JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
9-2002

McDonals'sin
lämmettävä ay-liikkeelle

Hampurilaisketju McDonald'sin peruslinjaan ympäri maailmaa kuuluvat pyrkimys estää työntekijöidensä ammatillinen järjestäytyminen ja pidättyminen vuoropuhelusta ay-organisaatioiden kanssa. Näin todettiin hiljattain Hollannissa ja Belgiassa pidetyssä 4-päiväisessä seminaarissa, johon osallistui isäntämaiden lisäksi McDonald'sin työntekijöiden edustajia Saksasta, Italiasta, Venäjältä, Argentiinasta, Yhdysvalloista, Hongkongista ja Filippiineiltä.

Seminaari luovutti työnsä tulokset Europarlamentin työllisyys- ja sosiaaliasioiden komitean puheenjohtajalle Theo Bouwmanille. Hänen mukaansa aineisto edistää yhtiöiden sosiaalisen vastuun käsittelyä komiteassa.

Yritysjohtajat
ay-pomoina Kiinassa

Kiinan virallinen ammatillinen keskusjärjestö ACFTU on perustanut kolmessa vuodessa lähes miljoona uutta ammattiosastoa. Ay-organisaatio on nyt ulotettu 40 prosenttiin koti- ja ulkomaisten sijoittajien omistamista yksityisyrityksistä. Ennen järjestäytymiskampanjan alkua järjestäytyneiden työpaikkojen osuus oli vain 7 prosenttia.

Yhdysvaltalainen laatulehti Washington Post julkaisi hiljattain perusteellisen kirjoituksen uusien ammattiosastojen luonteesta. Ne eivät ole lisänneet työläisten vaikutusmahdollisuuksia, koska työntekijät eivät voi toimia ammattiosastoissa itsenäisesti. On tavallista, että ammattiosastoa johtavat tuotantolaitoksen johdon nimeämät henkilöt, Washington Post paljasti.

Honda rikkoo lupaustaan

Hondan yksikkö Jakartassa Indonesiassa erotti huhtikuussa 208 työläistään, jotka olivat aloittaneet maaliskuussa laillisen lakon työehtokiistan vuoksi. Myöhemmin yritys antoi potkut vielä 160 työntekijälleen. Indonesian työriitojen sovitteluelin P4P on määrännyt Hondan peruuttamaan irtisanomiset. Syyskuun alussa Hondan edustaja lupasi Metallityöläisten kansainväliselle liitolle IMF:lle, että työläiset saavat työpaikkansa takaisin, mutta yhtiö ei ole pitänyt lupaustaan.

Lokakuun puolivälissä IMF ilmoitti, että se aikoo tehostaa kansainvälistä kampanjaansa Hondan painostamiseksi työläisten reiluun kohteluun.

 

 

Ranskalaisyhtiö
hyötyy pakkotyöstä

Burman sotilashallitus on kansainvälisen painostuksen alla luvannut lopettaa pakkotyön teettämisen. Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton (VAKL) uusi aineisto kuitenkin osoittaa, että pakkotyö maassa jatkuu. Sitä käytetään erityisesti armeijan hyväksi, mutta hyötyjiin kuuluu myös ranskalainen öljy-yhtiö Totalfina-Elf. Sen tarpeisiin on rakennettu maanteitä, joiden rakentamisessa on käytetty pakkotyötä. Yritys kiistää tiedon ja sanoo maksaneensa teiden rakentamisesta.

Armeija käyttää pakko-otettuja työläisiä muun muassa kantajina sekä ihmiskilpenä etnisten vähemmistöjen sissiryhmiä vastaan.

Bahrain sallii järjestäytymisen

Arabian niemimaalla sijaitsevan Bahrainin kuningas on antanut asetuksen, joka antaa työntekijöille oikeuden ammatilliseen järjestäytymiseen riippumatta työpaikan koosta. Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton (VAKL) pääsihteeri Guy Rider on kommentoinut uudistusta varovaisen myönteisesti. Järjestön asiantuntijat ovat selvittämässä, minkälaisia käytännön seurauksia asetuksella on.

Aiemmin tänä vuonna Bahrainin työministeri vaati ay-järjestöjä perumaan päätöksensä perustaa ammatillinen keskusjärjestö.

Zimbabwelaiset liikkeellä

Zimbabwen talouden syöksykierre on viime kuukausina pahentunut. Valkoisten farmarien häätäminen tiloiltaan on romahduttanut keskeisen vientituotteen tupakan viennin arvon neljäsosaan sen toissavuotisesta tasosta. Julkisen sektorin palkanmaksukyky on heikentynyt entisestään. Opettajat ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat vastanneet siihen lakoilla, joihin viranomaiset ovat puolestaan reagoineet pidätyksin ja väkivaltaisin ottein. Katukaupassa maan valuutan arvo on tipahtanut kymmenesosaan sen virallisesta arvosta.

Anglogoldille
globaali sopimus

Maailman johtava kullan tuottaja Anglogold on sopinut kansainvälisen ay-federaation ICEM:n kanssa työläisten perusoikeuksista yhtiön työpaikoilla kaikkialla maailmassa. Anglogold harjoittaa kaivostoimintaa kotimaansa Etelä-Afrikan lisäksi Australiassa, Yhdysvalloissa, Argentiinassa, Brasiliassa, Malissa, Namibiassa, Tansaniassa ja Zimbabwessa. Sopimus merkitsee uutta aluevaltausta ay-liikkeen ja monikansallisten yhtiöiden välisessä yhteistyössä. Vastaavaa sopimusta ei ole aiemmin solmittu Afrikassa, eikä kaivosteollisuudessa.

Ministeri kaipaa te-sopimuksia työpaikoille

Venäjän työministeri Aleksandr Pochinok on uutistoimisto Itar-Tassin mukaan tyytymätön siihen, että niin harvassa yrityksessä on solmittu kollektiivisia työehtosopimuksia. Hän pitää pahana myös työläisten vähäistä tietoa omista oikeuksistaan. Pochinokin mielestä Venäjän työlainsäädäntö on kehittynyttä, mutta sen huono tuntemus rajoittaa lakien merkitystä.

Ministeri uskoo, että sosiaalinen vuoropuhelu johtaa hyviin tuloksiin. Lakkojen viimeaikainen väheneminen on siitä yksi osoitus, Pochinok toteaa.

Yhdysvaltojen satamatyöläiset ahtaalla

Yhdysvaltojen länsirannikon 29 sataman työläiset ovat ahtaalla maan hallituksen ja liike-elämän yhteisen painostuksen edessä. Työnantajien päämääränä on uusi työehtosopimus, joka antaa yrityksille oikeuden siirtää alihankintaan uutta teknologiaa hyödyntävät työtehtävät. Sen tarkoituksena on syrjäyttää ammatillisesti järjestäytyneet työntekijät avainrooleista.

Presidentti George W.Bush keskeytti lokakuun alussa työnantajien työsulun. Erikoisvaltuuksien nojalla presidentti voi keskeyttää työtaistelun 80 päiväksi. Ammattiliitto ILWU varoittaa, että työnantajat tulevat haastamaan järjestön useita kertoja oikeuteen "työnteon laittomasta jarruttamisesta", jotta liitto tuomittaisiin sen taloutta horjuttaviin, mittaviin sakkoihin.

Murhaajille vapaat
kädet Kolumbiassa

Kolumbian uuden presidentin Alvaro Uriben ensitoimet eivät lupaa ay-aktiivien vaaralliseen asemaan minkäänlaista parannusta. Hengenvaara pikemmin lisääntyy, koska murhaajien rankaisemattomuus on nyt kohotettu osaksi valtion virallista linjaa. Syyskuussa uuden hallinnon sisäministeri ilmoitti, että ministeriössä ei tarvita enää ihmisoikeustoimistoa.

Pian sen jälkeen sotilaat hyökkäsivät ammatillisen keskusjärjestön CUT:n ihmisoikeuksista vastaavan sihteerin kotiin etsien sieltä "kumouksellista aineistoa."