JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

MERIMIES 6/7-2002

ITF kehottaa banaanien
kuljetusketjua valppauteen

Lakonmurskaajat hyökkäsivät toukokuussa Ecuadorissa väkivaltaisesti kahden banaanitilan työläisiä vastaan. Noboa-yhtiön johtaja Alvaro Noboa Ponton on myöntänyt värvänneensä lakkolaisten koteja ryöstäneen joukkion, jonka hyökkäyksessä kymmenkunta työläistä sai vammoja. Toisen iskun kohteena olivat tanskalaisomisteisen Rio Culebra -yhtiön työläiset. Noboa tuottaa Bonita-banaaneja, Rio Culebra Dolea.

Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF, jonka jäsenjärjestö Merimies-Unioni on, on luvannut maailman suurimpiin banaanintuottajiin lukeutuvan Ecuadorin banaanityöläisille solidaarista apua, elleivät työnantajat muutoin opi kunnioittamaan työläisten ay-oikeuksia. ITF kehottaa merillä, satamissa ja banaanien kuljetusketjun muissa osissa työskenteleviä jäseniään valppauteen ja ryhtymään tukitoimiin, jos Elintarviketyöläisten kansainvälinen liitto IUF arvioi ne tarpeellisiksi.

Päivittäin merille
palkataan 600 filippiinoa

Filippiiniläisen Star-lehden mukaan maailman merille on palkattu vuoden alkukuukausina päivittäin 600 filippiiniläistä merimiestä. Se merkitsee kolmen prosentin kasvua vuotta aiempaan värväystahtiin. Filippiiniläiset merimiehet toimittivat viime vuonna kotimaahan perheilleen yli 1,1 miljardia euroa.

Kenialaisilta rahaa
värväyshuijauksessa

Viime kesänä Al Najat Marine Shipping -yhtiö ilmoitti Keniassa etsivänsä länsieurooppalaisille risteilyaluksille 50 000 uutta työntekijää. Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF haistoi asiassa palaneen käryä ja kehotti Kenian viranomaisia selvittämään sitä kansalaistensa oikeuksien turvaamiseksi. Viranomaiset eivät kuitenkaan reagoineet ilmoitteluun.

Vastikään Kenian viranomaiset myönsivät, että värväyskampanjan takana olivat huijarit. Heidän onnistui rahastaa noin 10 000 kenialaiselta 58 dollarin (65 euroa) maksu "terveystarkastuksesta". Ranskalaisen Le Matin -lehden mukaan sama Arabiemiirikunnissa rekisteröity huijausyhtiö on sen jälkeen rahastanut myös tuhansia työpaikkaa etsineitä marokkolaisia. Aiemmin ITF on paljastanut vastaavia yrityksiä Belgiassa ja Kanadassa.

ITF huomauttaa, että huijareiden maininnat kymmenistä tuhansista avoimista työpaikoista risteilyaluksilla ovat täysin epärealistisia. Edes ennen risteilyalusten taloutta vakavasti heikentäneitä syyskuun 11. päivän tapahtumia avoinna oli vain noin tuhat työpaikkaa. Terrori-iskut vähensivät kertaheitolla matkojen kysyntää ja vastaavasti risteilyalusten työvoiman tarvetta.

Kaikki pääsevät
Kambodzan rekisteriin

Mukavuuslippurekisterien Kyproksella toimiva kattoyhtiö ylläpitää suppeata verkkosivustoa. Keskeistä aineistoa on mukaan liittyneiden 17 maan ja alueen esittely. Vuodesta 1995 aluksia mukavuuslipullaan houkutelleen Kambodzan rekisteriä kuvaillaan näin: "Alusten rekisteröinti hyväksytään riippumatta niiden kantokyvystä, iästä, omistajien kansallisuudesta tai asemapaikasta tai riippumatta aluksen päällystön ja miehistön kansallisuudesta".

Esiteltäviin alueisiin kuuluu myös Yhdysvaltojen osavaltio Delaware. Se verottaa yritystoimintaa ja omaisuutta niin lievästi, että moni Yhdysvaltojen suurimmista yhtiöistä on rekisteröitynyt Delawareen. Saman ratkaisun ovat tehneet lukuisat yhdysvaltalaiset alusten omistajat. Heille osavaltio tarjoaa keinot pitää alusten ostamiseen, myymiseen ja omistamiseen liittyvät verot vähäisinä. Mukavuuslippurekisterien yhtiö selostaa niitä avoimesti Delawarea koskevalla web-sivulla.