JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

MERIMIES 5-2002

Filippiineillä yli sata merenkulkukoulua

Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF, jonka jäsenjärjestö Merimies-Unioni on, avasi marraskuussa 1999 toimiston Filippiinien pääkaupungissa Manilassa. Toimiston kuusi työntekijää auttaa filippiiniläisiä merimiehiä puolustamaan oikeuksiaan kiistoissa varustamoiden kanssa. Ne koskevat muun muassa palkanmaksua ja työtapaturmien uhreille maksettavia korvauksia.

Pienen toimiston työmaa on mittava, sillä kansainvälisillä kauppa-aluksilla työskentelee 200 000 filippiiniläistä. He lähettävät vuosittain perheilleen maailman merillä ansaitsemiaan rahoja 1,7 miljardia euroa.

Yhteensä Filippiineillä on ITF:n mukaan 350 000 merimiestä. Niinpä eritasoisten merenkulkualan oppilaitosten määräkin on mahtava. Vuonna 1998 niitä oli 122. Japanilaiset asiantuntijat ovat selvittäneet, että vuosina 1993-1998 aluksilla sattuneissa työtapaturmissa kuoli 10 000 työntekijää. Haaksirikoissa menetettiin 168 laivaa. Syyskuussa 1999 Manilassa toimi 356 rekisteröityä merenkulkualan värväystoimistoa.

Filippiinien suuriin merellisiin ulottuvuuksiin kuuluu sekin, että sen rantaviiva on pidempi kuin Yhdysvaltojen. Myös rauhanajan pahin merionnettomuus maailmassa sattui Filippiineillä. Tankkeri Vectorin ja matkustajalautta Dona Pazin törmäyksessä joulukuussa 1987 kuoli noin 4 000 henkeä.

Ukrainalaisia Australian rannikkoliikenteeseen?

Australiassa merenkävijöiden ammattiliitot MUA, AIMPE ja AMOU panevat lujasti hanttiin CSL-varustamon yritystä korvata River Yarran australialainen miehistö ukrainalaisella. Aluksella kuljetetaan sementtiä, hiiltä ja kipsiä Australian rannikolla. Huhtikuun lopulla liittovaltion oikeus hylkäsi ay-järjestöjen aloitteen, jolla ne koettivat estää miehistön ulkomaalaistamisen.

Ay-liike syyttää australialaisten merimiesten työpaikkoja uhkaavasta tilanteesta maansa uusliberalistista politiikkaa toteuttavaa hallitusta. Kuljetustyöläisten kansainvälisen liiton ITF pääsihteeri David Cockroft vaatii Australian hallitusta lopettamaan poliittisen hyökkäyksensä ITF:n australialaisia jäsenjärjestöjä vastaan.

Indonesiassa potkut
töistä raskauden vuoksi

Indonesiassa naisten syrjintä matkailualan ja liikenteen yrityksissä on julkeata, eikä se lievene, ellei naisten ammatillinen järjestäytyminen etene. Näin totesi hiljattain Indonesian merimiesliiton KPI:n johtaja Hanafi Rustandi. Hänen mukaansa jotkut yritykset jopa erottavat työntekijöitään raskauden vuoksi. Sama palkka samasta työstä -periaatetta rikotaan matkailu- ja kuljetusaloilla, eikä vaatimus kuukautiskivuista kärsivien vapaapäivästä ole johtanut sen yleistymiseen toivotulla tavalla.

USA haluaa lisää
tietoa saapuvien
alusten miehistöstä

Yhdysvallat kiristää monin tavoin satamiensa turvallisuusjärjestelyjä. Osa muutoksista kohdistuu satamiin saapuvien alusten miehistöihin.

Rannikkovartiostossa satamien turvallisuudesta vastaava Tony Regalbuto muistuttaa, että vain joka viidestoista Yhdysvaltojen satamissa käyvä alus seilaa maan oman lipun alla. Hän pitää arveluttavana sitä, että viranomaiset eivät tunne yksityiskohtaisesti saapuvien alusten miehistöä, rahtia eivätkä itse aluksia. Sen vuoksi kaikkien satamissa työskentelevien tulee olla erityisen tarkkaavaisia ja raportoida havaitsemastaan epäilyttävästä käytöksestä, Regalbuto vaatii.