JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
3-2002

Hitachi ehdottaa
palkkojen alentamista

Japanin suurin elektroniikkayhtiö Hitachi ehdottaa työntekijöilleen sopimusta, joka alentaa palkkoja vuodeksi viisi prosenttia. Se tekisi mahdolliseksi estää irtisanottavien määrän nostamisen lähes kolmanneksella jo ilmoitetusta 16 000 hengestä, yritys toteaa. Kevään tes-kierroksella hitachilaiset saivat kahden prosentin palkankorotuksen. Niukka korostuslinja leimasi muidenkin yritysten ja teollisuusalojen ratkaisuja.

Hitachin uusi ehdotus on osa yhtiön rankkaa saneerausohjelmaa. Päättyneellä tilikaudella Hitachin tappion arvioidaan kohonneen noin neljään miljardiin euroon.

Usalaiselle firmalle murhasyyte

Yhdysvalloissa ammattiliitto USWA on aloittanut oikeusjutun yhdysvaltalaista kaivosyhtiötä Drummondia vastaan. Liiton mukaan Drummond on vastuussa kolmen ay-aktiivin murhasta viime vuonna Kolumbiassa.

Valko-Venäjän lannoitetyöläiset eivät alistu

Valko-Venäjän tärkeimmän vientituotteen lannoitteen valmistajat ovat eturintamassa puolustamassa ay-järjestöjen toimintaoikeuksia. Presidentti Alexander Lukashenkon omavaltaisesti toimiva hallinto koettaa monin tavoin estää lannoitetyöläisten ay-toimintaa. Keinoihin kuuluvat muun muassa pankkitilien jäädyttäminen, salaisen poliisin tiukka valvonta ja jäsenmaksutulojen pysäyttäminen. Viranomaisten toimet rikkovat työelämän kansainvälisiä perusnormeja.

Lannoitetyöläiset ovat vaatineet oikeuksiensa kunnioittamista järjestämällä mielenosoituksia ja vetoamalla voimassa oleviin lakeihin. Kansainvälinen ay-federaatio ICEM tukee Valko-Venäjän lannoiteteollisuuden ay-aktiivien kamppailua.

Argentiinan ay-liike
vaatii hintasulkua

Argentiinan uusi presidentti Eduardo Duhalde kosiskelee ay-liikettä tukemaan valmisteilla olevaa ohjelmaansa, jolla maan umpikujaan ajautunut talous yritetään saada nousu-uralle. Pääosa keskeisistä ay-johtajista ilmaisi maaliskuun puolivälissä presidentille solidaarisuutta, mutta vaati sen ehtona hintojen nousun pysäyttämistä. Maan valuutan peson kymmenien prosenttien devalvoituminen on johtanut tuontitavaroiden hintojen korotuksiin.

 

Kanada kuoppaa ay-oikeuksia

Länsi-Kanadassa Brittiläisen Kolumbian osavaltion hallitus ehdottaa lainmuutosta, joka heikentäisi ay-liikkeen asemaa. Ay-järjestö voisi menettää neuvotteluoikeuden aiempaa helpommin ja neuvotteluoikeuden saaminen vaikeutuisi. Uudistuksen ajajat perustelevat ehdotuksiaan tarpeella tehdä osavaltio nykyistä kiinnostavammaksi sijoittajille.

Eettisyyttä eläkerahastoon

Yhdysvaltojen suurin eläkerahasto vetää sijoituksensa neljästä Itä-Aasian maasta. Kalifornian julkisen sektorin työntekijöiden eläkerahasto Calpers aikoo lähteä Thaimaasta, Filippiineiltä, Malesiasta ja Indonesiasta perustellen ratkaisuaan osaksi sosiaalisilla ja ihmisoikeusasioilla. Rahasto hoitaa lähes 170 miljardin euron eläkesäästöjä.

Tuoreeltaan muut eläkerahastot eivät seuranneet Calpersin siirtoa, mutta asiantuntijoiden mukaan päätös painostaa muita tiukentamaan sijoitustensa eettisiä perusteita. Yhdysvaltojen perinteisistä eläkerahastoista Calpers on ensimmäinen, joka on sisällyttänyt sijoitusperusteisiinsa muita kuin taloudellisia tekijöitä. Calpers aikoo laajentaa sijoituksiaan Puolassa ja Unkarissa.

Uusia uhreja Kolumbiassa

Kolumbiassa ay-aktiivien murhat jatkuvat. Tuoreimmissa tapauksissa uhreina ovat banaanityöläiset Juan Montiel ja Emilio Villeras Durán. Molemmat kuuluivat ammattiliitto Sintrainagron paikallisosaston johtoon Magdalenan alueella.

Viime vuosina Kolumbiassa on murhattu järjestäytyneitä työläisiä ja ay-johtajia enemmän kuin muissa maissa yhteensä. Kansainvälinen ay-liike vaatii Kolumbian johdolta toimia ay-liikkeen jäsenten turvallisuuden takaamiseksi.

Nike yhä syytettynä

Indonesialaisten työläisten armottomasta riistosta syytetty urheilujalkineiden valmistaja Nike on parantanut henkilöstöpolitiikkaansa, mutta työehdot ja –olosuhteet ovat yhä heikot. Näin todetaan Australian Oxfamin maaliskuun alussa julkistamassa raportissa "Emme ole koneita".

Nike tuottaa Indonesiassa yhdessätoista tehtaassa vuodessa 55 miljoonaa kenkäparia. Pääosa niistä viedään Yhdysvaltoihin. Työläinen ansaitsee pitkästä työpäivästä noin 2,2 euroa. Niken edustaja korostaa, että se ylittää maan virallisen vähimmäispalkan.

Raportin mukaan työläiset pelkäävät menettävänsä työpaikkansa, jos he kertovat olosuhteistaan ja osallistuvat ay-toimintaan.

Uskalias protesti Liaoyangissa

Yli 7 000 työläistä on osallistunut uskaliaaseen protestiin Liaoyangissa Kiinassa. Kaksi päivää kestäneestä mielenosoituksesta kaupungintalon edessä on raportoinut Hongkongista käsin toimiva ihmisoikeusjärjestö Information Center for Human Rights and Democracy.

Osanottajat olivat valtion omistamien tehtaiden irtisanottuja työläisiä, joilla on palkkasaatavia usealta kuukaudelta. He vaativat myös saamatta jääneiden työttömyyskorvausten maksamista. Mielenosoittajat syyttivät ahdingostaan paikallisia mahtihenkilöitä ja vaativat heidän erottamistaan.

Uutislähteen mukaan mielenosoittajat olivat tietoisia siitä, että avoimeen protestiin yhtyminen voi johtaa vuosien vankeuteen.

Teva-viennin
hintana kova riisto

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Lesothon teva-tuotteiden vienti Yhdysvaltoihin on kasvanut näyttävästi, mutta Lesothon teva-työläisten liiton LCAWU:n mukaan kehityksen kääntöpuolena on työehtojen heikkeneminen. Yhdysvaltojen päätös helpottaa 35 köyhän maan teva-tuotteiden pääsyä markkinoilleen on johtanut Lesothossa alan investointien kasvuun. Asialla ovat taiwanilaiset ja eräiden muiden maiden liikemiehet yhdessä lesotholaisten ministerien kanssa. Heidän yhteistyönsä on tehnyt työläisille ja ay-järjestöille vaikeaksi hillitä mielivaltaa ja riiston tehostamista.

LCAWU pyytää Yhdysvaltoja lähettämään tarkastajia Lesothon teva-alan tuotantolaitoksiin työläisten työehtojen kohtuullistamiseksi.

Egypti kaventaa
työläisten oikeuksia

Egyptissä talouden rakenneuudistus merkitsee yksityistämistä ja liikeyritysten omistajien oikeuksien laajentamista työläisten oikeuksien kustannuksella. On tullut tavalliseksi, että palkkauksen ennakkoehtona työnhakijaa vaaditaan allekirjoittamaan paperi, jossa hän irtisanoutuu työpaikastaan, kertoo kansalaisjärjestö Land Centerin johtaja Karam Saber uutistoimisto IPS:n haastattelussa.

Maan hallituksen virallistamasta ay-liikkeestä ei ole palkansaajille hyötyä, koska järjestöt ovat alisteisia vallassa olijoille. Lakko-oikeutta ei käytännössä ole, mutta vuosittain on kuitenkin ollut kymmeniä työpaikkakohtaisia työtaisteluita. Egyptin hallitus on luonut talouden uudistusohjelmansa Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n opastamana.