JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 12-2002

Paperityöläisten työehdot Suomessa hyvällä länsieurooppalaisella tasolla

Suomalaisten paperityöläisten työehdot ovat hyvällä länsieurooppalaisella tasolla, Ruotsin paperityöläisten liiton Pappersin selvitys osoittaa. Sen on tehnyt liiton ekonomisti Christer Larsson. Hän pyysi vastaukset kymmeneen kysymykseen yhdeksästä maasta, joista kustakin selvityksessä oli mukana yksi tehdas. Suomea edusti StoraEnso Imatra. Muut maat olivat Espanja, Saksa, Itävalta, Hollanti, Norja, Ruotsi, Englanti ja Portugali.

Koneenhoitajan vuosiansio kymmenen palvelusvuoden jälkeen vaihteli Suomen 48 774 euron ja Espanjan 26 264 euron välillä. Larsson kuitenkin epäilee, että espanjalaisten luku ei sisällä vuoro- yms. lisiä, jotka korottavat kokonaisansiota noin viidenneksen. Toiseksi matalin vuosiansio on Portugalissa (28 791 euroa). Täpärästi yli 40 000 euron ylletään Saksassa, Norjassa ja Ruotsissa.

Vuoro-, viikonloppu- ja pyhätyön korvaukset ovat korkeimmat Saksassa, Itävallassa, Portugalissa, Suomessa ja Ruotsissa. Britannian edustajien antaman vastauksen mukaan vuoro-, viikonloppu- ja pyhätyöstä ei makseta minkäänlaisia lisiä. Larsson arvelee, että lisät on sisällytetty tuntipalkkoihin.

Raportissa korostetaan, että vuosiansiosta ei voi suoraan päätellä eri maiden työläisten ostovoiman tasoa ja eroja, koska verotus, asumiskulut, perustarvikkeiden hinnat ja muut ostovoimaan vaikuttavat tekijät vaihtelevat suuresti maasta toiseen.

Vuorotyöläisten työaika on lyhin Hollannissa (1547 tuntia vuodessa), pisin Portugalissa (1762,5). Pelkkää päivävuoroa tekevien tilastossa ne vaihtavat paikkaa niin, että lyhin vuosityöaika on Portugalissa (1657,5) ja pisin Hollannissa (1880). Molemmissa kategorioissa Suomi sijoittuu keskipaikkeille. Vuorotyöläisten työaika on 1620 tuntia, päivätyötä tekevien 1760 tuntia.

Espanjassa ylityöt on rajoitettu 80 tuntiin vuodessa. Britanniassa noudatetaan EU-direktiivin sallimaa 500 tuntia enimmäisrajaa. Suomi ja selvityksen useimmat muut maat sijoittuvat lähelle ääripäiden keskiarvoa.

Eläkeikä on seitsemän maan tehtaassa 65 vuotta, poikkeuksina sen alittava Itävalta ja ylittävä Norja. Eläkkeen osuus palkasta on Suomessa pienempi kuin vertailun useimmissa muissa maissa. Myös irtisanomiskorvauksissa Suomi sijoittuu Ruotsin ohella huonosti.

Selvityksen 9-sivuinen yhteenveto löytyy Pappersin nettisivustosta.

Pappers kannattaa työehtojen yhdenmukaistamista
yli rajojen

Paperiliiton veljesjärjestö Ruotsissa Pappers käsitteli elokuun lopulla liittokokouksessaan työehtotoiminnan ulottamista kansalliselta tasolta eurooppalaiseen ulottuvuuteen. Järjestö totesi, että merkittävät erot samoja työtehtäviä tekevien työntekijöiden välillä aiheuttavat ongelmia. Isot erot ovat paitsi epäoikeudenmukaisia myös vaarantavat kovalla kamppailulla saavutettujen työehtojen jatkuvuuden.

Tehokkain tapa pienentää riskiä on toimia solidaarisen palkkapolitiikan puolesta koko samankaltaisten maiden ryhmän alueella, Pappers päätteli. Liitolta se vaatii valmiutta entistä vaikuttavampaan tukeen muissa maissa toimiville veljesjärjestöille. Asian esitellyt Pappersin sopimussihteeri Lennart Olovsson totesi, että jäsenten etujen puolustamisen on sisällettävä aiempaa enemmän kansainvälistä toimintaa.

Perusteollisuuden toimintaehtoja
on selkiytettävä, Ekbåge esittää

Ruotsissa ammattiliitto Pappersin puheenjohtaja Sune Ekbåge esittää, että maan poliittisten päättäjien on selkiytettävä perusteollisuuden toimintaehtoja. Näkemykset siitä, mitkä seikat ohjaavat kansainvälistyneiden toimialojen investointeja, eivät ole riittävän täsmällisiä. Ekbåge korostaa, että Ruotsin säilyttäminen houkuttelevana investointikohteena on hyvä luonnolle, koska Ruotsin ympäristönormit kuuluvat maailman tiukimpiin. Heikkouksina Ekbåge pitää epävarmuutta energiapolitiikan suunnasta sekä ympäristövaikutteisten hankkeiden lupamenettelyn hitautta.

USA:ssa pakkausalan suuryritys määräsi yli 400 työläistä työsulkuun

Yhdysvalloissa Graphic Packaging Corporation (GPC) määräsi heinäkuun lopulla kartonkia ja pakkauksia valmistavalla laitoksellaan Kazamoossa työsulun, joka koskee yli 400 työläistä. He ovat Paperiliiton veljesjärjestön PACE:n jäseniä. Elokuun lopulla liittovaltion nimittämä välittäjä keskeytti pahasti jumiutuneet neuvottelut. Yritys pyörittää Kazamoossa tuotantoa työvoimalla, joka koostuu järjestäytymättömistä työläisistä sekä toimihenkilöistä.

PACE:n mukaan pahin erimielisyys johtuu siitä, että työnantaja pyrkii laajentamaan oikeuttaan määrätä työläisiä yli- ja pyhätyöhön. Ammattiosasto 6-1010:n puheenjohtaja Jeff Haynes toteaa, että työnantajan vaatimusta on ollut mahdotonta hyväksyä monen jäsenen perhetilanteen ja uskonnon harjoittamiseen liittyvien syiden vuoksi. Yhtiö korostaa, että sen tarjous 3-vuotiseksi sopimukseksi olisi korottanut palkkoja ja eläkkeitä sekä parantanut terveydenhoitoa ja työkyvyttömyyttä koskevia etuja.

GPC:llä on Yhdysvalloissa 20 toimipisteessään 4 400 työntekijää. Yhtiö on noteerattu New Yorkin pörssissä. Heinäkuun loppupuolella ennen työsulun määräämistä GPC:n osakkeiden arvo laski jyrkästi, mutta on sen jälkeen palannut työehtokiistan kärjistymistä edeltäneelle tasolle.