeen vaatimaa sosiaalipykälää ei ole valmistelun pohjana olevassa asiakirjassa. Vapaiden ammattiliittojen keskusliitto VAKL, jonka jäsenjärjestöissä on 120 miljoonaa jäsentä, esitti huhtikuun puolivälissä neuvotteluosapuolille uuden vaatimuksen sosiaalisten vähimmäisehtojen sisällyttämisestä sopimukseen.

Vaatimuksen allekirjoittajina olivat myös Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö (EAY) ja kristillisdemokraatteja lähellä oleva WCL.

 
Tuhannet työehtokampailussa
Israelin puolustusministeriössä

(Palkkatyöläinen 4-1999) Israelin puolustusministeriön 2.000 työntekijää aloitti maaliskuun alussa kampanjan parempien työehtojen puolesta. Keinona oli alkuun työnteon hidastelu, mutta huhtikuun puolivälissä he lisäsivät painostusta. Työntekijät viivyttävät ministeriön tavarantoimittajien laskujen maksamista ja estävät hedelmä- ja vihanneskuljetuksilta pääsyn armeijan tukikohtiin.

Painostuskeinona on myös kieltäytyminen vastaamasta kansalaisten ministeriölle esittämiin kysymyksiin.

Kampanjan tavoitteena on saada ministeriön työntekijöiden työehdot vastaamaan salaisen tiedustelupalvelun Moshadin henkilökunnan työehtoja. Puolustusministeri Moshe Arens tukee alaistensa vaatimuksia, mutta valtionvarainministeri Meir Sheetrit on torjunut ne ja leimannut painostuksen epäoikeudenmukaiseksi. Hän korostaa, että puolustusministeriössä työehdot ovat paremmat kuin useimmissa muissa ministeriöissä.

Ammatillinen keskusjärjestö Histadrut ei aio sopia julkisen sektorin palkoista, ellei puolustusministeriön kiistaan löydy tyydyttävää ratkaisua.

Zimbabwen postilaisille
50 prosentin palkankorotus

(Palkkatyöläinen 4-1999) Kahden päivän lakko toi Zimbabwen postin ja telen työntekijöille 30 prosentin palkankorotuksen, joka lasketaan hallituksen vähän ennen lakkoa myöntämän 20 prosentin korotuksen päälle.

Lakossa olivat lähes kaikki valtiollisen posti- ja teleyhtiön PTC:n runsaat 10.000 työntekijää. Lakko lamautti yrityksen posti- ja pankkipalvelut.

Zimbabwessa on ollut tänä ja viime vuonna runsaasti lakkoja. Talouden kriisiytyminen on alentanut työläisten elintasoa. Presidentti Robert Mugaben päätös lähettää sotilaita puolustamaan Kongon demokraattisen tasavallan (entinen Zaire) nykyisiä vallanpitäjiä on pahentanut Zimbabwen taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia.

 
Japanissa ay-keskus Rengo
uhkaa tiukentaa politiikkaansa

(Palkkatyöläinen 4-1999) Japanissa ammatillinen keskusjärjestö Rengo ei hyväksy maan liike-elämän omaksumaa henkilökunnan radikaalia supistamislinjaa, jolla yritykset koettavat parantaa kilpailukykyään ja kannattavuuttaan. Takavuosien menestysyhtiö Sonykin on ilmoittanut maailmanlaajuisesta kymmenen prosentin supistuksesta, mikä merkitsee 17.000 työpaikan lopettamista.

Rengon puheenjohtaja Etsuya Washio varoittaa työnantajia, että keskusjärjestö koventaa politiikkaansa, elleivät yritykset hillitse supistussuunnitelmiensa toimeenpanoa.

Kevään palkkakierroksella ay-liike on esiintynyt maltillisemmin kuin vuosikymmeniin. Nissan Motor Companyssa solmittiin hiljattain sodanjälkeisen ajan ensimmäinen sopimus, joka jäädyttää peruspalkat. Palkkakehitykselle suuntaa-antavat raskaan teollisuuden konsernit tarjoavat työntekijöille 2,2 prosentin palkankorotuksia.

Rengo pitää Japanin talousongelmien keskeisenä syynä kotimaisen kulutuskysynnän heikkoutta. Keskusjärjestön mielestä palkansaajien tuloveron alentaminen ja palkankorotukset auttavat Japanin taloutta nousuun.

Virallinen työttömyysaste on noussut 4,4 prosenttiin. Rengon puheenjohtaja Washio pelkää työttömyyden pahenevan seuraavan puolen vuoden aikana.