JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 7-2002

Saksan länsiosan paperityöläisille
3,3 prosentin
palkankorotus

Saksassa ammattiliitto IG BCE ja paperiteollisuuden työnantajajärjestö ovat päässeet sopuun uusista työehdoista. Maaliskuulta kaikille on maksettu taannehtivasti ylimääräinen 75 euron könttäsumma ja huhtikuun alusta lähtien palkkoihin on tehty 3,3 prosentin korotus. Yhteensä 50 000 paperityöläistä koskeva sopimus on voimassa 13 kuukautta. Paperityöläisten palkankorotus on yhtä suuri kuin IG BCE:n kemianteollisuuden työläisille sopima palkannousu.

Kanadan alkuperäisväestön oikeuskampanja eteni WTO:ssa

Kanadan alkuperäisväestön kampanja oikeuksiensa puolesta on saavuttanut Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa pienen voiton. Lautakunta, joka käsittelee Yhdysvaltojen ja Kanadan puutavarakaupan kiistaa, suostuu ottamaan käsittelyyn Brittiläisen Kolumbian alkuperäisväestön yhteisjärjestön Interior Alliancen näkemyksen maakunnan metsien ja muiden maa-alueiden omistusoloista. Lautakunta on velvollinen kuulemaan kiistojen tutkinnassa ainoastaan hallituksia, mutta se voi sisällyttää selvitystyöhönsä myös muiden tahojen lausuntoja.

Interior Alliancen kanta tukee kiistassa Yhdysvaltoja, joka syyttää Kanadaa puutavarasektorinsa tukemisesta maailmankaupan sääntöjä rikkovalla tavalla. Yhdysvallat on määrännyt tukiaisväitteensä perusteella Kanadan tuontipuulle 29 prosentin tullin. Brittiläisen Kolumbian intiaanit pitävät tukiaisväitettä perusteltuna, koska he laskevat menettävänsä vuosittain 280 miljoonaa euroa jäädessään ilman korvauksia siitä, että yhtiöt ja maakunnan hallinto hyödyntävät julkisesti omistettuja metsiä ja muita maa-alueita.

Brittiläisen Kolumbian alueesta 93 prosenttia kuuluu julkiseen hallintaan. Maakunnasta on viime aikoina viety Yhdysvaltoihin vuosittain puutavaraa noin kolmen miljardin euron arvosta.

Neljään monikansalliseen yhtiöön globaalit ay-verkostot

Neljään metsä- ja graafisen teollisuuden monikansalliseen yhtiöön luodaan maailmanlaajuiset ay-verkostot. Näin päättivät maaliskuun lopulla 17 ammattiliiton edustajat Washingtonissa. Mukana oli edustajia Suomen lisäksi kahdeksasta muusta Länsi-Euroopan maasta sekä Yhdysvalloista ja Kanadasta. Tapaamisen taustatukena toimivat kansainväliset ay-federaatiot UNI ja ICEM, jonka jäsenjärjestö Paperiliitto on.

Päätös koskee Suomessa päämajaansa pitävää Huhtamäkeä, Jefferson Smurfitia (Irlanti), Svenska Cellulosa Aktiebolagetia (SCA, Ruotsi) ja graafisen teollisuuden suurinta yhtiötä maailmassa Quebecoria (Kanada). Yritysten palveluksessa on 170 000 työntekijää yli 40 maassa.

Ay-verkosto keskittyy tietojen ja kokemusten vaihtoon, kansainväliseen solidaarisuuteen sekä työhön, jolla kehitetään uusia keinoja vastata globalisaation haasteisiin. Tapaamisen osanottajat totesivat, että monikansallisten yhtiöiden suhtautuminen työntekijöiden järjestäytymis- ja sopimisoikeuksiin vaihtelee maasta toiseen. Osanottajat asettivat päämääräksi sen, että työn kohteeksi valitut neljä monikansallista yhtymää kunnioittaa työläisten oikeuksia kaikissa ympäri maailmaa sijaitsevissa toimintayksiköissään.

Venttiili petti:
Soodalieni työläisen kasvoille Vallvikin sellutehtaalla

Ruotsissa Vallvikin sellutehtaan työläinen sai kasvoilleen 73-asteista soodalientä onnettomuudessa, joka johtui venttiilin pettämisestä. Työtoverien ripeä ja oikeanlainen apu pelasti loukkaantuneen näkökyvyn.

Nyt tehtaalla tutkitaan, onko koko laitteiston venttiileissä rakenne- tai materiaalivika. Työsuojeluvaltuutettu Hans-Göran Wasberg sanoo verkkolehti Dagens Arbetessa, että venttiilin hajoaminen on saattanut johtua korroosiosta. Det Norske Veritasin asiantuntijat tutkivat hajonneen venttiilin ja laitteiston muut venttiilit. Heidän työnsä valmistumiseen asti tehtaalla ovat voimassa aiempaa tiukemmat työsuojelumääräykset.

Tapaus ei koske ainoastaan Vallvikin tehdasta, koska samanlaisia kuulaventtiileitä kuin onnettomuuden aiheuttanut on käytössä kaikilla sulfaattisellutehtailla, työturvallisuusinsinööri Stefan Almén sanoo.

Ay-järjestöillä rajariita Domsjön tehtaan satamassa

Paperiliiton ruotsalainen veljesjärjestö Pappers ja kaksi satamatyöläisiä organisoivaa ammattiliittoa ovat ilmiriidassa siitä, minkä liiton järjestämisalueeseen Domsjön tehtaan satama kuuluu. Pappersin puheenjohtaja Sune Ekbåge pitää selvänä oman liittonsa oikeutta, koska satama sijaitsee tehtaan alueella ja koska satamassa puretaan ja lastataan tehtaan materiaaleja. Ekbågen mielestä kiista pitää ratkaista ammatillisen keskusjärjestön LO:n hallituksessa.

Domsjön tehdas hoiti satamatyöt pitkään alihankintana. Sopimuspuolena oli Örnsköldsviks Stuveri, jonka työläiset ovat järjestäytyneet Hamnarbetarförbundetiin. Toimeksianto loppui maaliskuun lopulla sen vuoksi, että yritykset eivät päässeet yhteisymmärrykseen toimeksiannon ehdoista. Domsjö alkoi hoitaa satamatöitä omilla työläisillään, jotka ovat Pappersin jäseniä. Huhtikuun toisella viikolla Hamnarbetarförbundet antoi Domsjön tehtaalle varoituksen, jonka mukaan järjestö aloittaa tehtaan saarron, ellei kiista pystytä ratkaisemaan neuvottelemalla.