JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 14-2002

Järjestäytymiskampanja Georgia-Pacificin kolmella tehtaalla

Yhdysvalloissa ammattiliitto Pace on aloittanut tehokampanjan ammatillisen järjestäytymisen puolesta Georgia-Pacificin (GP) kolmella tehtaalla, joilla järjestäytyminen on niin vähäistä, ettei Pacella ole neuvottelu- eikä sopimusoikeutta.

Kampanjan osana liitto on perustanut web-sivuston (www.notthefort.org) tiedon jakamiseksi asianosaisten kesken. Pääosassa saitin ylläpidossa ovat kampanjan kohteena olevien tuotantolaitosten ay-aktiivit. Kampanjan tuoreessa uutiskirjeessä vertaillaan GP:n eri tehtaiden työehtoja. Vertailu osoittaa, että Pacen organisoimilla tehtailla työläisten palkka- ja sosiaaliedut ovat paremmat kuin huonosti järjestäytyneillä työpaikoilla.

Alkuvaiheessa kampanja keskittyy selostamaan järjestäytymättömille työläisille heidän laillisia oikeuksiaan. Ytimenä on tieto, että laki on ammatillisen järjestäytymisen puolella ja kieltää työnantajia toimimasta sitä vastaan syrjimällä ammattiliiton jäseniä tai muulla painostuksella.

GP kuuluu maailman suurimpiin metsäteollisuusyhtiöihin. Sen palveluksessa on 71 000 työntekijää Yhdysvalloissa, Kanadassa ja yhdessätoista muussa maassa. Järjestäytyneiden työpaikkojen edustajat ovat muodostaneet GP:n työntekijöiden neuvoston. Se edustaa 16 000 työntekijää.

Itävallan liitto tavoittelee inflaatiohyvitystä
ja osuutta tuotosta

Itävallassa paperiteollisuuden työläisiä ja toimihenkilöitä edustava Gewerkschaft der Chemiearbeiter aloitti lokakuun alussa neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta. Järjestö esittää, että palkankorotusten on hyvitettävä hintojen nousu ja taattava työntekijöille oikeudenmukainen osuus yritysten tuloksesta. Työnantajat tarjoavat 1,3 prosentin korotuksia ja vaativat heikennyksiä lomautuksia ja juhlapäiviä koskeviin puitesopimuksiin.

Pappers ehdottaa työajan lyhentämistä pidentämällä vuosilomaa

Ruotsissa valmistellaan yleistä työajan lyhentämistä. Paperiliiton veljesjärjestö Pappers ja kuusi muuta teollisuusliittoa pitävät parhaana vaihtoehtona vuosiloman pidentämistä viikolla. Uudistus olisi parasta toteuttaa pidentämällä vuosilomaa vuosittain päivällä vuosina 2004-2008. Se sopisi hyvin yhteen teollisuusliittojen työehtosopimuksissa sovittujen työajan muutosten kanssa, liitot perustelevat.

Brasilia aikoo laajentaa ripeästi metsäteollisuuttaan

Brasilia vei viime vuonna metsäteollisuuden tuotteita 4,5 miljardin dollarin arvosta. Alan kauppataseen ylijäämä oli 3,4 miljardia dollaria. Aracruzin, joka on maailman suurin selluntuottaja, viennin arvon odotetaan nousevan ensi vuonna miljardiin dollariin.

Maan hallituksen tavoitteena on laajentaa vuosikymmenen ajan nopeakasvuisia eukalyptusmetsiä 600 000 hehtaaria vuodessa ja nostaa metsäteollisuuden viennin arvo 11 miljardiin dollariin vuonna 2010. Sellukapasiteetin lisäysten ja teollisuuden käytettävissä olevien luonnonmetsien supistumisen seurauksena Brasilian metsäteollisuus saattaa lähivuosina kärsiä raaka-ainepulasta.

Metsä- ja puuteollisuuden koko liikevaihto on 21 miljardia dollaria vuodessa. Sellun ja paperin osuus siitä on 57 prosenttia, huonekalujen 16 prosenttia.

Kimberly-Clarkilta lahjapaperia kelluviin vessoihin

Yhdysvalloissa metsäteollisuusyhtiö Kimberly-Clark on lahjoittanut vuoden kulutusta vastaavan määrän vessapaperia Kaliforniassa sijaitsevan Elsinore-järven kahdelle kelluvalle käymälälle. Lahjoituksella yritys sanoo tukevansa palvelua, joka helpottaa veneilijöiden vessareissuja.

Pörssin alamäki on laihduttanut Pappersin osakesalkkua

Ruotsissa ammattiliitto Pappersin omaisuuden aevo on supistunut tänä vuonna lähes 17 miljoonaa euroa. Se johtuu järjestön omistamien pörssiosakkeiden arvon laskusta. Verkkolehti Dagens Arbeten haastattelussa talouspäällikkö Robert Lundberg kertoo, että liiton omaisuuden arvo oli suurimmillaan pari vuotta sitten. Silloin se oli yli 100 miljoonaa euroa. Tämän vuoden puolivälissä siitä oli jäljellä runsaat puolet.

Pappersin sijoitusomaisuudesta 42 prosenttia on osinkoja jakavissa osakkeissa ja loput joukkovelkakirjoissa sekä muissa korkoa tuottavissa rahoituskohteissa.

Omaisuuden arvon raju aleneminen ei vaadi vielä jäsenmaksun korottamista tai toiminnan supistamista, mutta niitäkin on harkittava, jos sijoituspääoman kutistuminen jatkuu. Ruotsin metallityöläisten liitto on päättänyt supistaa budjettipäätöksillä rahoitettavaa toimintaansa 15 prosenttia. Lundbergin mukaan Pappersin nykyisillä voimavaroilla kyettäisiin rahoittamaan kahden kuukauden pituinen, maanlaajuinen työtaistelu.

Ikean luetteloon kymmeniä tuhansia tonneja paperia

Ruotsissa päämajaansa pitävä, maailmanlaajuisesti operoiva huonekaluyritys Ikea on paitsi puutavaran myös painopaperin suurkuluttaja. Tänä vuonna sen luettelon painos kohoaa 110 miljoonaan kappaleeseen, mikä ylittää nelinkertaisesti tänä vuonna painettavien raamattujen määrän. Jos luettelot painavat keskimäärin puoli kiloa, vaatii koko painoksen tuottaminen, hukkapaperi mukaan laskettuna, noin 60 000 tonnia painopaperia. Luettelo ilmestyy 33 maassa yhteensä 46 kielellä.