JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 1-2002

Työntekijät ostivat
USA:ssa jalostuslaitoksen

Yhdysvalloissa Appleton Papersin henkilökunnan jäsenet ovat ryhtyneet erikoispapereita valmistavan tehtaan omistajiksi. Yli 900 miljoonan euron (5,4 miljardia markkaa) kauppahinta kuuluu USA:n taloushistorian suurimpiin tapauksiin, joissa henkilökunta hankkiutuu omistajan rooliin.

Noin 13 prosenttia rahoituksesta koostuu johdon ja työntekijöiden eläkerahastojen varoista. Muutoin rahoitus perustuu kansainvälisen sijoituspankin Houlihan Lokeyn järjestämiin lainoihin. Sen toimitusjohtaja Louis Paone toteaa verkkojulkaisu Pulp and Paper Onlinessä, että järjestely tekee työntekijöistä ja pääomalähteistä ensi kertaa tasavertaisia kumppaneita yhtiöiden omistajanvaihdoksissa. Hän uskoo, että järjestely herättää Appleton Papersin velkojissa luottamusta, koska työläisillä ja osakkeenomistajilla on yhteinen intressi kehittää tuottavuutta.

Siam Pulp and Paper
aikoo ostaa Phoenix Pulp and Paperin

Thaimaan suurin sellunvalmistaja Phoenix Pulp and Paper on saamassa uuden pääomistajan. Marraskuussa neljänneksen yhtiöstä ostanut Siam Pulp and Paper on jättänyt muille osakkeenomistajille ostotarjouksen, jolla se tähtää Phoenixin pääosakkuuteen.

Tuotannon 1982 aloittanut Phoenix Pulp and Paper laajensi sellukapasiteettiaan 1990-luvun alussa Suomen valtion 108 miljoonan dollarin korottomalla kehitysluotolla. Suunnitelma perustui konsulttitoimisto Jaakko Pöyryn kannattavuuslaskelmaan. Ahlströmin konepaja toimitti laitokselle jäteveden puhdistusjärjestelmän.

Ympäristönsuojelijat ovat pitkään arvostelleet Thaimaan köyhän koillisosan suurinta tuotantolaitosta seudun vesien pilaamisesta. Thaimaan ympäristöviranomaiset määräsivät 1998 yrityksen keskeyttämään selluntuotantonsa.

Raaka-aineen hankinnassa Phoenix Pulp and Paper toimii yhteistyössä kymmenien tuhansien metsänkasvattajien kanssa. Tuotannossa käytetään bambua ja eukalyptusta.

Kiina rahoittaa Ghanassa
sellu- ja paperitehtaan perustamista

Kiina ja Ghana ovat sopineet yhteistyöstä sellu- ja paperilinjojen rakentamisesta Daboasessa Länsi-Ghanassa. Kiinalaiset asiantuntijat ovat tehneet hankkeen kannattavuuslaskelmat. Kiina auttaa ghanalaisia myös luotottamalla suunnitelman toimeenpanoa ja perehdyttämällä ghanalaisia bambun teolliseen hyödyntämiseen. Ghanan edustajat uskovat maansa pystyvän toimittamaan bambujalosteita Kiinan markkinoille.

Pacen pj. Boyd Young: USA:n sankarit ovat järjestäytyneitä työläisiä

Yhdysvalloissa paperi- ja öljytyöläisten liiton Pacen puheenjohtaja Boyd Young muistuttaa järjestön lehdessä Pacesetterissä, että syyskuun 11. päivän tragedian sankarit - palomiehet, pelastusmiehet ja poliisit - ovat järjestäytyneitä työläisiä. Se on hänen mielestään saanut liian vähän julkisuutta.

Young arvostelee maan päättäjiä työläisten unohtamisesta talouden elvytyssuunnitelmissa. Yli puoli miljoonaa työläistä menetti syksyllä työpaikkansa, mutta kaksi kolmasosaa yli 80 miljardin euron (noin 500 miljardia markkaa) elvytyspaketista aiotaan käyttää suuryhtiöiden ja hyvätuloisten verohelpotuksiin. Työpaikkansa menettäneiden tukeen ollaan osoittamassa vain jättisumman rippeitä. Viime vuonna irtisanomisissa ja tuotantolaitosten sulkemisissa 13 000 Pacen jäsentä menetti työpaikkansa.

Young on tyytymätön myös Yhdysvaltojen kansainvälistä kauppaa koskeviin päätöksiin ja paheksuu voimakkaasti sitä, että kiihkeimmät oikeistopoliitikot rinnastavat niiden arvostelijoita terroristeihin. Hän varoittaa suuntaamasta vahvoina leiskuvia isänmaallisia tunteita työläisiä vastaan työläisten arvostamisen sijaan.

Suomi toiseksi suurin paperin ja kartongin
viejä vuonna 2000

Vuonna 2000 Kanada oli 15,7 miljoonalla tonnilla selvästi suurin paperin ja kartongin viejä. Suomi sijoittui 12,0 miljoonalla tonnillaan yhtä selvästi toiseksi. USA (9,1) selvisi täpärästi kolmanneksi ennen Ruotsia (8,9) ja Saksaa (8,7). Kärkikymmenikön muut maat seurasivat kaukana perässä: Ranska (5,0), Itävalta (3,7), Indonesia (3,2), Hollanti (2,8) ja Italia (2,6). Luvut ilmenevät Metsäteollisuuden verkkosivuilta.

Kolmannes Pappersin osastoista osallistuu hammashoidon kuluihin

Ruotsissa hammashoidon maksut vapautettiin säännöstelystä 1999. Hinnat ovat sen jälkeen nousseet yli 200 prosenttia, verkkolehti Dagens Arbete toteaa. Erityisesti sosiaalituen varassa elävät ja yksinhuoltajaäidit kärsivät muutoksesta, mutta hinnannousu rasittaa ikävästi myös lukuisten muiden kansalaisten ja perheiden taloutta.

Moni ammattiosasto on reagoinut kehitykseen alkamalla osallistua jäsentensä hammashoidon kuluihin. Paperityöläisten liiton Pappersin osastoista 36 prosenttia on omaksunut tämän käytännön, ilmenee syksyllä tehdystä selvityksestä. Ruotsin ay-liike ei ole kuitenkaan linjasta yksimielinen, koska monen järjestäytyneen työläisen mielestä ammattiosastojen osallistuminen hammashoidon rahoitukseen päästää poliitikot liian helpolla. Osastojen tuen vastustajat esittävät vaihtoehtona, että poliitikkojen on tehtävä jotain hammashoidon hinnoittelun kohtuullistamiseksi.