JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

MERIMIES 3-2002

Australia asensi Tampalle salakuuntelulaitteita

Australian turvallisuusjoukot asensivat viime elokuussa salakuuntelulaitteita Australian aluevesille ankkuroineelle Tampa-alukselle, jolta haki turvaa satoja etupäässä afganistanilaisia pakolaisia. Australian lakien mukaan salakuuntelulaitteita saa asentaa vain vakavien rikosten yhteydessä tai kansalaisten turvallisuuden ollessa vakavasti uhattuna. Tampa ei näitä riskejä edustanut.

Australian merimiesten ja satamatyöläisten ammattiliitto MUA sekä Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF ovat tuominneet Australian turvallisuusjoukkojen laittoman toiminnan Tampalla ja vaativat tapauksen perinpohjaista selvittämistä.

Intialaiset lakossa SCI:n
yksityistämistä vastaan

Intian hallitus aikoo myydä maan suurimman varustamon Shipping Corporation of Indian osakkeita niin, että yksityisten omistajien osuus nousee 51 prosenttiin. Nyt valtio omistaa 80 prosenttia yhtiöstä, jonka osuus Intian koko tonnistosta on 40 prosenttia. SCI:llä on 94 alusta. Yritys operoi sekä matkustaja- että rahtiliikenteessä. Toiminta tuottaa voittoa.

Forward Seamen's Union of India (FSUI) järjesti helmikuun lopulla päivän kestäneen protestilakon yksityistämishanketta vastaan. Järjestön pääsihteeri Sadhan Kanjilal arvioi, että yksityistäminen vahingoittaa merimiesten asemaa sekä heikentää maan taloutta ja turvallisuutta. Mielenilmaukseen osallistui SCI:n työntekijöitä satamissa ympäri maailmaa.

Burma rankaisee
ay-avun saajia

Maanpakolaisuudessa toimiva Burman merimiesliitto SUB vetoaa maansa vallanpitäjiin, jotta he lopettaisivat ulkomailla ay-järjestöiltä tukea saaneiden burmalaisten merimiesten ajojahdin. Tapaus koskee merimiehiä, jotka heidän työnantajansa jätti Vera Cruzin satamaan Meksikossa vuonna 1999 rahattomina ja ilman jokapäiväisiä perustarvikkeita. Paikalliset ay-järjestöt antoivat heille tukea. Sen vuoksi Burman viranomaiset kieltävät nyt kovan onnen ryhmältä paluun laivatyöhön.

Burma vaatii ulkomailla työskenteleviä kansalaisiaan sitoutumaan siihen, että he eivät ole tekemisissä Kuljetustyöläisten kansainvälisen liiton ITF:n tai sen jäsenliittojen kanssa.

Kansainvälinen työjärjestö ILO on boikotoinut Burmaa kesästä 2000 lähtien sen vuoksi, että vallassa olevat sotilaat teetättävät laajasti pakkotyötä.

Rannikkoliikenne pysyy australialaisissa käsissä

Australiassa ammattiliitto MUA on voittanut oikeustapauksen, joka koskee rannikkoliikenteen alusten miehistön värväysperusteita. Liittovaltion oikeus teki päätöksen, joka käytännössä estää varustamoita korvaamasta australialaisia miehistöjä siirtotyöläisillä.

USA tiukentaa
rahdin tarkastusta

Yhdysvallat ajaa uudistusta, jonka mukaan sen satamiin tuotavat kontit on tarkastettava jo lähtösatamassa, brittiläinen laatulehti The Economist kirjoittaa. Jos USA:n vaatimus toteutuu, se keskittää konttiliikennettä suurimpiin satamiin, jotka kykenevät tekemään massiivisen tarkastuksen vaatimat laite- ja muut investoinnit.

USA:n aloite liittyy 11.9.2001 terrori-iskujen synnyttämään tilanteeseen, jossa maa koettaa tukkia reitit uusilta ulkoapäin tulevilta hyökkäyksiltä. Muissa maissa ideaa kaikkien konttien tarkastamisesta pidetään ylimitoitettuna. Eräät asiantuntijat arvelevat, että esitykseen sisältyy myös USA:n pyrkimys suojella kotimaista tuotantoaan ulkomaisten tuotteiden kilpailulta.