JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 4-2002

Yrityksille iso lasku Ruotsissa: Tessiä sovellettu väärin palkanmaksussa

Ruotsin metsäteollisuudessa on paljastunut, että suuri osa yrityksistä on soveltanut vuosikausia väärin palkanmaksua koskevia sopimuskohtia. Liian vähän on maksettu työläisille, jotka ovat aloittaneet työsuhteensa joko pian uuden kalenterikuukauden alettua tai lähellä kalenterikuukauden loppua. Yritysten palkkakonttorit ovat tulkinneet työehtosopimuksen määräyksiä omavaltaisesti ilman, että tulkinnasta olisi sovittu ay-liikkeen kanssa.

Ammattiliitto Pappersin sopimussihteeri Lennart Olovsson arvioi, että virheiden oikaisu tulee maksamaan yrityksille 10-40 miljoonaa kruunua (kruunu on noin 0,11 euroa). Pappers on ehdottanut, että asia ratkaistaan liittojen kesken sovittavalla könttäsumalla, millä säästyttäisiin kymmeniltä paikallisilta neuvotteluilta ja mittavalta hallinnolliselta selvitystyöltä. Työnantajapuoli ei ole kuitenkaan hyväksynyt ehdotusta.

Neuvotteluprosessin etenemisestä raportoi Dagens Arbete.

Pace mukana kilpailukykyä tutkivassa keskuksessa

Pacesetter-lehden mukaan USA:ssa on suljettu vuoden 1987 jälkeen 352 paperitehdasta ja paperinjalostuslaitosta. Viime vuonna niin kävi 36 tehtaalle, ja tätä vuotta koskevat suunnitelmat sisältävät alan 15 tuotantolaitoksen lopettamisen. "Kehityksen kääntöpuolena Euroopassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa pystytetään uusia tehtaita", lehdessä todetaan. Yhdysvalloissa ulkomaiset kilpailijat ovat vallanneet 90 prosenttia alan tuotteiden kysynnän kasvusta.

Kehityksen suunta ei tyydytä ammattiliitto Pacea, vaan järjestö toimii kotimaisen teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi. Tähän liitto pyrkii muun muassa osallistumalla Center for Paper Business & Industry Studies –tutkimuskeskuksen toimintaan, jossa on mukana sekä tutkimusyhteisöjä että alan yrityksiä, kuten Stora Enso.

Wisconsinilainen ay-johtaja pettynyt
Stora Ensoon

"Olen hyvin pettynyt Consolidated Papersin ostaneen suomalaisyrityksen linjaan", sanoo Wisconsinin osavaltiossa Yhdysvalloissa ammattiliitto Pacen aluejärjestön varapuheenjohtaja Leon Towne. "Alkuun asioiden kulku antoi aihetta optimismiin, mutta sitten jatkuvat ilmoitukset työpaikkojen pysyvästä lopettamisesta tekivät ilmeiseksi, että Stora Enson johdolla on aivan päinvastaiset visiot kuin työläisillä."

Townen mukaan Stora Enso on lopettanut seudulla yli 200 työpaikkaa. Haastattelussaan Pacesetter-lehdessä hän myöntää, että ikävien ratkaisujen taustalla on osaksi Stora Enson Wisconsinin tuotannon kannattavuusongelma. "Kun yhtiö tekee tonnin paperia Suomessa ja toimittaa sen Chicagoon, se tulee 250 dollaria (dollari on noin 1,1 euroa) halvemmaksi kuin kolmen tunnin ajomatkan päässä Wisconsinissa tuotettu."

Towne sanoo, että Wisconsinin tehtailla järjestäytyneet työläiset ponnistelevat tosissaan kannattavuuden kohottamiseksi. Stora Enson Pohjois-Amerikan tulosryhmän palveluksessa on 6 400 työntekijää. Vuodessa määrä on vähentynyt 600 henkeä.

Korsnäs ehdottaa rakennusosastonsa yhtiöittämistä

Korsnäsin tehtaalla Gävlen lähellä on pitkään neuvoteltu tehtaan parinkymmenen työntekijän rakennusosaston asemasta. Työnantaja on pyrkinyt töiden ulkoistamiseen, mutta työläisten kova vastarinta on estänyt sen. Nyt yritys tarjoaa uutta ratkaisua. Sen mukaan rakennusosasto yhtiöitetään ja vuoden 2004 alussa uusi yhtiö siirtyy kokonaan työläisten hallintaan. Korsnäs antaisi itsenäiselle rakennusyritykselle alkuun tukea ja takuun toimeksiantojen tietystä vähimmäismäärästä.

Rakennusosaston työläiset ovat erimielisiä ehdotuksesta. Asian odotetaan ratkeavan ennen kesää.

Pace Amerikan vapaakauppa-aluetta FTAA:ta vastaan

Paperiliiton yhdysvaltalainen veljesjärjestö Pace kamppailee maansa johdon ajamaa Amerikan vapaakauppa-aluetta FTAA:ta vastaan. Liiton puheenjohtaja Boyd Young perustelee linjaa Pacesetter-lehden tammi-helmikuun numerossa työpaikkojen puolustamisella.

Young toteaa, että vuoden 1994 jälkeen paperiteollisuudessa ja monella muulla teollisuusalalla USA on menettänyt työpaikkoja. Hän syyttää siitä ennen muuta USA:n, Kanadan ja Meksikon vapaakauppasopimusta Naftaa. Aikoinaan sopimusta perusteltiin muun muassa sillä, että se nostaa meksikolaisten työläisten ansiotasoa, mutta kahdeksassa vuodessa se on laskenut, Young muistuttaa. Hän arvelee, että FTAA:n toteuttaminen lisäisi samansuuntaista kehitystä: työpaikkakatoa USA:ssa ja elintason laskua sopimukseen liittyneissä kehitysmaissa.

International Paper teki 2001 yli miljardin tappion

Liikevaihdoltaan maailman suurin metsäteollisuusyhtiö International Paper tuotti viime vuonna 1,2 miljardia dollaria (noin 1,3 miljardia euroa) tappiota. Yhtiö on useita vuosia käyttänyt voimavarojaan laajenemiseen lyhyen aikavälin kannattavuuskehityksen kustannuksella. Viime vuonna yhtiö alkoi saneerata kovalla kädellä toimintojaan. Siihen sisältyi tuotantolinjojen ja tuhansien työpaikkojen lopettamisia. Viime vuoden tulosta toimenpiteet eivät ehtineet parantaa.

Liikevaihtoa IP teki viime vuonna 26,4 miljardia dollaria, vuotta aiemmin 28.2 miljardia dollaria. Supistuminen johtui pääosin hintojen laskusta.