JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
6-2002

Kaksi ay-aktiivia
murhattiin Haitissa

Guacimalin appelsiinitilalla Haitissa hakattiin toukokuun lopulla kuoliaaksi kaksi ay-aktiivia. Ammattiliitto Batay Ouvriye on pitkään kamppaillut tilalla kohtuullisten työehtojen ja -olojen puolesta, mutta työnantaja on torjunut neuvottelualoitteet tylysti. Tilan tuotteista valmistetaan jalostetta, jota käyttää mm. ranskalainen liköörintuottaja Remy Cointreau.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL on vedonnut Maailman kauppajärjestöön WTO:hon, jotta se painostaisi Haitia kunnioittamaan työläisten ay-oikeuksia ja työelämän muita perusnormeja. VAKL julkaisi kesäkuun alussa selvityksen siitä, miten Haiti rikkoo niitä. Yhtenä muotona on tyttöjen pakkotyön kaltainen kotitaloustyö. Sitä tekee arviolta 250 000 nuorta haitilaista.

Lisäkorvauksia
Enronin erotetuille

Kuukausia jatkunut kamppailu Enronin työpaikkansa menettäneiden työntekijöiden korvausten korottamiseksi on tuottanut tulosta. Työntekijät ovat sopineet Enronin ja sen velkojien kanssa lisäkorvauksista. Sopimus kolminkertaistaa henkilökohtaisen korvauksen ylärajan 5 000 eurosta 15 000 euroon. Lisäksi työntekijöiden komitealla on oikeus periä yhtiön johtajilta takaisin 90 miljoonan euron arvosta bonuksia, jotka he saivat juuri ennen Enronin konkurssia.

Oikeuksiaan puolustaneet painostivat Enronin velkojapankkeja muun muassa lentolehtis-, faksi- ja puhelinkampanjalla.

Helikoptereita
lakon murtamiseen

Australian BHP:n Western Port -terästehtaan kunnossapidon 280 työläistä aloitti 21.5. lakon. Erimielisyys työnantajan kanssa koskee työsuhdeturvaa ja palkankorotuksia. Lakkolaiset ovat järjestäytyneet Teollisuustyöläisten liittoon (AMWU) ja Sähköalojen ammattiliittoon (ETU).

Australian suuret autonvalmistajat Toyota, Mitsubishi, Ford ja Holden aikovat vetää lakkolaisia edustavat liitot oikeuteen työtaistelusta. Lakko vaarantaa autontehtailla tarvittavan teräksen saannin. Australian oikeistohallituksen työsuhdeministeri Tony Abbott on kutsunut lakkolaisia tihutyön tekijöiksi.

Lakon alaisen yrityksen BHP:n johto koettaa heikentää lakon tehoa kuljettamalla terästä ohi lakkovartioiden helikoptereilla. Määrät ovat kuitenkin vähäisiä verrattuna normaaleihin toimituksiin, eivätkä likimainkaan tyydytä suurten autotehtaiden teräksen tarvetta.

USA:n suklaatyöläiset lopettivat lakkonsa

USA:ssa Hershey Foods -yhtiön 2 700 suklaatyöläistä ovat päässeet työnantajansa kanssa yhteisymmärrykseen uudesta työehtosopimuksesta kuuden lakkoviikon jälkeen. Keskeinen kiista koski työläisten osuutta yhtiön työterveydenhuollon rahoituksesta. Yhtiö vaati osuuden nostamista kuudesta prosentista kahteentoista. Sopimuksen mukaan se pysyy kuutena, mutta työläiset tulevat vastaan tinkimällä neljäsosan prosentin palkankorotuksistaan. Uutistoimisto AP:n mukaan Hersheyn suklaatyöläiset ansaitsevat keskimäärin 20 euroa tunnissa.

Bushilaiset yksityistämishuumassa

George Bushin hallinto toteuttaa vimmaisesti valtion hallinnon eri osien siirtämistä yksityisille alihankkijoille. Suunnitelmissa on yli 400 000 työpaikan yksityistäminen neljässä vuodessa.

Julkisen sektorin työntekijöiden ammattiliitto AFGE kampanjoi monipuolisesti suuntausta vastaan. Päättäjiä koetetaan vakuuttaa tiedoilla siitä, että yksityistäminen tulee monessa tapauksessa kalliimmaksi kuin tehtävien hoito julkisen sektorin omalla henkilökunnalla.

Jäsenmäärä nousuun Uudessa Seelannissa

Uuden Seelannin ammattiliitoissa oli viime vuoden lopussa 330 000 jäsentä. Se merkitsi yhdeksän prosentin lisäystä kahdessa vuodessa. Järjestäytymisaste nousi 18 prosenttiin.

Jäsenmäärän ja järjestäytymisasteen nousu lopettaa pitkään jatkuneen luisun alaspäin. 1980-luvun alussa puoli miljoonaa uusseelantilaista kuului liittoihin. Jäsenkato johtui mm. työvoimavaltaisten toimialojen supistumisesta ja järjestäytymistä vaikeuttaneesta työsopimuslaista. Siihen tehdyt muutokset ovat parantaneet ay-liikkeen jäsenhankinnan mahdollisuuksia.

Hongkong alentaa palkkoja

Lähes seitsemän miljoonan asukkaan Hongkong aikoo alentaa julkisen sektorin työntekijän palkkoja runsaat neljä prosenttia. Suunnitelmalla, joka koskee 180 000 työntekijää, pyritään supistamaan budjetin alijäämää. Se kasvoi viime tilikaudella yhdeksään miljardiin euroon alueen talouden ajauduttua taantumaan.

Ay-oikeudet
ahtaalla Etiopiassa

Etiopian lainsäädäntö kieltää tai rajoittaa merkittävästi ay-oikeuksia yhteiskunnan "olennaisissa palveluissa". Koska vallanpitäjien mukaan lähes kaikki toimialat kuuluvat "olennaisiin palveluihin", etiopialaisten ay-oikeudet ovat vähäiset. Kuritoimet ovat kohdistuneet erityisesti opettajien ammattiliittoon (ETA). Viime joulukuussa poliisi ampui järjestön johtoon lukeutuneen Assefa Marun.

Kesäkuun alussa Kansainvälinen työjärjestö nimesi Etiopian pahiten ay-oikeuksia polkevien maiden joukkoon. Muita olivat Kolumbia, Valko-Venäjä, Burma, Sudan ja Venezuela.

Turkissa virkavalta lakkolaisia vastaan

Turkissa santarmit ja keskusvallan turvallisuusjoukot ovat hyökänneet lakossa olleiden telakkatyöläisten ammattiliiton Limter-Isin keskustoimistoon. Operaatiossa järjestön puheenjohtaja Kazim Bakis ja useita muita johtohenkilöitä pidätettiin. Virkavalta teki lisäksi pidätettyjen kodeissa etsintöjä. Myös solidaarisuusmielenosoituksia järjestäneen ammatillisen keskusjärjestön Diskin ja sen jäsenliittojen aktiiveja pidätettiin.

Työtaistelu Yoncan telakalla Istanbulissa johtuu siitä, että työnantaja on kieltäytynyt vastoin oikeuden päätöstä tunnustamasta Limter-Isiä työläisten edustajaksi ja sopijapuoleksi.

Volkswagenille
eettiset säännöt

Volkswagen on hyväksynyt ensimmäisenä suurista autonvalmistajista toimintansa ohjenuoraksi eettiset säännöt, joita se lupaa noudattaa kaikkialla maailmassa. Asiakirjalla yhtymä sitoutuu kunnioittamaan kaikissa yksiköissään työntekijöiden oikeutta ammatilliseen järjestäytymiseen ja kollektiiviseen sopimustoimintaan. Säännöissä käsitellään myös työaikoja ja työsuojelua.

Ay-liike haluaa
mukaan Nepadiin

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n afrikkalaiset jäsenjärjestöt haluavat mukaan maanosan kehittämisen keskeiseen hankkeeseen Nepadiin. Järjestöjen katto-organisaatio Afro toteaa, että Nepadin päämäärät eivät voi toteutua, ellei ay-liikettä hyväksytä mukaan hankkeen suunnitteluun, toteuttamiseen ja edistymisen seurantaan. Nepad alkoi vuosi sitten Etelä-Afrikan ja Nigerian johtajien aloitteesta. Lännen johtavista poliitikoista erityisesti Britannian pääministeri Tony Blair on ladannut suuria odotuksia Nepadiin.