JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 13-2002

USA:ssa Stora Enson Kimberlyn tehtaan
villi ay-järjestö liittyi ammattiliitto Paceen

Se, että ympäri maailmaa toimiva Stora Enso osti USA:ssa Consolidatedin, vaikutti Wisconsinin osavaltiossa Kimberlyn tehtaan villin ay-järjestön liittymiseen Paperiliiton yhdysvaltalaiseen veljesjärjestöön Paceen. Siirtyminen lisäsi Pacen jäsenmäärää yli 600 jäsenellä. Liiton uuden ammattiosaston puheenjohtaja Jeff Welhouse toteaa, että siirtyminen Paceen lisää tehtaan työläisten neuvotteluvoimaa sekä tes-kierroksella että riitatilanteissa. Myös ay-opiskelun mahdollisuudet laajenevat, Welhouse iloitsee.

Tehtaan ay-organisaatio toimi villinä 67 vuotta. Ajanjaksoon mahtuu monta omistajanvaihdosta. Ennen Stora Ensoa tuotantolaitosta hallitsi Consolidated, sitä ennen Interlake, Repap ja Midtec. Kun omistajaksi tuli globaalisti toimiva yritys, ay-aktiivit alkoivat ajatella, että myös tehtaan ay-organisaation täytyy olla kansainvälisen verkoston osa, Welhouse kertoo Pacen verkkotiedotteessa. "Pacella on tulevaisuuden näkemys ja globaalissa vaikuttamisessa tarvittavat mekanismit", Welhouse perustelee. Uutisessa viitataan Pacen ja Paperiliiton läheiseen yhteistyöhön ja muistutetaan Paperiliiton valtuuskunnan toissavuotisesta kierroksesta Pacen vieraana Consolidatedin muilla entisillä tehtailla Wisconsinissa.

Uutisen mukaan Pace edustaa nyt kaikkia Stora Enson Yhdysvaltojen tehtaiden työläisiä paitsi Minnesotan osavaltiossa sijaitsevan tuotantolaitoksen sekä yhden kierrätyslaitoksen.

Protestiliike Aracruzin sellutehdasta ja eukalyptus-istutuksia vastaan Brasiliassa

Aracruzin sellutehtaalla on käynnistetty kolmas sellulinja. Se nostaa tuotantokapasiteetin kahteen miljoonaan tonniin. Tuotantolaitos on konsulttitoimisto Jaakko Pöyryn suunnittelema. Osa laitteista ja rahoituksesta on Suomesta. Reilusti yli 90 prosenttia Aracruzin sellusta viedään Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan.

Osa paikallisesta väestöstä on organisoitunut Aracruzia ja varsinkin sen raaka-ainelähteenä toimivia mittavia eukalyptus-istutuksia arvostelevaksi liikkeeksi. Kriitikot syyttävät yhtiötä paikallisen väestön maiden anastamisesta Brasilian 1970-luvun sotilasdiktatuurin aikana. Lisäksi Aracruzia moititaan ympäristön pilaamisesta päästöillä ja eukalyptus-istutuksilla.

Arvostelijoiden perustamassa Vihreä Aavikko -liikkeessä on mukana kirkollisia piirejä, intiaanien ja mustien yhteisöjä sekä ympäristönsuojelijoita. Moni ympäristökysymysten asiantuntija pelkää, että runsaasti vettä vaativat ja kuluttavat eukalyptus-istutukset johtavat tulevaisuudessa alueen aavikoitumiseen. Istutukset ovat jo nyt kaventaneet vakavasti luonnon monimuotoisuutta kymmenien tuhansien hehtaarien alueella.

Aracruzin pääomistajia ovat 28 prosentin osuuksilla norjalainen Lorentzen, brasilialainen metsäteollisuusyhtiö VCP sekä brasilialaisen Safran perheen hallitsema pankkiryhmä Safra. Brasilian taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen pankki BNDES omistaa 12.5 prosenttia osakkeista.

Ruotsalaiset työläiset toiveikkaita: Kisan  pehmopaperitehtaalle brittiomistaja

Kapasiteetiltaan 35 000 tonnin pehmopaperitehdas Kisassa Ruotsissa vaihtaa omistajaa. Duni AB Tissue myy laitoksen Britanniassa pääkonttoriaan pitävälle LPC Groupille. Kisan paperityöläisten ammattiosaston puheenjohtaja Conny Karlsson arvelee, että brittiyhtiöstä tulee Kisaa kolmen vuosikymmenen aikana hallinneista seitsemästä omistajasta paras. Hän viittaa LPC Groupin kotimaasta saatuun tietoon, jonka mukaan yhtiö tekee pätevästi ympäristönsuojelutyötä, eikä tingi tuotannon korkeasta laadusta.

Omistajanvaihdoksen on määrä varmistaa tehtaan 130 työpaikan säilyminen. Työpaikkojen odotetaan jopa lisääntyvän, koska uuden omistajan uskotaan olevan valmis investointeihin, jotka kaksinkertaistavat tuotantokapasiteetin. "Ay-toiminnan uudeksi suureksi haasteeksi tulee nyt yhteyksien rakentaminen yli rajojen", Karlsson sanoo. LPC Groupilla on tuotantoa myös Skotlannissa.

Neljä Pappersin jäsentä kansanedustajaksi Ruotsissa

Paperiliiton ruotsalaisen veljesjärjestön Pappersin edustus Ruotsin eduskunnassa kasvoi syyskuun alussa pidettyjen vaalien tuloksena kolmesta neljään. Uudeksi kansanedustajaksi äänestäjät valitsivat Anders Wiklundin (vas.) Borlängestä Taalainmaalta. Paikkansa säilyttivät Alf Eriksson (sd.) ja Kjell-Erik Karlsson (vas.), jotka molemmat kuuluvat Hallandissa Värön sellutehtaan henkilökuntaan, sekä Lars U Granberg (sd.) Piitimestä (Piteå) Norrbottenista.

Ääniosuuttaan menettäneen Vasemmistopuolueen Karlsson uusi paikkansa täpärästi tasausäänten avulla. Hän toteaa verkkolehti Dagens Arbetessa, että kansanedustajan paikan säilyttäminen tuntuu hyvältä, mutta myöskään palaaminen takaisin vanhoihin hommiin tehtaalle ei olisi tuntunut kummalliselta. Ruotsin 349-jäsenisen eduskunnan toimikausi on neljä vuotta.