JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 16-2002

Pappersin enemmistö hyväksyy huumetestit

Ruotsissa paperityöläisten enemmistö on valmis antamaan työnantajalle oikeuden tehdä työntekijöille huumetestejä. Ay-lehti Dagens Arbete tutki Pappersin lisäksi kolmen muun teollisuusliiton jäsenten suhtautumista työpaikkojen huumetesteihin. Vastanneista 62 prosenttia hyväksyy testit, 22 prosenttia ei ole määritellyt kantaansa ja vain 16 prosenttia vastustaa. Asenteissa ei todettu merkittäviä eroja eri teollisuudenalojen työläisten kesken. Otos koostui liittojen 800 jäsenestä.

Ay-juristi Kurt Junesjö, ammatillisten keskusjärjestöjen LO:n ja TCO:n oikeusturvatoimistosta, suhtautuu kuitenkin kriittisesti työnantajan oikeuksien laajentamiseen. Hänen mielestään työnantajalle ei pidä antaa pakkokeinoa, joka on tähän asti ollut vain valtiolla. Työnantajan oikeus satunnaisesti valikoitujen työntekijöiden testaamiseen olisi loukkaus henkilökuntaa kohtaan, Junesjö sanoo Dagens Arbetessa.

Pappers jatkaa tessinsä kolmannen vuoden

Pappers pitää parhaana vaihtoehtona jatkaa voimassa olevan työehtosopimuksen ehdoilla kolmannen vuoden irtisanomatta sitä, mikä sopimuksen perusteella olisi ollut mahdollista. Liitto perustelee päätöstään alan epävarmalla suhdanteella ja sillä, että sopimus on pitänyt työläisten reaaliansiotason kehityksen myönteisenä viime ja tänä vuonna ja plussalla sen odotetaan pysyvän myös sopimuksen kolmantena vuonna.

Sopimuskorotusten lisäksi paperityöläisten asemaa on kohentanut 0,9 prosentin liukuma viime vuonna ja lähes samansuuruinen tänä vuonna. Ensi vuoden liukumaksi liitto ennustaa puolta prosenttia. Lisäetuna on työaikatilin karttuminen 0,5 prosentilla.

Stora Ensolta pitkäaikaissairaalle lopputili Grycksbossa

Stora Enson tehdas Grycksbossa, lähellä Falunia on irtisanonut vuonna 1999 pitkäaikaiselle sairaslomalle jääneelle työntekijälleen. Niska-, selkä- ja hartiakivut pitivät tehdasta 15 vuotta palvelleen 34-vuotiaan naisen pitkään sivussa. Kun hän palasi kykenevänä vain osa-aikatyöhön, työnantaja ilmoitti, että sopivia osa-aikatehtäviä ei ole, ja irtisanoi työntekijän.

Ammattiliitto Pappersin mielestä työnantaja on toiminut väärin sekä kuntoutusta että irtisanomista koskevissa menettelytavoissaan. Neuvottelut osapuolten kesken katkesivat marraskuun lopulla tuloksettomina. Ellei yhteisymmärrystä synny, kiista ratkaistaan huhtikuussa työtuomioistuimessa. Pappers vaatii irtisanomisen peruuttamista ja sen lisäksi noin 13 000 euron vahingonkorvausta.

Sanden paperitehdas Norjassa konkurssiin

Norjassa kierrätyskuitua käyttänyt Sanden paperitehdas on lopettanut toimintansa taloudellisten ongelmien vuoksi. Työntekijät järjestivät toiminnan muistoksi "viralliset hautajaiset", jossa pääluottamusmies Stig Nilsen esitti muistosanat. Hän totesi, että päivän tekee erityisen surulliseksi Norjan teollisuuden työpaikkojen laaja lopettamisaalto. Nilsen syytti maansa poliitikkoja ja pääomapiirejä kyvyttömiksi turvaamaan teollisuudelle kelvolliset toimintaehdot.

Tehtaan kohtaloa pahoittelivat myös sekä paikalliset että valtakunnan tason ympäristönsuojelijat, koska turvautuminen kierrätysraaka-aineeseen oli niiden mielestä myönteistä. Vuonna 2000 ympäristönsuojelijat arvostelivat tehdasta ankarasti sen voimalan ylisuurten dioksiinipäästöjen vuoksi.

Itävallassa 2,35 prosentin palkankorotus

Itävallassa on solmittu noin 10 000 paperi- ja kartonkityöläistä sekä alan toimihenkilöä koskeva 1-vuotinen työehtosopimus. Vähimmäispalkkoja nostettiin taannehtivasti marraskuun alusta 2,45 prosenttia ja muita palkkoja 2,35 prosenttia, kuitenkin vähintään 40 euroa kuukaudessa. Paikallisesti yritys ja sen yritysneuvosto voivat sopia 2,65 prosentin korotuksesta, jos siitä käytetään 0,5 prosenttiyksikköä yrityksen sisäisen palkkajakauman järjestelyihin.

Työntekijät, joita uusi sopimus koskee, ovat järjestäytyneet Kemianliittoon ja yksityisalojen toimihenkilöliittoon. Kemianliiton neuvotteluryhmää johtanut liiton puheenjohtaja Wilhelm Beck luonnehti neuvottelukierrosta vaikeaksi. Hän arvelee, että työnantajat suostuivat yritysten tuloksia kohtuullisesti osapuolten kesken jakavaan sopimukseen ainoastaan työntekijöiden tiukan yhtenäisyyden ansiosta.