JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 15-2002

Venäjällä Kotlasin valtausyritykselle takaisku oikeusalissa

Venäjällä kamppailu Kotlasin sellu- ja paperitehtaan omistuksesta on ratkeamassa Ilim Pulp Enterprisen voittoon. Kiista syntyi aiemmin tänä vuonna, kun maan rikkaimpiin oligarkkeihin lukeutuva Oleg Deripaska yritti vallata sekä Kotlasin että Ilin Pulpin tehtaan Bratskissa. Alempien oikeusistuinten päätökset tukivat Deripaskan osapuolta, mutta marraskuun alussa Kemerovon alueoikeus määräsi alemmat oikeusistuimet käsittelemään riitajutut uudestaan ja oikaisemaan menettelyihinsä sisältyneet laittomuudet.
Vuonna 1992 perustettu Ilim Pulp Enterprise on Venäjän suurin sellun ja paperin tuottaja. Sen palveluksessa on 49 000 työntekijää Venäjällä ja Tsekin tasavallassa. Liikevaihto yltää tänä vuonna lähes miljardiin euroon. Yhtiön vienti vetää parhaiten Itä-Euroopassa, Lähi-idässä ja Kiinassa.

Pohjois-Amerikassa Bowater lopettaa 250-300 työpaikkaa

Pohjois-Amerikan suurimpiin sanomalehtipaperin valmistajiin kuuluva Bowater koettaa kohentaa huonoa kannattavuuttaan vähentämällä työvoimaansa. Suunnitelmissa on henkilökunnan kolmen prosentin vähennys, mikä merkitsee 250-300 työpaikan lopettamista. Bowater teki tammi-syyskuussa vajaan kahden miljardin euron liikevaihdollaan lähes 80 miljoonan euron tappion. Vuotta aiemmin liikevaihto oli pienempi, mutta toiminta tuotti yli 50 miljoonaa euroa voittoa.

Portugal jatkaa Portucelin yksityistämistä

Portugalin valtio jatkaa maailman toiseksi suurimman eukalyptus-sellun valmistajan Portucelin yksityistämistä. Yksityistämisen toinen vaihe pudottaa valtion omistusosuuden 56 prosentista reilusti alle puoleen. Yksityistämistä jatketaan laajentamalla osakepääomaa 25 prosenttia ja tarjoamalla uudet osakkeet koti- ja ulkomaisten metsäteollisuusyhtiöiden kilpailtaviksi. Lisäksi valtio myy 15 prosenttia osakkeista institutionaalisille sijoittajille.
Portugalilaisten lehtien mukaan jo nyt lähes 30 prosenttia Portucelista omistava portugalilaisen Sonaen ja brasilialaisen Suzanon yhteenliittymä on kiinnostunut laajentamaan omistustaan Portucelissa. Yhtiön tuotantokapasiteetti on 700 000 tonnia sellua ja 275 000 tonnia paino- ja kirjoituspaperia. Asiantuntijat arvioivat, että valtio saa Portucelin uudesta yksityistämiskierroksesta vähintään 225 miljoonaa euroa. Se menee pahasti alijäämäisen talouden tasapainottamiseen.

USA:ssa kolmannes ammattiliitto Pacen jäsenistä yli 50-vuotiaita

Yhdysvalloissa Paperiliiton veljesjärjestö Pace (www.paceunion.org) on ikärakenteeltaan huolestuttavan vanha. Jäsenistä 33 prosenttia on täyttänyt 50 vuotta ja 40-49-vuotiaiden osuus on 43 prosenttia. Alle 40-vuotiaiden osuus on ainoastaan 23 prosenttia. Pacen 320 000 jäsenestä noin puolet on metsäteollisuuden nykyisiä tai eläkkeellä olevia työläisiä. Pace perustettiin tammikuussa 1999 yhdistämällä metsäteollisuuden työläisten UPIU sekä öljynjalostamoiden, kemianteollisuuden ja lääkeyhtiöiden työläisiä edustanut Ocaw.

Asiantuntijat ennustavat sanomalehtipaperin kysynnän supistumista

Sanomalehtipaperin kysyntä kääntyy internetin, kännykän ja multimediaa välittävän MMS:n kilpailun vuoksi laskuun, useat media-asiantuntijat ennustivat lokakuussa kustantamoiden maailmanlaajuisen järjestön IFRA:n suurtapahtumassa Barcelonassa. Varsinkin nuoret tyydyttävät uutisnälkäänsä sanomalehtien sijasta uusilla sähköisillä välineillä. Maailman sanomalehden julkaisijoiden yhdistyksen edustaja Jim Chisholm ennusti, että sanomalehtipaperin kysyntä laskee viidessä vuodessa viisi prosenttia.

"Entiset paperityöläiset ovat hyvin käyttökelpoisia"

Muovialan yritys Cortega Plast AB ostaa Silverdalenissa Ruotsissa tehdaskiinteistön, jossa M-real lopetti joitakin kuukausia sitten tuotannon. M-real tyhjentää tilat lähikuukausina. Työtä niissä tekee vielä 25 eläkkeelle siirtyvää työläistä sekä yli 30 työntekijää, joilla on kahdentoista kuukauden irtisanomisaika. He siivoavat tehdasta ja järjestävät kalustoa.

Cortega Plastin omistaja Patrik Larsson arvelee verkkolehti Dagens Arbetessa (www.dagensarbete.se), että pieni osa M-realilla työpaikkansa menettäneistä saa työtä muovipakkausten tuotannossa. "Entiset paperityöläiset ovat hyvin käyttökelpoisia", Larsson sanoo.