JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
5-2002

Työpaikat
Etelä-Koreasta
Kiinaan

Varakkaiden teollisuusmaiden ryhmään viime vuosikymmeninä kivunnut Etelä-Korea menettää nykyään vuosittain suuren määrän työpaikkoja yritysten siirtäessä tuotantoaan ja toimintojaan matalapalkkamaihin. Suuntana on ennen muuta Kiina, jossa työntekijä maksaa työnantajalle keskimäärin 12 prosenttia Etelä-Korean kustannustasosta. Tuoreiden selvitysten mukaan työpaikkojen siirto muihin maihin jatkuu voimakkaana seuraavat neljä, viisi vuotta.

Ay-johtajien pidätys
jatkuu Kiinassa

Liaoyangissa Koillis-Kiinassa maaliskuussa pidätetyt neljä ay-johtajaa olivat yhä viranomaisten hallussa toukokuun puolivälissä, jolloin uutistoimisto Reutersin mukaan noin tuhat työpaikkansa menettänyttä työläistä vaati hallituksen viraston edessä heidän vapauttamistaan. Miehet pidätettiin sen vuoksi, että he johtivat mielenosoituksia korruptiota, palkkojen maksamattomuutta sekä surkeita eläke-etuja vastaan. Viranomaiset eivät ole sallineet pidätettyjen ja heidän omaistensa välisiä tapaamisia.

Mugabe ay-väen kimpussa

Zimbabwessa viranomaiset ovat jatkaneet maaliskuun presidentinvaalien jälkeen ammatillisen keskusjärjestön ZCTU:n ja sen jäsenliittojen aktiivien ahdistelua. Sisäasiainministeri John Nkomo on uhannut kieltää ZCTU:n ja poliisi on ilman asiallisia perusteita tunkeutunut ay-järjestöjen tilaisuuksiin. Ay-aktiiveja on painostettu väkivallan uhalla.

Eurooppalaisten tarkkailijoiden mukaan presidentti Robert Mugabe varmisti itselleen uuden virkakauden vilpillisin keinoin. Keskeisen oppositioryhmän MDC:n ehdokas Morgan Tsvangirai toimi aiemmin ZCTU:n pääsihteerinä. Ay-aktiiveilla on keskeinen rooli MDC:ssä.

Ay-verkosto
Romanian McDonaldsiin

Romaniassa hotelli- ja ravintotyöntekijöiden liitto Horia on ulottanut organisaationsa hampurilaisketju McDonaldsin neljään ravintolaan. Pari sataa työntekijää on liittynyt liittoon. Järjestäytymistä valmisteltiin koulutustilaisuuksilla ja keskusteluilla, joiden tuloksena työntekijät päättelivät tarvitsevansa ay-järjestöä oikeuksiensa puolustamisessa.

McDonaldsin neljän yksikön työntekijät ovat 18-34-vuotiaita. Järjestäytyneistä 75 prosenttia on nuoria naisia.

Laittomasti ulkomailla töissä Indonesiasta

Yli 600 000 indonesialaista työskentelee laittomasti ulkomailla, Jakarta Post raportoi. Heistä puolisen miljoonaa tekee työtä naapurimaassa Malesiassa ja kymmeniä tuhansia Lähi-idän öljyvaltioissa. Indonesiassa toimii lukuisia työvoiman vientiyrityksiä. Osa niistä on laittomia. Laillisesti työvoimaa vievä yrittäjä Anthon Sihombing arvostelee Indonesian viranomaisia työvoiman vientiorganisaatioiden liian vähäisestä valvonnasta.

Unocalia
painostetaan
Burmasta

Maailman johtaviin sijoituskonsultteihin lukeutuva ISS suosittelee monikansalliselle energiajätille Unocalille eettistä ohjeistoa, joka sisältää työelämän perusnormien kunnioittamisen. Vuosi sitten Yhdysvaltojen paperi-, kemian- ja energiatyöläisten liitto Pace esitti Unocalin yhtiökokouksen hyväksyttäväksi asiakirjaa, jossa yhtiö sitoutuisi eettisiin toimintatapoihin kaikkialla maailmassa. Ehdotus sai puolelleen vajaan neljänneksen yhtiökokouksessa annetuista äänistä.

Unocalia painostetaan ennen muuta sen vuoksi, että sillä on yhdessä ranskalaisen Totalin Burmasta Thaimaahan ulottuva kaasuputki, vaikka Kansainvälinen työjärjestö ILO suosittelee Burman boikotointia sotilasdiktatuurin harjoittaman laajamittaisen pakkotyön vuoksi.

Intiassa 10 miljoonaa lakossa

Intiassa kymmenen miljoonan palkansaajan arvioidaan osallistuneen päivän lakkoon vastalauseena hallituksen yksityistämispolitiikalle sekä lakihankkeelle, jolla on tarkoitus helpottaa työläisten irtisanomista. Lakon järjestivät julkisen sektorin työntekijöiden ay-järjestöt, mutta tapahtumiin osallistui runsaasti myös yksityissektorin työläisiä.

Histadrut
supistaa eläkkeitä

Israelissa ammatillinen keskusjärjestö Histadrut aikoo rajoittaa ns. vanhoista eläkerahastoista maksettavien eläkkeiden nousua. Rahastojen piirissä on puoli miljoonaa työntekijää. Jos Histadrutin suunnitelma toteutuu, he menettävät lähes 3,5 miljardia euroa.

Muutoshanke perustuu Histadrutin ja Israelin hallituksen vuonna 1995 tekemään sopimukseen, jonka on määrä tasapainottaa eläkejärjestelmää. Vanhat eläkerahastot ovat tehneet tappiota yhteensä yli 13 miljardia euroa ennen muuta sen vuoksi, että eläkkeensaajat ovat eläneet vanhemmiksi kuin eläkemaksujen suuruudesta päätettäessä otaksuttiin.

Niken puhuttava totta

Kalifornian korkein oikeus on hyväksynyt äänin 4-3 päätöksen, joka velvoittaa urheilujalkineiden huippubrandia Nikeä ja muita monikansallisia yhtiöitä pysymään totuudessa, kun ne selostavat julkisesti alihankkijoidensa työolosuhteita kehitysmaissa. Oikeusjutun alulle panijat luonnehtivat oikeuden ratkaisua merkittäväksi voitoksi. Tarkkailijat arvelevat, että juttu menee liittovaltion korkeimman oikeuden käsittelyyn.

Suojavaatteisiin pukeutuminen
palkallista työaikaa

Yhdysvalloissa Perdue Farms -yhtiö maksaa yksitoista miljoonaa euroa rästipalkkoja 25 000 työläiselleen, jotka osallistuvat kananlihan prosessointiin. Sopimus ratkaisee vuosia jatkuneen kiistan siitä, kuuluuko suojavaatteiden ja -varusteiden pukeminen ja riisuminen palkalliseen työaikaan.

Toinen kananlihaa jalostava jättiyhtiö Tyson kieltäytyy yhä maksamasta työläisilleen vaatteiden ja varusteiden vaihdon vaatimasta ajasta. Viranomaiset vetävät Tysonin siitä oikeuteen.

Ay-keskus CTV ei
tukenut Venezuelan vallankaappausta

Venezuelassa ammatillinen keskusjärjestö CTV oli mukana massiivisissa mielenosoituksissa, joiden yhteydessä eräät sotilasyksiköt yhteistoiminnassa joidenkin suurliikemiesten kanssa kaappasivat 12.4. vallan. Vaaleilla valittu presidentti Hugo Chávez palasi kannattajiensa auttamana valtaan kaksi päivää myöhemmin. CTV ei hyväksynyt vallankaappausta, vaikka Chávez on viime vuosina yrittänyt monin tavoin tukahduttaa ay-toimintaa.

Hiljattain julkisen sektorin ja öljyteollisuuden työntekijöiltä vietiin lainmuutoksella sekä lakko-oikeus että oikeus neuvotella kollektiivisesti työehdoista. Kansainvälinen työjärjestö ILO on tuominnut oikeuksien rajoitukset. Toukokuun puolivälissä Venezuelan työministeri Maria Cristina Iglesias lupasi palauttaa täydet ay-oikeudet. CTV itse on äskettäin demokratisoinut sisäisiä toimintatapojaan.

USA:lta tiukat
vaatimukset kehitysmaille

Yhdysvallat harkitsee aiempaa tiukempia työelämää koskevia vaatimuksia kehitysmaille, joiden tuotteille se on myöntänyt tullittoman pääsyn USA:n markkinoille. USA:n nykyiset ns. GSP-menettelyn säännöt on hyväksytty lähes 20 vuotta sitten. Financial Timesin mukaan tiukennetut vaatimukset saattavat koskea muun muassa seksuaalista ahdistelua, joka on suuri ongelma kymmenien kehitysmaiden työpaikoilla.