JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 8/9-2002

Ruotsi lyhentää
työaikaa lakiteitse

Ruotsissa palkansaajien työaika lyhenee viidellä työpäivällä vuoteen 2007 mennessä. Näin tulee ehdottamaan pian mietintönsä jättävä parlamentaarinen komitea, Dagens Arbete (www.dagensarbete.se) raportoi. Komitea kaavailee kahden päivän lyhennystä vuonna 2004 ja vuosittaista päivän lyhennystä 2005-2007.

Uudistus koskee myös paperityöläisiä, joiden vuosityöaika lyhenee sopimusteitse 54 tuntia ajanjaksolla 1998-2003. Lakiin perustuvat lisävapaat tulevat sopimusvapaiden jatkoksi. Lakiteitse toteutuva lyhennys ei sisällä Pappersin sopimuksiin sisältyvää valinnanvapautta, jonka mukaan paperityöläiset ovat voineet vaihtaa vuosityöajan lyhennyksen aikaistettuun eläkkeelle siirtymiseen tai käteiseen. Viime vuonna 48 prosenttia Pappersin jäsenistä nautti lisäedun vapaa-aikana, 31 prosenttia käteisenä ja 21 prosenttia eläkejärjestelynä. Käteistä suosivat alle 30-vuotiaat nuoret.

Parlamentaarisessa komiteassa Vasemmistopuoluetta edustava Pappersin jäsen Anders Wiklund on esittänyt monen ammattiosaston kannattamaa työajan lyhennyksen käyttämistä viikkotyöajan lyhentämiseen, mutta komitean enemmistö ei ole lämmennyt ehdotukselle.

IP sulki Yhdysvalloissa
104 vuotta sitten perustetun paperitehtaan

International Paper (IP) sulki toukokuun puolivälissä Eriessä Yhdysvalloissa 104 vuotta sitten perustetun paperitehtaan. Seitsemän kuukautta kestänyt asteittainen alasajo vei työpaikan 760 työntekijältä. Enimmillään tuotantolaitos työllisti 1950-luvulla 2 200 työntekijää. Vielä viime vuonna yhtiö lisäsi tehtaan työvoimaa 50 hengellä reaktiona siellä valmistetun hienopaperin kysyntäpiikkiin.

Paikallisten lehtien mukaan moni työpaikkansa menettänyt on hakeutunut uudelleenkoulutukseen toivoen, että se auttaa uuden työpaikan löytämisessä.

Stora Ensolla 1,6 miljardin euron metsäomaisuus Ruotsissa

Stora Enso aikoo myydä metsänsä paitsi Suomessa ja Yhdysvalloissa myös Ruotsissa, jossa se on 1,9 miljoonan hehtaarin omaisuudellaan maan suurin metsänomistaja. Alueen arvoksi lasketaan 1,6 miljardia euroa, Falu Kuriren -lehti kirjoittaa. Suomessa ja USA:ssa sijaitsevista metsistään Stora Enso arvioi saavansa 700 miljoonaa euroa. Metsien myynti luo rahoitusperustaa yhtiön sellun-, paperin- ja kartongintuotannon laajentamiselle, jonka todennäköinen kohdealue on Aasia.

Toissa vuonna Stora Enso sai kaksi miljardia euroa voimaloidensa myynnistä Fortumille. Ydintoimintaan kuulumattomasta sektorista luopuminen pohjusti Consolidated Papersin ostoa Yhdysvalloissa. Kaupan hinta oli yli kaksi kertaa suurempi kuin Fortumilta voimaloista saatu hinta.  

USA:n paperityöläisten
liitto Pace ajaa dollarin arvon alentamista

Yhdysvaltojen paperityöläisten liitto Pace vaatii maansa johtoa alentamaan dollarin arvoa, jotta ulkomaisten tuotteiden hyvä kilpailukyky ei söisi työpaikkoja USA:ssa. Liiton Pacesetter-lehden tuoreimmassa numerossa on julkaistu vaatimuksen sisältävä mallikirje presidentti George Bushille ja edustajainhuoneen jäsenille. Siinä muistutetaan siitä, että dollarin kansainvälinen vaihtoarvo on noussut viidessä vuodessa 30 prosenttia. Vajaassa kahdessa vuodessa teolliset työpaikat ovat vähentyneet lähes miljoonalla.

Pacen puheenjohtaja Boyd Young pitää Yhdysvaltojen paperiteollisuuden kilpailukykyä niin heikkona, että hän luonnehtii alan tilaa kriisiksi. Dollarin yliarvostuksen lisäksi se johtuu julkisen vallan politiikasta ja yritysten johtotyön huonoudesta. Liiton neuvotteluissa työnantajien kanssa keskeisiä aihepiirejä ovat eläkkeet, terveydenhuolto sekä yritysten omistajanvaihdokseen liittyvät määräykset, Young luettelee.

Ruotsissa isoja vahingonkorvauksia väärin lasketuista palkoista

Ruotsin paperiteollisuudessa väärin laskettujen palkkojen vyyhti on selviämässä. Yritykset joutuvat maksamaan saamatta jääneiden palkkojen lisäksi vahingonkorvauksia sekä usealle ammattiosastolle että paperityöläisten ammattiliitolle Pappersille. Sotku johtuu palkanlaskijoiden vääristä tulkinnoista tapauksissa, joissa työsuhde on joko alkanut tai loppunut muuna ajankohtana kuin kuukauden alussa tai lopussa. Yksin SCA:n Munksundissa yrityksen on maksettava 62 työläiselle yhteensä 52 000 euroa. Billerudin Skårblackan tehdas maksaa rästipalkkojen lisäksi 5 400 euroa sekä ammattiosastolle että Pappersille.

Domtarilta yhdeksän miljoonaa euroa työpaikkansa menettäville

Kanadassa ammattiliitto CEP on sopinut Domtarin kanssa korvauksista ja eduista, jotka yhtiö antaa erikoispaperitehtaan sulkemisen vuoksi työpaikkansa menettäville työläisille. Sopimuksen arvo on noin yhdeksän miljoonaa euroa ja ylittää työehtosopimuksen takaamat korvaukset. Työpaikkansa menettää 161 CEP:n jäsentä. Äänestyksessä 92 prosenttia työläisistä hyväksyi sopimuksen.

Irtisanomiskorvauksena maksetaan vähintään kahden viikon palkka palveluvuotta kohti ilman ylärajaa. Useimmille työläisille sopimus antaa kuitenkin tätä suuremman kertakorvauksen. Pitkäaikaisesti työkyvyttömänä olevien edut jatkuvat työkyvyn palautumiseen tai eläkkeelle siirtymiseen asti.

Sopimuksesta huolimatta CEP etsii yhä ratkaisua, joka merkitsisi tehtaan toiminnan jatkumista.