JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 2-2002

Pappersin pj. Ekbåge:
Konfliktien riski kasvaa metsäteollisuudessa

Paperiliiton ruotsalaisen veljesjärjestön Pappersin puheenjohtaja Sune Ekbåge arvostelee työnantajien Skogsindustrierna-järjestöä keskittymisestä toimialakysymyksiin työnantajakysymysten kustannuksella. Hän arvelee, että se lisää alalla konfliktien riskiä.

Ekbåge syyttää vastapuolen keskusjärjestöä siitä, ettei se ole työehtoasioissa riittävän tiiviissä vuoropuhelussa jäsenyritystensä kanssa. Pappersin puheenjohtaja ehdottaa, että yritykset lisäävät henkilöstöpolitiikkaansa hoitavien koulutusta ja että ne ohjaavat keskusjärjestölleen nykyistä enemmän voimavaroja tes-asioiden hoitamiseen.

Työnantajapuolella työehtoasioiden hoito on Ekbågen mukaan marginalisoitunut sen jälkeen, kun toimiala- ja työnantajajärjestöt yhdistettiin heinäkuun alussa 1999 Skogindustrierna-järjestöksi. Se edustaa 80 sellu- ja paperialan sekä 240 sahayritystä. Edellisten palveluksessa on lähes 32 000 työntekijää, jälkimmäisten 12 000 työntekijää.

Työehtojen heikennysyritys jatkuu Ecustan tehtaalla

Viime syksynä Ecustan tehtaalla Brevardissa Yhdysvalloissa yli 700 paperityöläistä lakkoili saadakseen työnantajan luopumaan yrityksestään heikentää rajusti työehtoja. Ammattiliitto Paceen (www.paceunion.org) järjestäytyneet työläiset lopettivat lakon, kun osapuolet sopivat, että kiistanalaisista kysymyksistä koetetaan löytää yhteisymmärrys neuvottelemalla.

Tammikuun puolivälissä Pace julkisti tiedon, jonka mukaan työnantaja ei ole tinkinyt työehtojen huononnusesityksistään. Tehtaan suurin omistaja, Britanniassa asuva intialainen liikemies Nat Puri vaatii tuntipalkkoihin yli 7 euron (noin 45 markan) heikennystä. Vastikkeeksi hän tarjoaa voitonjakomallia, joka Pacen aluejärjestö 4:n varapuheenjohtajan Robert Smithin mukaan ei todennäköisesti antaisi työläisille mitään.

Työntekijät pelkäävät, että Purin hallinnassa savuke- ja raamattupaperia valmistava tuotantolaitos ajautuu kestämättömiin ongelmiin. Se on jo menettänyt asiakkaita. Smithin mielestä parasta olisi, että Puri myisi osuutensa. "Ainakin kaksi yritystä on kiinnostuneita ostamaan yrityksen", Smith toteaa.

 

Holmenin uusi sanomalehtipaperikone Ruotsin sijasta Espanjaan

Ruotsalainen Holmen sijoittaa uuden sanomalehtipaperikoneensa Fuenlabradaan, joka sijaitsee Madridin lähellä Espanjassa. Vaihtoehtona oli Bravikenin paperitehdas Norrköpingin naapurissa. Uuden koneen kapasiteetti on 350 000 tonnia. Tuotannon on määrä alkaa vuoden 2004 alussa.

Bravikenin ammattiosaston puheenjohtaja Kenneth Johansson sanoo Dagens Arbetessa onnittelevansa espanjalaisia kollegoja, vaikka ruotsalaiset työläiset ovatkin pettyneitä Holmenin päätöksestä. "Taloudellisessa laskelmassa vaihtoehdot olivat tasavahvoja, mutta asiakkaat ja markkinat ovat Espanjassa", Johansson kertoo.

Jos investointi olisi tehty Bravikeniin, se olisi synnyttänyt seudulla noin 150 uutta työpaikkaa. Valtaosa Holmenin tuotannosta keskittyy myös tuoreen päätöksen jälkeen Ruotsiin.

Pappersin puheenjohtaja Sune Ekbåge pitää hyvänä sitä, että Holmen laajentaa. Hän arvelee, että epävarmuus Ruotsin tulevasta energiapolitiikasta on saattanut vaikuttaa ratkaisuun sijoittaa uusi kone Espanjaan. Ekbåge otaksuu, että Holmenin seuraavalla laajennuskierroksella tulee taas Ruotsin vuoro.

Ruotsin ja Euroopan suurimpiin puunjalostusyhtiöihin kuuluva Holmen on osa Lundbergs-yhtymää. Se on merkittävä tekijä myös kiinteistö- ja rakennusalalla.

International Paper jatkaa työpaikkojen lopettamista

Maailman suurin metsäteollisuusyhtiö International Paper ilmoitti tammikuun alussa uusista tehostamistoimista. Niillä lakkautetaan 350 työpaikkaa ja alennetaan kartonginvalmistuksen kapasiteettia 100 000 tonnilla.

Yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden mukaan IP yhä sopeuttaa toimintaansa viime vuosien kahden jättioston synnyttämään tilanteeseen. Paperin kysyntää heikentävä talouden taantuma vaikeuttaa Champion Internationalin ja Union Campin ostojen jälkihoitoa.

IP:llä on pitkäaikaista velkaa lähes 15 miljardia euroa. Tammi-syyskuussa yhtiö teki tappiota 700 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin tulos oli noin 570 miljoonaa euroa plussalla. Yhdeksän kuukauden liikevaihto laski edellisestä vuodesta neljä prosenttia.

Vuoden 2000 lopusta lähtien IP on koettanut myydä Arizona Chemicalia, josta se odottaa 3,3 miljardin euron tuloa. Liikemaailman nykyoppien mukaisesti voimavarat halutaan keskittää ydintoimintaan. IP ei ole kuitenkaan luopumassa laajasta metsäomaisuudestaan. Se omistaa Yhdysvalloissa lähes viisi miljoonaa hehtaaria metsää. IP:n palveluksessa on 113 000 työntekijää.

Domtarilla 6-vuotisia työehtosopimuksia

Viime elokuussa neljä sellu- ja paperitehdasta Yhdysvalloissa ostanut Domtar on solminut viime kuukausina kahdella paikkakunnalla uudet työehtosopimukset ammattiliitto Pacen ja eräiden muiden liittojen paikallisten osastojen kanssa. Sopimukset ovat 6-vuotisia.