..MAAILMALTA

AY-LIIKKEEN UUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

Työläiset valtasivat
Fordin tehtaan Brasiliassa

(Palkkatyöläinen 1-99) Kriisiin ajautunut talous vie työpaikat tuhansilta autotyöläisiltä Brasiliassa. Ford on irtisanonut Sao Paolon teollisuusvyöhykkeen tehtaaltaan 2.800 työntekijää. Vuoden ensimmäisenä työpäivänä tuhannet irtisanotut valtasivat tehtaan, mikä keskeytti tuotannon. Ay-järjestön kompromissiesitys koostuu työaikojen lyhentämisestä, palkkojen alentamisesta ja työpaikkojen osittaisesta säilyttämisestä. Fordin paikallinen johto ei ole joustanut päätöksestään.

Viime vuonna Ford oli Brasiliassa ainoa autotehtailija, joka ei sopeuttanut työntekijämääräänsä nopeasti laskeneeseen kysyntään. General Motors lakkautti viime vuonna 1.800 työpaikkaa ja on uhannut uusilla supistuksilla.

Marraskuussa yksityistetty Sao Paolon osavaltion rautatieyhtiö on ilmoittanut pudottavansa työntekijämääränsä puoleen. Yrityksen työntekijät tarjoavat vaihtoehtona työaikojen lyhentämistä ja palkkojen alentamista.
 

Kiinaan 16 miljoonaa uutta työtöntä

(Palkkatyöläinen 1-99) Kiinan työmarkkinoille tulee tänä vuonna 30 miljoonaa uutta työnhakijaa, mutta heistä vain 14 miljoonaa löytää itselleen työpaikan. Näin arvioi Työministeriön asiantuntija Mo Rong. Työpaikoista kilpailevat huonosti kannattavista yrityksistä irtisanottavat työläiset, oppilaitoksista valmistuvat nuoret sekä armeijasta kotiutettavat sotilaat.

Mon mukaan työttömyys on Kiinan johdolle vaikeampi haaste kuin inflaation hillintä nopean talouskasvun vuosina. Hallituksen yritykset supistaa sosiaaliturvaohjelmia ja uudistaa valtion yritysten toimintaa ovat lisänneet kansalaisten avoimia protesteja. Suurissa kaupungeissa on viime kuukausina ollut useita työttömien, irtisanottujen ja eläkeläisten mielenosoituksia. Myös palkkarästit aiheuttavat liikehdintää.

 
Lakkopäivät nelinkertaistuivat Etelä-Afrikassa

(Palkkatyöläinen 1-99) Etelä-Afrikassa oli viime vuonna neljä kertaa enemmän lakkopäiviä kuin vuonna 1997. Teollisuustyöläisille kertyi viime vuonna 2,3 miljoonaa lakkopäivää. Laajimmin lakkoilivat auto-, kuljetus- ja kemiantyöläiset sekä yksityisten vartiointiliikkeiden työntekijät.

Tuore työtaisteluselvitys osoittaa, että 97 prosenttia lakoista johtui palkankorotuksia koskeneista erimielisyyksistä. Tutkimus kumoaa liike-elämän edustajien arvostelun, jonka mukaan lakkojen taustalla on suurimman ammatillisen keskusjärjestön Cosatun yritys lisätä omaa valtaansa työnantajien kustannuksella.

Pääosa lakoista alkoi pitkien työehtoneuvottelujen kariuduttua, selvityksessä todetaan.

Etelä-Afrikassa järjestetään heinäkuussa valtiolliset vaalit. Edelliset, viisi vuotta sitten järjestetyt olivat maan ensimmäiset demokraattiset vaalit.

Neljätoista kuoli:
Ilotulitetehdas räjähti Kiinassa

Helsinki (26.01.1999 - Juhani Artto) Ilotulitetehdas räjähti tammikuun 9. päivänä Anhuin maakunnassa Itä-Kiinassa. Uutistoimistojen mukaan onnettomuudessa kuoli yksitoista koululaista, jotka tekivät tehtaalla osapäivätyötä. Myös laitoksen omistaja ja hänen vaimonsa saivat surmansa. Neljästoista uhri oli 4-vuotias poika.

Vakavat onnettomuudet ovat tavallisia alan teollisuudessa Kiinassa. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Juhani Artto: Ilotulite on kiinalainen juttu, Kumppani 6-97)


Kaivosten kohtalosta
konflikti Romaniassa

(Palkkatyöläinen 1-99) Romaniassa kaivostyöläiset ryhtyivät tammikuun alussa lakkoon vaatien 35 prosentin palkankorotuksia ja sulkemisuhan alla olevien kaivosten toiminnan jatkamista. Kaivostyöläisten 1.200 markan kuukausipalkka on vain neljänneksen romanialaisten keskipalkasta.

Hallitus aikoo sulkea tänä vuonna 140 kannattamatonta hiili- ja muuta kaivosta.

Kaivostyöläisten kamppailua johtaa Miron Cozma, joka tuli tunnetuksi jo 1990-luvun alussa Romanian uudistushankkeiden vastustajana. Hiljattain hän kärsi lyhyen vankilatuomion toiminnastaan vuoden 1990 reformienvastaisissa mellakoissa.

Romanian hallitus on kieltänyt kaivostyöläisten mielenosoitukset pääkaupungissa Bukarestissa, mutta Cozman johtamat tuhannet työläiset ovat uhmanneet kieltoa. Liikenneministeri on kieltänyt kaivostyöläisiltä oikeuden matkustaa junalla Bukarestiin painostamaan hallitusta.


Mitch teki tuhansista
banaanityöläisistä työttömiä

(Palkkatyöläinen 1-99) Hirmumyrsky Mitch tuhosi Hondurasissa suuren osan Chiquitan ja Dolen banaanitarhoista ja teki tuhansista banaanityöläisistä työttömiä. Chiquita irtisanoi vuodeksi pääosan 7.300 vakituisesta työntekijästään ja 1.200 kausityöläistä.

Chiquitan 10.000 hehtaarin banaanitarhoista vain 700 hehtaaria säilyi myrskyn tuholta. Täysillä tuotanto voi pyöriä vasta vuonna 2000. Chiquita on tuottanut 15 prosenttia banaaneistaan Hondurasissa.

Hirmumyrskyn laannuttua Chiquita järjesti ja kustansi työntekijöilleen hätäapua ja lainaa nyt halukkaille kahden viikon välein 200 markkaa. Moni työntekijä kuitenkin pelkää velkaantumista yhtiölle.

Chiquitan työläisten ammattiosaston puheenjohtaja Juan Funez syyttää Chiquitaa yrityksestä muuttaa työn organisaatiota tavalla, jota vastaan ay-järjestö on kamppaillut koko 1990-luvun. Uudessa järjestelmässä kunkin työntekijän tehtäväalue laajenisi, minkä Funez pelkää vähentävän työvoiman kysyntää.


Prosentille yksilöllinen
sopimus Australiassa

(Palkkatyöläinen 1-99) Australian oikeistohallitus uudisti kaksi vuotta sitten työlakeja kannustaakseen palkansaajia siirtymään kollektiivisista työehtosopimuksista yksilöllisiin. Tulokset eivät kuitenkaan vastaa hallituksen odotuksia.

Viime vuoden loppuun mennessä ainoastaan 42.000 työntekijää oli vaihtanut kollektiivisen sopimuksen yksilölliseen. Työministeri Peter Reith uskoo määrän nousevan tänä vuonna 100.000:een. Hän korostaa, että vaihtoehdon olemassaolo on jo muuttanut työmarkkinatilannetta toivottuun suuntaan, vaikka vain joka sadas palkansaaja turvautuu yksilölliseen sopimukseen.

Oppositiossa oleva työväenpuolue sanoo uudistuksen heikentävän monen työläisen työsuhdeturvaa.


Presidentin miehet
pieksivät ay-johtajan

(Palkkatyöläinen 1-99) Keski-Afrikan tasavallan presidentin vartiokaartilaiset ovat pidättäneet ja piesseet Theopile Sonny-Colen, joka toimii ay-järjestö USTC:n pääsihteerinä. Hänet vapautettiin seuraavana päivänä ay-järjestöjen ja puolueiden painostuksen tuloksena. Tasavaltaan sijoitettujen YK:n sotilaiden johtaja kävi sairaalassa tapaamassa Sonny-Colea, joka sai lieviä vammoja vastustaessaan pidätystä.

USTC on vaatinut, että Keski-Afrikkaan on muodostettava kansan tahtoa edustava hallitus.

Halpavaatteiden myyjät oikeuteen Yhdysvalloissa

(Palkkatyöläinen 1-99) Yhdysvalloissa 18 kauppaketjulta ja tehtailijalta vaaditaan oikeusteitse yli viiden miljardin markan korvauksia 50.000 ulkomaiselle vaatetyöläiselle. He ovat työskennelleet Yhdysvaltojen hallitsemilla Tyynenmeren saarilla olosuhteissa, jotka eivät ole täyttäneet laillisia vähimmäisehtoja. Saipanin saarella Kiinasta, Thaimaasta, Filippiineiltä ja Bangladeshistä tuoduille työntekijöille on maksettu alle 16 markan tuntipalkkaa pakottamalla heitä tekemään jopa 20 tuntia viikossa palkatonta työtä.

Työnantajina ovat toimineet etupäässä Kiinasta ja Etelä-Koreasta peräisin olevat yritykset. Myös oikeuteen vedetyt yhdysvaltalaiset yritykset ovat vastuussa kurjista työehdoista, koska niiden edustajat ovat olleet selvillä työelämän normien rikkomisesta.


Nepalin poliisi vapautti lapsityöläisiä

(Palkkatyöläinen 1-99) Nepalin poliisi tunkeutui joulukuun lopulla mattokutomoon pääkaupungissa Katmandussa ja vapautti työhön pakotettuja lapsia. Nuorin heistä oli 13-vuotias. Nepalin laki kieltää alle 14-vuotiaiden työllistämisen. Maksimirangaistus lasten työllistämisestä on kymmenen vuotta.