JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
1-2002

Rengo korostaa työsuhdeturvaa

Japanin johtava ammatillinen keskusjärjestö Rengo pitää kevään tes-neuvotteluissa tärkeimpänä asiana työsuhdeturvaa. Järjestö ehdottaa, että työpaikkojen jatkuvuutta turvataan muun muassa työn jakamisella. Keinoihin kuuluu myös ilmaiseksi tehtävien ylitöiden vähentäminen.

Rengo torjuu työnantajien vaatimukset palkkojen alentamisesta. Työnantajien mielestä palkat ovat liian korkeat muiden maiden tasoon verrattuna. Rengo huomauttaa, että työntekijöiden ostovoiman nousu on tarpeen Japanin talouden piristämiseksi.

Alaskan öljy
jakaa ay-liikettä

Kysymys Alaskan luonnonsuojelualueiden öljyesiintymien hyödyntämisestä jakaa pahasti Yhdysvaltojen ay-liikettä. Lähes 1,5 miljoonan jäsenen ammattiliitto Teamsters ja eräät muut ay-järjestöt tukevat presidentti George Bushin suunnitelmaa päästää öljy-yhtiöt poraamaan luonnonsuojelualueille. Osa ay-liikkeestä vastustaa yhdessä ympäristöjärjestöjen kanssa esiintymien hyödyntämistä.

Bushin ja Teamstersien leiri perustelee linjaansa uusien työpaikkojen synnyllä ja tarpeella rajoittaa Yhdysvaltojen riippuvuutta ulkomaisista energialähteistä. Alaskan suojelualueiden koskemattomuutta vaalivat varoittavat, että öljynporaus tuhoaisi pysyvästi laajoja alueita.

Asbestista korvauksia
Etelä-Afrikassa

Ay-liikkeen kova painostus on taivuttanut brittiläisen kaivosyhtiön Cape PLC:n maksamaan asbestiperäisten sairauksien uhreille ja heidän omaisilleen hyvitystä 30 miljoonaa euroa (lähes 180 miljoonaa markkaa). Osa sairastuneista työläisistä on jo kuollut.

Cape PLC on Etelä-Afrikassa vastuussa myös kymmenien kaivosten asbestipitoisista jätevuorista. Niiden asianmukainen hoitaminen maksaa 10 miljoonaa euroa, mutta yhtiö koettaa maksattaa laskun Etelä-Afrikan hallituksella.

Kiina suitsii työsuojelujuristia

Kiinan viranomaiset ovat määränneet työläisten etua työsuojelussa puolustaneen lakimiehen Zhou Litain lopettamaan toimintansa. Hän on avustanut työläisiä yli 600 korvauskiistassa. Kansainvälisen ay-federaation ITGLWF:n pääsihteeri Neil Kearney vaatii kirjeessään Kiinan presidentille Jiang Zeminille viranomaisten kieltojen sijasta tukea Zhou Litainille.

Yli 200 firmaa Burma-listalla

Laajan pakkotyön vuoksi kansainväliseen boikottiin julistetussa Burmassa toimii yhä runsaasti ulkomaisia yrityksiä. Kansainvälisten ay-keskusten yhteisen verkkosivuston Global Unionsin listalla oli tammikuun puolivälissä 249 firmaa. Eniten niitä oli USA:sta, Japanista, Singaporesta, Saksasta, Ranskasta ja Thaimaasta. Suomesta listalla oli Amer-Yhtymä, jonka Wilson-tuoteryhmällä on Burmassa myyntiedustaja.

Lapsityöllä jalkapalloja

Lasten osallistuminen jalkapallojen valmistukseen ei ole päättynyt, vaikka kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA vakuuttaa tuotannon eettisyyttä. Tammikuun puolivälissä asiasta jakoi uutta tietoa lapsityötä vastaan kampanjoiva Global March Against Child Labour. Sen mukaan korkealaatuisten pallojen käsin neulontaan osallistuu yhä lapsia Punjabin osavaltiossa Intiassa.

Sialkotissa Pakistanissa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n kehittämä valvonta toimii ja lapsia on siirtynyt työelämästä koulutielle, mutta Intiassa teollisuuden itsensä luoma valvontamekanismi ei ole uskottava, hiljattain kirjan aiheesta julkaissut Gerard Oonk sanoo. Hänen mukaansa sama ongelma koskee Kiinan laajaa urheiluvälinetuotantoa.

Sri Lanka tyrii
ay-oikeuksissa

Sri Lankan vapaatuotantoalueilla poljetaan ay-oikeuksia vastoin maan lainsäädäntöä. Lain mukaan ammattiosasto on tunnustettava neuvotteluosapuoleksi, jos vähintään 40 prosenttia työpaikan työläisistä on sen jäseniä. Tätä määräystä rikkovat muun muassa korealaiset Dulon Zippers ja Cosmos Macky sekä kymmenkunta muuta yritystä.

Kansainvälinen ay-federaatio ITGLWF on vedonnut asiassa sekä Sri Lankan johtoon että suoraan lakia rikkoviin yhtiöihin. Järjestö uhkaa viedä kiistan ILO:n käsittelyyn, ellei se muutoin ratkea.

Palkkarästejä
Saudi-Arabiassa

Badran keksitehdas Saudi-Arabiassa on kuukausia laistanut 160 egyptiläisen ja aasialaisen työläisensä palkkojen maksamisesta. Yhtiön velka työläisilleen on noussut lähes miljoonaan euroon. Työvoimaviranomaiset ovat asettuneet tapauksessa työntekijöiden puolelle. Kiistan ratkaisee oikeusistuin.

Lukuisat ulkomaiset työläiset ovat vuosien mittaan jääneet Saudi-Arabiassa samalla tavalla ilman luvattuja palkkoja. Badran tapaus poikkeaa aiemmista sikäli, että se on saanut huomiota Saudi-Arabian kansallisissa tiedotusvälineissä saudiarabialainen verkkojulkaisu Arab News kertoo.

Jäsenmäärä
ennallaan USA:ssa

Yhdysvaltojen ammattiliitoilla oli työministeriön mukaan viime vuonna 16,3 miljoonaa jäsentä. Se merkitsi 13,5 prosentin järjestäytymisastetta. Tilanne pysyi käytännöllisesti katsoen muuttumattomana vuodesta 2000. Ay-järjestöihin liittyi 400 000 uutta jäsentä, mikä ylitti täpärästi menetettyjen jäsenten määrän. Ammatillisen keskusjärjestön AFL-CIO:n puheenjohtaja John Sweeney pitää asetelman säilyttämistä hyvänä saavutuksensa, koska vuodessa lakkautettiin yli miljoona työpaikkaa.

Julkisen sektorin työntekijöistä 37 prosenttia oli järjestäytyneitä, yksityisellä sektorilla ainoastaan 9 prosenttia. Miesten järjestäytymisaste oli 15,1, naisten 11,7 prosenttia.

Kanada ajaa alas
julkista sektoria

Brittiläisen Kolumbian osavaltio Länsi-Kanadassa aikoo supistaa henkilökuntaansa kolmanneksella vuoteen 2004 mennessä. Osavaltion johto perustelee rakenneuudistusta tarpeella tasapainottaa osavaltion talous ja turvata elintärkeiden palvelujen jatkuvuus. Koulutuksen ja terveydenhuollon määrärahoja pienennetään keskimääräistä vähemmän.

Osavaltion julkisalojen liiton BCGEU:n puheenjohtaja George Hyman toteaa, että palvelujen supistukset vaikuttavat kaikkien perheiden elämään. Hän syyttää päättäjiä suuryhtiöiden ja rikkaiden verotuksen keventämisestä kaikkien muiden kustannuksella. Brittiläisessä Kolumbiassa on 4,1 miljoonaa asukasta. Pinta-alaltaan se on lähes kolme kertaa Suomea laajempi.

UNI kannattaa
Tobinin veroa

Palvelu- ja eräiden teollisuusalojen kansainvälinen federaatio UNI on liittynyt kampanjaan ns. Tobinin veron puolesta. Sen tarkoituksena on rajoittaa keinotteluvoittoihin tähtäävää valuutanvaihtoa. Päivittäiset massiiviset pääomasiirrot luovat epävakautta maailman talouteen.

Fordilla työsuhdeturvaa

Yhdysvaltojen autotyöläisten liiton UAW:n edustajat kommentoivat tyynesti Fordin suunnitelmaa lopettaa 35 000 työpaikkaa. He toteavat, että työehtosopimuksiin on pitkäjänteisellä yhteistyöpolitiikalla sisällytetty kohdat, jotka suojaavat yhtiön vaikeina aikoina liiton jäsenten työpaikkoja, palkkoja ja sosiaalietuja.