JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
10-2002

USA:ssa ay-liike taivuttelee Wal-Martia

Yhdysvalloissa ay-liike ja kymmenet kansalaisjärjestöt ovat aloittaneet uuden kampanjan maailman laajimman vähittäiskauppaketjun Wal-Martin taivuttamiseksi palkankorotuksiin ja ammatillisen järjestäytymisen hyväksymiseen. Kampanjan avauksessa ammatillisen keskusjärjestön AFL-CIO:n puheenjohtaja John Sweeney arvosteli Wal-Martia palkoista, jotka eivät riitä kohtuulliseen toimeentuloon. Ay-lähteiden mukaan keskipalkka on 7,5 euroa tunnissa.

Wal-Mart on tunnettu jyrkistä otteistaan ammatillisen järjestäytymisen estämiseksi. Yrityksen tuhansissa liikkeissä Yhdysvalloissa ja muissa maissa on 1,3 miljoonaa työntekijää. Wal-Martin perustajan Sam Waltonin perheenjäsenet omistavat 38 prosenttia ketjusta, jonka liikevaihto on yli 200 miljardia euroa vuodessa.

Japanin virkamiehet
vailla ay-oikeuksia

Japanissa valtion ja paikallishallinnon työntekijöillä ei ole lakko-oikeutta. Lakkoon yllyttämisestä voi saada kolmen vuoden tuomion. Palomiehillä ei ole edes järjestäytymisoikeutta. Julkisen sektorin opettajilta on puolestaan kielletty oikeus kollektiiviseen työehtosopimukseen. Tiedot ilmenevät Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n tuoreesta raportista.

Siinä arvostellaan Japania myös naisten sorrosta työelämässä. Naisten keskipalkka on vain 65,5 prosenttia miesten keskipalkasta, ja 70 prosenttia naisista on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

Ecuadorin banaanityöläiset palasivat töihin

Ecuadorissa Los Alamosin banaanitilan työläiset ovat lopettaneet seitsemän kuukautta kestäneen lakkonsa. Työnantajan edustaja on luvannut suullisesti palkankorotuksia ja parannuksia työpaikan terveydenhuoltoon. Lakon lopettamiseen työläisiä ajoi myös perheiden armoton taloudellinen ahdinko.
Ecuadorin banaanityöläiset ansaitsevat 80-120 euroa kuukaudessa, mikä on vain kolmasosa kohtuullisen toimeentulon turvaavasta tasosta. Ammattiliitto Fenaclen puheenjohtaja Guillermo Touma toteaa, että alhainen palkkataso on syynä siihen, että monessa perheessä myös lapset osallistuvat työntekoon banaanitiloilla.

 

 

Työläisten yhdistys lopetettiin Kiinassa

Viime keväänä Tangxian viranomaiset Kiinassa perustivat yhdistyksen puolustamaan siirtotyöläisten oikeuksia. Parissa kuukaudessa uusi yhdistys auttoi usean kiistan ratkaisemisessa ja herätti alueella kasvavaa mielenkiintoa. Hankkeeseen alun perin epäluuloisesti suhtautuneet työläiset alkoivat vähitellen luottaa yhdistyksen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Etenemisestä raportoitiin myönteisin kirjoituksin alueen sanomalehdissä.

Hanke jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi kokeiluksi. Ylemmät viranomaiset lopettivat sen ja muistuttivat, että Kiinan lain mukaan työläisten edustajana toimii ammatillinen keskusjärjestö ACFTU ja sen liitot ja osastot. Tangxian tapausta selosti hiljattain yhdysvaltalainen Washington Post.

Vale ACFTU:n aseena

Kiinan virallisen ay-organisaation ACFTU:n varapuheenjohtaja Zhang Junjiu väitti marraskuun puolivälissä työläisaktiivi Yao Fuxinin pidättämisen syyksi hänen syyllistymisensä autopommien räjäyttelyyn. Fuxin ja kolme muuta Liaoyangin rautatehtaan ay-aktiivia ovat olleet pidätettynä maaliskuusta lähtien. Ennen pidätystään he organisoivat painostusliikettä tehtaan työläisten oikeuksia koskeneessa kiistassa.
AFCTU:n johtohenkilön valehtelusta Kiinan kommunistisen puolueen 16. edustajakokouksen yhteydessä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa on raportoinut Hongkongista käsin toimiva China Labour Bulletin. Jutussa muistutetaan, että Kiinan ay-liikkeen edustaja valittiin äskettäin Kansainvälisen työjärjestön ILO:n hallintoneuvoston jäseneksi.

Accor jätti Burman

Monikansallinen yhtiö Accor on vetäytynyt Burmasta, jossa sillä oli hotelleja Rangoonissa ja Mandalayssa. Kansainvälinen ay-liike on kommentoinut myönteisesti vapaa-ajan palveluja tarjoavan Accorin ratkaisua. Kansainvälisten ay-keskusten yhteisö Global Unions päivitti 24.10.2002 Burmassa yhä toimivien monikansallisten yritysten luetteloaan. Listalla on yli 300 yritystä, Suomesta ainoana Amer-yhtymä.

Ukrainassa palkkarästejä

Ukrainan valtiolla on 280 miljoonaa euroa maksamattomia palkkoja hiilikaivostyöläisille. Oikeuksiaan peräävien työläisten ay-toimintaan viranomaiset ovat vastanneet voimatoimin. Kaivostyöläisten itsenäisen ammattiliiton puheenjohtaja Mikhail Volynets syyttää viranomaisia yrityksestä tukahduttaa koko ay-liike.

Yksityistäminen syö työpaikkoja Mosambikissa

Mosambikissa ammatillinen keskusjärjestö OMT arvioi, että vuoden 1987 jälkeen yksityistetyissä valtion yrityksissä on lopetettu 120 000 työpaikkaa. Kolmannes yksityistetyistä 1 470 yrityksestä toimii taloudellisesti heikosti, eikä ole pystynyt maksamaan oikeaan aikaan työntekijöiden palkkoja. OMT on pettynyt myös siihen, etteivät läheskään kaikki uudet omistajat ole tehneet lupaamiaan investointeja tuotantolaitosten uudistamiseksi.

Mosambikin virallinen vähimmäispalkka 34 euroa kuukaudessa jää kauaksi kohtuullisen toimeentulon alarajasta, OMT arvostelee.

Harvinainen
lakko Sveitsissä

Sveitsissä 15 000 rakennustyöläistä oli marraskuun alussa päivän lakossa tehostaakseen vaatimustaan eläkeikärajan alentamisesta 60 vuoteen. Sveitsin rakennustyöläisten liiton mukaan asiasta päästiin yhteisymmärrykseen työnantajien järjestön SCF:n kanssa viime keväänä, mutta työnantajat eivät ole käytännössä noudattaneet sopimusta. Lakko oli alan laajin Sveitsissä 55 vuoteen. Lakot ovat olleet pitkään Sveitsissä harvinaisia. Työmarkkinaosapuolet korostavat neuvottelemista kiistojen ratkaisemisen keinona.

Työpaikkoja
Meksikosta Kiinaan

Singaporessa päämajaansa pitävä sopimusvalmistaja Flextronics siirtää Microsoftin Xbox-pelikonsolien tuotantonsa Meksikosta Kiinaan. Saman ratkaisun ovat viime vuosina tehneet sadat monikansalliset yritykset. Meksiko on hävinnyt Kiinalle satoja tuhansia työpaikkoja. Kehityksen suunta ilmenee myös tammi-kesäkuussa 2002 tehtyjen suorien ulkomaisten sijoitusten luvuista. Kiinassa ne nousivat 24,6 miljardiin dollariin, mikä merkitsi 19 prosentin kasvua. Meksiko vastaanotti suoria ulkomaisia sijoituksia 6,1 miljardia dollaria eli 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Etelä-Koreasta
valitus ILO:lle

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL teki marraskuun puolivälissä Kansainväliselle työjärjestölle ILO:lle virallisen valituksen Etelä-Koreaa vastaan. Syynä on ay-johtajien ja -aktiivien mielivaltainen kohtelu. Tuoreimpien tietojen mukaan puolensataa ay-liikkeen jäsentä on vangittuna ay-toimintansa vuoksi ja 75 ay-aktiivia on etsintäkuulutettu. Lisäksi valitusta perustellaan satojen lakkolaisten pidättämisellä syyskuussa kolmen sairaalan työtaistelun aikana.