JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 10-2002

ICFPA perustettu:
Metsäteollisuudelle globaali järjestö

Kuudentoista maan metsäteollisuuden kansalliset järjestöt ja Euroopan metsäteollisuuden keskusjärjestö CEPI ovat perustaneet maailmanlaajuisen yhteisjärjestön ICFPA:n (www.icfpa.org). Suomen metsäteollisuus on mukana siinä 18 Euroopan maan metsäteollisuutta edustavan CEPI:n kautta.

ICFPA on varsin edustava järjestö, koska sen kenttä tuottaa 75 prosenttia maailman paperista ja yli 50 prosenttia puutavarasta. Ulkopuolella olevista tuottajista merkittävin on Kiina.

Ympäristökysymykset kuuluvat uuden maailmanjärjestön toiminnan painopisteisiin. Viimeisteltävänä on hiilidioksidipäästöjen laskentamenetelmä ja kannanotto laittomiin hakkuisiin.

Suhteensa ay-liikkeeseen ICFPA määrittelee toteamalla, että järjestö pyrkii rakentavaan yhteistyöhön alan kaikkien osapuolten kanssa.

Ruotsissa varoitetaan
venttiilien ruostumisesta

Vallvikin sellutehtaalla Ruotsissa keväällä sattuneen onnettomuuden syyksi on varmistunut kuulaventtiilin ruostuminen. Vallvikin turvallisuusinsinööri Stefan Almén kehottaa alan kaikkia tehtaita tarkastamaan prosesseissaan saman venttiilityypin kunnon. Laitteessa on käytetty terästä, jota on helppo työstää, mutta jota mm. soodaliemi ja rikkihappo ruostuttavat vakavasti.

UPM-Kymmene Kanadassa:
Harvestereita 300 metsurin tilalle

UPM-Kymmene on yhä tulilinjalla 800 000 asukkaan New Brunswickin maakunnassa Kanadassa. Rintama, johon kuuluu ympäristönsuojelijoita, ay-järjestöjä sekä alkuperäisväestön edustajia, arvostelee yhtiötä nyt sekä torjunta-aineiden käytöstä metsänhoidossa että 300 metsurin korvaamisesta harvestereilla.

Arvostelijat vetoavat maakunnan luonnonvarain osaston ja UPM-Kymmenen sopimukseen, jossa yhtiö on sitoutunut kunnioittamaan paikallisten yhteisöjen perinteisiä työllistymismalleja.

Torjunta-aineiden käytöstä rintaman edustajat toteavat, että UPM-Kymmene on luopunut niistä kotimaassaan. Lisäksi he vetoavat Stora Enson toimintaan Nova Scotian maakunnassa Kanadassa. Stora Enso on lopettanut siellä torjunta-aineiden käytön, vaikka maakunnan päättäjät eivät ole sitä kieltäneet.

New Brunswickin media julkaisi hiljattain yksityiskohtaisia tietoja metsäyhtiöille erilaisista rikkomuksista viime vuonna määrätyistä sakkorangaistuksista. UPM-Kymmene oli joutunut maksamaan pieniä sakkoja kymmenkunnasta rikkomuksesta, kuten öljyvuodoista ja tuhlaavaisesta puunkorjuusta. Ympäristönsuojelijat epäilevät, että viranomaiset antoivat tiedot medialle luodakseen kuvan, jonka mukaan viranomaiset toimivat kuukausia jatkuneessa metsäsodassa puolueettomasti.

USA:ssa kloriinia ympäristöön sellutehtaan räjähdyssarjassa

Weyerhaeuserin sellutehtaalla Grays Harborin piirikunnassa Yhdysvalloissa sattui heinäkuun puolivälissä kolmen räjähdyksen sarja. Sen seurauksena ympäristöön levisi ihmisten hengityselimistöä vahingoittavaa kloriinia. Ainetta levisi lähes kahden kilometrin päähän tehtaalta. Onnettomuudesta selvittiin hyvällä onnella ilman henkilövahinkoja. Heti räjähdysten jälkeen niiden syistä ei ollut tietoa.

Norske Skog sitoutui työelämän
perusnormeihin maailmanlaajuisesti

Monikansallinen metsäteollisuusyhtiö Norske Skog on sopinut kansainvälisen ay-federaation ICEM:n kanssa, että yhtiö sitoutuu maailmanlaajuisesti työelämän perusnormeihin. Niihin kuuluu työläisten oikeus ammatilliseen järjestäytymiseen ja kollektiiviseen sopimiseen työehdoista. Sopimuspuolena on myös Norjassa mm. paperityöläisiä organisoiva ammattiliitto Fellesförbundet.

Sopimuksen mukaan Norske Skog maksaa työntekijöilleen palkkoja ja sosiaalietuja, jotka riittävät vähintään työläisen ja hänen perheensä perustarpeiden tyydyttämiseen.

Yhtiön 11 000 työntekijästä lähes 3 000 työskentelee Norjassa ja vajaat 3 000 Euroopan muissa maissa. Liikevaihdosta 47 prosenttia tulee Euroopasta, 23 Aasiasta ja Oseaaniasta, 18 Pohjois-Amerikasta ja 12 prosenttia muilta alueilta. Yhtiön päätuote on sanomalehtipaperi.

ICEM, jonka jäsenliitoilla on 20 miljoonaa jäsentä, edustaa mm. kemian-, energia-, kaivos- ja paperiteollisuuden työläisiä. Paperiliitto on ICEM jäsenjärjestö.

Maailman luonnonsäätiö:
Laittomat hakkuut tuhoavat Siperiaa

Maailman luonnonsäätiö WWF hälyttää Siperian metsien laajamittaisten, laittomien hakkuista. Ne vahingoittavat sekä Venäjän talouden pitkän aikavälin kehitysmahdollisuuksia että luonnon monimuotoisuutta. Laittomat hakkuut vaarantavat mm. Siperian tiikerin ja Amurin leopardin olemassaolon. WWF syyttää ylämaiden luonnonmetsien ryöstöhakkuista myös tuhoisia tulvia vuonna 2001 Jakutiassa ja tänä vuonna Pohjois-Kaukasuksella ja Kaukoidässä.

Maailman luonnonsäätiön mukaan Venäjän seitsemästä suuresta puutavaranviejästä Japaniin ainoastaan Terneyles-yhtiö on osoittautunut kohtuullisen vastuulliseksi. WWF pitää virheenä presidentti Vladimir Putinin päätöstä lopettaa Ekologisten asioiden valtionkomitea ja siirtää sen tehtävät Luonnonvarojen ministeriölle. Päätös heikensi kamppailua puutavaramafiaa vastaan, WWF arvostelee.