JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

MERIMIES 8/9-2002

Väkivaltaa venäläisellä
aluksella Ronnen satamassa

Venäläisomisteinen Salus, joka operoi Belizen lipun alla, on toiminut viime lokakuusta lähtien Ronnen satamassa Tanskassa Venäjälle vietävän kilohailin kylmävarastona. Toukokuussa miehistön jäsenet valittivat Kuljetustyöläisten kansainväliselle liitolle ITF:lle, että he eivät olleet saaneet palkkaa lokakuun jälkeen.

Heinäkuun alussa Ronnen poliisi syytti Saluksen omistajaa, kaliningradilaista Vladimir Zaitsevia siitä, että hän on lyönyt nyrkillä ITF-tarkastaja Kjartan Gudmundssonia ja yrittänyt suistaa hänet laskuportailta mereen. Seuraavana päivänä viisi Saluksen miehistön jäsentä ilmoitti poliisille, että Zaitsev on painostanut heitä allekirjoittamaan kannanoton ITF:ää vastaan.

Päivä sen jälkeen Salukselle tuli Zaitsevin värväämänä kaksi hakkaajaa, jotka pahoinpitelivät merimies Aleksender Bolchakovia yhteistoiminnasta ITF:n kanssa. Silminnäkijät hälyttivät paikalle poliisipartion, joka löysi Bolchakovin eräästä hytistä verta vuotavana, köytettynä ja suu teipattuna. Väliintulo todennäköisesti pelasti Bolchakovin hengen.

Tanskalainen oikeusistuin tuomitsi heinäkuun lopulla Zaitsevin puoleksi vuodeksi vankilaan väkivaltaisen hyökkäyksen tilaamisesta. Hakkaajat tuomittiin linnaan neljäksi kuukaudeksi.

"Pelkäämme, että Saluksen omistaja ja hänen kumppaninsa alkavat kovistella miehistön jäsenten puolisoita ja lapsia. Olemme pyytäneet Venäjän merimiesliittoa huolehtimaan, ettei niin pääse käymään", Gudmundsson sanoo.

Mukavuusliput voivat
piilottaa terroristeja

"Mukavuuslippujärjestelmä on yhdistetty kaapattujen alusten rekisteröintiin, aavelaivoihin, väärien asiakirjojen käyttöön, laittomaan kalastukseen, ihmissalakuljetukseen ja nyt viimeksi kansainväliseen terrorismiin", ITF:n merenkulkuosaston varapuheenjohtaja David Heindel totesi kesäkuussa lausunnossaan Yhdysvaltojen edustajahuoneen kauppalaivastotyöryhmälle. Se tutkii mukavuuslippujärjestelmän vaikutuksia Yhdysvaltojen turvallisuuteen.

"Osama bin Ladenin ja al-Qaida-verkoston liikeyhteyksien kansainvälinen jahtaaminen on paljastanut havainnollisesti varustamotoiminnan ja mukavuuslippujärjestelmän salaisen luonteen." Sotilasliitto NATO:n tiedetään jäljittävän 23 alusta, joiden uskotaan liikennöivän al-Qaidan valvonnassa ja mukavuuslippujen alla.

"On koittanut aika puuttua ongelman juuriin, eikä ainoastaan koettaa hoitaa sen oireita", ITF:n pääsihteeri David Cockroft esittää. "Keskeistä on tukeutua kansainväliseen lakiin ja palauttaa aito yhteys aluksen ja sen lipun välille."

Mukavuusrekisteri
syyniin Kambodzassa

Kambodzan hallitus havahtui maan yksityisesti ylläpidetyn mukavuuslippurekisterin valvonnan puutteisiin, kun yksi rekisterin 450 aluksesta kärysi ison kokaiinierän salakuljetuksesta. Ranskan viranomaiset takavarikoivat Winner-alukselta sata kiloa kokaiinia ja epäilevät, että miehistö ehti tiputtaa ennen tarkastusta mereen pari tonnia kokaiinia.

Kambodzan ulkoministeri Hor Nam Hong syytti Winnerin ja eräisiin aiempiin tapauksiin vedoten Cambodia Shipping Corporationin mukavuuslippurekisteriä piittaamattomuudesta.

Brittiliitto huolissaan
sotilaallisesta valmiudesta

Britanniassa mm. kauppalaivaston päällystöä organisoiva ammattiliitto Numast on huolissaan maansa kauppalaivaston supistumisesta, koska se heikentää Britannian valmiutta toimia aseellisissa konflikteissa. Liitto vetoaa kauppalaivaston merkittävään rooliin brittijoukkojen tukena molemmissa maailmansodissa sekä Falklandin ja Persianlahden sodissa. Brittien omistuksessa on enää 260 brittilipun alla toimivaa kauppalaivaa. Vielä vuonna 1988 niitä oli 386.