JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
2-2002

Asbestin uhreille miljardeja

Yhdysvalloissa oikeuskäsittelyä odottaa 200 000 asbestin haitallisuuteen perustuvaa korvausvaatimusta. Tähän mennessä yritykset ovat maksaneet runsaat 22 miljardia euroa korvauksia. Ennen kuin koko mittava ongelmavyyhti saadaan selvitettyä summa saattaa kaksin- ja jopa kymmenkertaistua, riskianalyysin asiantuntijat esittävät. Asbestihaitoista määrätyt korvaukset ovat kaataneet USA:ssa kymmeniä yrityksiä.

Asbestihaittojen oikeusjutut alkoivat 1960-luvulla. Alkuun vaatimukset kohdistettiin asbestin valmistajille, mutta nyt pääosa koskee yrityksiä, jotka ovat käyttäneet tuotantoprosesseissaan asbestia. Uutta on myös se, että yhä useammin korvauksia vaativat työläiset, joilla ei ole asbestityöstä aiheutuvia oireita.

Enron hävitti eläkerahat

Energiajätti Enronin konkurssi vei tuhansilta työntekijöiltä paitsi työpaikan myös säästöt ja eläketurvan. Moni oli sitonut omaisuutensa pörssissä aikoinaan vahvasti porhaltaneen työnantajansa osakkeisiin. Konkurssin aikaan niiden arvo oli tuskin sadatta osaa huipputasostaan.

Helmikuun puolivälissä ryhmä Enronin entisiä työntekijöitä alkoi ajaa oikeusteitse yhteensä noin 112 miljoonan euron irtisanomiskorvauksia. Ammatillinen keskusjärjestö AFL-CIO tukee ryhmän oikeustaistelua.

Kolmikantaa Argentiinaan?

Sosiaalisella vuoropuhelulla on tärkeä sija Argentiinan uuden presidentin Eduardo Duhalden strategiassa. Hän avasi helmikuun alussa työnantajajärjestöjen, ay-liikkeen sekä maan hallituksen neuvottelut, joiden tavoitteena on yhteisymmärrys sosiaali- ja työvoimapolitiikasta sekä tuotantoelämän kehittämisen peruslinjasta.

Argentiinan talouden ennustetaan supistuvan tänä vuonna viisi prosenttia. Ulkomainen velka on noussut noin 160 miljardiin euroon ja työttömyysaste 23 prosenttiin. Valtion talous kärsii raskaasta budjettivajeesta. Surkean taloudellisen tilanteen vuoksi kolmikantaisten neuvottelujen lähtökohtiin kuuluu vöiden kiristäminen entisestään.

ANC:n ja Cosatun
suhde lämpenee

Etelä-Afrikassa hallitsevan puolueen ANC:n ja johtavan ay-keskuksen Cosatun välit ovat viime viikkoina lämmenneet. Järjestöt neuvottelevat parin viikon välein erimielisyyksiensä voittamiseksi. Sitä helpottaa se, että Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki on omaksunut aiempaa realistisemman käsityksen aidsin aiheuttajasta. Pahiten ANC:n ja Cosatun välejä hiertää Etelä-Afrikan hallituksen yksityistämispolitiikka. Cosatu vastustaa sitä jyrkästi.

Calin kaupunki
ei yksityistä

Kolumbian hallitus, 1,5 miljoonan asukkaan Cali ja ammattiliitto Sintraemcali ovat sopineet, että Calin vesi-, sähkö- ja telepalveluja hoitavaa Emcalia ei yksityistetä. Sopimus syntyi Calin kaupungin työntekijöiden kuukausia kestäneen kamppailun tuloksena. Joulukuussa ay-aktiivit valtasivat kaupungin hallintorakennuksen sen jälkeen, kun Kolumbian hallitus oli määrännyt Emcalin yksityistettäväksi. Kaupunkilaiset tukivat hallintorakennuksen valtaajia katujuhlilla ja -mielenosoituksilla

Hyökkäys Brasilian
CUT:n toimistoon

Brasiliassa kymmenisen aseellista miestä hyökkäsi äskettäin viikonloppuyönä ammatillisen keskusjärjestön CUT:n monikerroksiseen toimistorakennukseen Sao Paulossa. Rosvot veivät mukanaan parikymmentä tietokonetta, asiakirjoja, sekkivihkoja ja rahalippaita, joissa oli käteistä viikon juokseviin kuluihin.

CUT:n puheenjohtaja João Felicio arvelee, että hyökkääjillä oli poliittisia taka-ajatuksia. Poliisin mukaan asialla olivat rikolliset vailla poliittisia kytkentöjä. Brasilian työnväenpuolueen PT:n edustajat ovat viime aikoina joutuneet tiuhaan väkivaltaisten hyökkäysten ja uhkausten kohteeksi. Kaksi PT:hen kuulunutta pormestaria on murhattu.

Dita Sari kieltäytyi Reebokin rahoista

Indonesialainen ay-aktiivi Dita Sari on kieltäytynyt vastaanottamasta urheilujalkineistaan tunnetun Reebokin 50 000 dollarin (noin 56 000 euroa) ihmisoikeuspalkintoa. Ratkaisullaan Dita Sari protestoi indonesialaisten työläisten surkeita palkkoja ja työolosuhteita Reebokin alihankkijoiden palveluksessa. Päivän työstä maksetaan kaksi dollaria (runsaat 2,2 euroa). 1990-luvulla presidentti Suharton itsevaltainen hallinto rankaisi Dita Saria hänen ay-toiminnastaan vankeudella ja kidutuksella.

Burma-tahroja olympialaisissa

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n suosittelema Burman boikotti toteutui onnahdellen Salt Lake Cityn talvikisoissa. Niiden sponsoreista Marker, Lucent, Chevron Texaco ja Samsung ovat boikotista huolimatta jatkaneet toimintaansa Burmassa. Marker osallistui talvikisoissa muun muassa olympiatulta kuljettaneiden sekä vapaaehtoisten toimitsijoiden vaatettamiseen.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL on kehottanut Kansainvälistä olympiakomiteaa suhtautumaan vakavasti Burman boikotointiin.

Kiinan ACFTU webissä

Kiinan ammatillinen keskusjärjestö ACFTU tarjoaa verkkosivuillaan (www.acftu.org.cn) englanniksi hyödyllistä tietoa. Keskeiseen aineistoon kuuluvat tammikuusta 2001 lähtien julkaistu kuukausittain uutiskirje, ay-toiminnan eri sektoreiden yhteenvedot sekä työelämää ja ay-liikettä säätelevät lait.

ACFTU ilmoittaa jäsenmääräkseen 103 miljoonaa henkeä. Kesäkuun lopulla 511 000 yrityksessä solmitut työehtosopimukset koskivat 76 miljoonaa työntekijää. Lokakuussa työttömyysaste oli alle 4 prosenttia. Tänä vuonna tavoitteena on estää työttömyysasteen nousu yli 4,5 prosentin.

ACFTU toimii Kiinan johdon tiukassa valvonnassa. Itsenäistä ay-liikettä kehittävien kohtalona on yhä vapauden riisto vuosiksi. ACFTU:n epädemokraattisesta luonteesta huolimatta lukuisat kansainvälisen ay-liikkeen edustajat ovat viime aikoina tavanneet ACFTU:n johtoa. Tapaamiset ovat keskittyneet informaation vaihtoon.

Malesia kovistelee siirtotyöläisiä

Malesian johto ilmoitti tammikuussa lähettävänsä takaisin kotimaahansa 450 000 indonesialaista siirtotyöläistä. Suunnitelma herätti suuttumusta Indonesiassa ja kiristi maiden välejä. Kielteisten reaktioiden vaikutuksesta Malesian johto lievensi kantaansa ja esitti helmikuun puolivälissä, että ainoastaan laittomat siirtotyöläiset lähetetään kotiin.

Uganda estää ay-kokoukset

Kansainvälinen työjärjestö ILO patistelee Ugandaa hyväksymään kaikille työntekijöille oikeuden ammatilliseen järjestäytymiseen, kollektiiviseen neuvottelemiseen työehdoista ja oikeuden puolustaa lakolla etujaan. Uganda laki rajoittaa julkisen sektorin sekä pienten ja keskisuurten yritysten henkilökunnan järjestäytymisoikeutta. Lisäksi maan johto kielsi syyskuun puolivälissä ay-järjestöjen kokoukset määrättömäksi ajaksi.

Joulukuussa työ- ja sosiaaliministeri Zoe Bakoko Bakuru puolestaan uhkasi kovilla rangaistuksilla työnantajia, jotka eivät tunnusta olemassa olevien ay-järjestöjen oikeuksia. Ugandan ammatillisen keskusjärjestön NOTU:n jäsenliitoissa on 80 000 jäsentä. Järjestäytymisaste on viitisen prosenttia.