JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 6-2002

Sapiskaa myös
Jaakko Pöyrylle ja UPM-Kymmenelle:
Laaja rintama arvostelee New Brunswickin maakunnan metsäpolitiikkaa

New Brunswickin maakunnassa Kanadassa on viime kuukausina käyty metsäsotaa. Toiselle puolelle ovat ryhmittyneet metsäteollisuusyhtiöt yhdessä maakunnan johdon kanssa, toiselle ympäristönsuojelijat ja muut maakunnan virallisen metsäpolitiikan arvostelijat. Yli 30 organisaation rintamassa on mukana alkuperäisväestön yhteisöjä ja ay-järjestöjä.

Osapuolten näkemykset maakunnan metsien käytöstä eroavat jyrkästi toisistaan. Metsäyhtiöt, joista Repapin oston jälkeen suurimpiin kuuluu UPM-Kymmene, vaativat hakkuuoikeuksiensa laajentamista. Vastapuolen mukaan hakkuut heikentävät jo nykylaajuudessaan metsien biodiversiteettiä ja ylittävät yhtiöiden hyväksymät lupaehdot.

Maakunnan johto on tilannut Jaakko Pöyryn pohjoisamerikkalaiselta yksiköltä New Brunswickin metsien pitkän aikavälin käyttösuunnitelman. Arvostelijat ovat leimanneet selvityksen pelkäksi yhtiöiden tarvitsemaksi perusteluksi hakkuumäärien laajentamiselle. Viime syksynä UPM-Kymmene ja muut puuraaka-aineen suurkäyttäjät vaativat hakkuiden kaksinkertaistamista vuoteen 2050 mennessä. Jaakko Pöyryn selvityksen on määrä valmistua vielä tänä keväänä.

Pace kampanjoi IP:n työläisten eläketurvan parantamiseksi

Yhdysvalloissa paperityöläisten ammattiliitto Pace kampanjoi International Paperin työläisten eläkkeiden tason nostamiseksi. Ay-aktiivit levittävät työpaikoilla lentolehtisiä, joiden otsikossa kysytään näin: IP hei, miksi meidän eläke-etumme eivät ole reiluja? Primary-tehtaalla 30 vuotta palvelleen eläke on 960 dollaria (noin 1 100 euroa) kuukaudessa. Jos palveluvuosia kertyy 40, eläke nousee 1280 dollariin (runsaat 1 400 euroa) kuukaudessa.

Toisen lentolehtisen esimerkit ovat paperin jalostuslaitokselta. Siellä 30 ja 40 vuotta työskennelleiden kuukausieläkkeet ovat ainoastaan 700 dollaria (alle 800 euroa) ja 840 dollaria (940 euroa).

 

IP:n ay-järjestöille maailmanlaajuinen verkosto

Maailman suurimman metsäteollisuusyhtiön International Paperin (IP) eri maissa toimivien tehtaiden ay-järjestöt perustivat 11.4. Nashvillessä yhteistoimintansa tehostamiseksi maailmanlaajuisen verkoston. Perustamiskokoukseen osallistui 21 ay-järjestön edustajat yhdestätoista maasta. Läsnä oli ay-johtajia viidestä maanosasta.

Verkoston luomista ovat tukeneet Yhdysvaltojen paperityöläisten liitto Pace sekä kansainvälinen ay-federaatio ICEM, jonka jäsenjärjestöjä paperityöläisten liitot ympäri maailmaa ovat. ICEM:n paperiryhmän puheenjohtaja Jarmo Lähteenmäki osallistui kokoukseen.

Verkoston järjestöt sitoutuvat vaihtamaan keskenään tietoja palkoista ja muista työehdoista sekä yhdistämään voimansa tukea tarvitsevien verkoston jäsenten hyväksi. IP:n johdolle verkosto ehdottaa vuoropuhelua sekä sopimusta työelämän normien toteuttamisesta yhtymän yksiköissä ympäri maailmaa.

Pacen varapuheenjohtaja Donald Langham valittiin uuden verkoston vetäjäksi. Johtoryhmään kuuluvat lisäksi IP:n Ranskan, Puolan, Australian ja Brasilian tehtaiden ay-järjestöjen edustajat.

Suomessa IP:llä on tuotantoa vain sen tytäryhtiön Arizona Chemicalin Valkeakosken ja Oulun mäntyöljy- ja tärpättitislaamoissa. IP on etsinyt niille ostajaa marraskuusta 2000 lähtien.

Pappersin jäsenten koulu-ura LO:n kentän keskiarvoa lyhyempi

Ruotsissa ammatillinen keskusjärjestö LO on julkaissut perusteellisen selvityksen työtätekevän väestön koulutustasosta. LO:n piirissä hotelli- ja ravintoalan ammattiliiton sekä sähköalojen ammattiliiton jäsenet ovat saaneet eniten koulutusta.

Puunjalostusteollisuuden työläisten koulutustaso kuuluu LO:n kentän matalimpiin. Enintään keskikoulun suorittaneiden osuus Pappersin jäsenistöstä on 40 prosenttia. Täpärästi sitäkin suurempi se on kiinteistöalalla sekä metsä- ja puutyöläisten keskuudessa ja yhtä suuri muun muassa kemiantyöläisiä organisoivassa Industrifacketissa. Elintarvike- ja graafisessa teollisuudessa sekä kuljetusalalla enintään keskikoulun suorittaneiden osuus on hieman pienempi kuin Pappersissa.

Kolmevuotisen lukion on läpäissyt joka viides Pappersin jäsen. Heistä kolmannes on jatkanut lukion jälkeen opiskelua mutta harva kuitenkaan yli kahta vuotta.

Yli 300 työpaikkaa häviää:
Domtar pysäyttää kolme paperikonetta

Kanadassa päämajaansa pitävät metsäteollisuusyhtiö Domtar lopettaa pysyvästi kolmen paperikoneensa tuotannon. Niistä kaksi toimii Ontariossa Kanadassa, yksi Wisconsinissa Yhdysvalloissa. Ratkaisu hävittää yrityksessä 335 työpaikkaa ja supistaa sen tuotantokapasiteettia 80 000 tonnilla. Päätöksellä Domtar pyrkii parantamaan kannattavuuttaan. Yhtiö on varannut irtisanomiskorvauksiin ja muihin sulkemisesta johtuviin kuluihin 45 miljoonaa dollaria (noin 50 miljoonaa euroa).

Yhtiö sanoo tekevänsä parhaansa, jotta työpaikkansa menettäville löytyisi vaihtoehtoisia työtilaisuuksia. St. Catharinessä Ontariossa yhtiö on luvannut paikallisille yhteisöille suhtautua myönteisesti ideoihin, joilla tehtaalle keksitään paperintuotannon lopettamisen jälkeen käyttöä. Domtarin kanssa kilpailevaa toimintaa yhtiö ei kuitenkaan aio tukea.

Domtarilla työskentelee Kanadassa ja Yhdysvalloissa 12 500 työntekijää.