JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

AUTO- JA KULJETUSALA
8-2002

Yhdysvallat:
Työläiset valmiita työtaisteluun UPS:n tes-kierroksella

Yhdysvalloissa ammattiliitto Teamsters on neuvotellut helmikuusta lähtien United Parcel Servicen (UPS) uudesta työehtosopimuksesta, mutta edistyminen on ollut tahmeata. Toukokuussa 93 prosenttia UPS:n järjestäytyneistä työläisistä valtuutti liiton johdon valmistelemaan työtaistelua, ellei neuvotteluissa muutoin päästä tyydyttäviin tuloksiin.

Nykyinen sopimus on voimassa heinäkuun loppuun asti. Se syntyi vajaa viisi vuotta sitten 2-viikkoisen lakon tuloksena.

Teamsters alkoi kerätä huhtikuussa ylimääräistä jäsenmaksua voidakseen mahdollisen lakon aikana korottaa lakkoavustuksen kymmeneen tuntipalkkaan viikossa. Se ylittää reilusti aiemman viikoittaisen 55 dollarin (noin 62 euroa) avustuksen.

Teamsters on edustanut UPS:ssä työläisiä yhtiön perustamisesta lähtien eli 86 vuotta. UPS:n tes-kierroksen vaiheita voi webissä seurata osoitteessa www.trakups.org.

Nigeria: Öljytyöläiset tukevat tankkiautojen kuljettajien vaatimuksia

Nigeriassa teiden huono kunto lisää tankkiautojen kuljettajien työn vaarallisuutta. Solidaarisena kuljettajille öljy- ja kaasutyöläisten liitto Nupeng on antanut lakkovaroituksen painostaakseen päättäjiä lisäämään teiden kunnossapidon määrärahoja. Myös tankkiautojen kuljettajat ovat järjestäytyneet Nupengiin.

Kolme vuotta jatkuneen siviilihallinnon aikana ay-liike on voinut toimia vapaammin kuin sotilasvallan vuosikymmeninä. 1990-luvulla Nupeng kuului sotilasvallan voimakkaimpiin vastustajiin.

ITF: Tuomio Israelin hyökkäykselle ja terroristien itsemurhaiskuille

Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF on tuominnut Israelin hyökkäyksen Palestiinan ammatillisen keskusjärjestön keskustoimistoa vastaan. Palestiinan kuljetustyöläisten ammattiliiton toimisto sijaitsee samassa rakennuksessa. Se vahingoittui pahasti Israelin panssarien tulituksessa.

ITF:n hallitus neuvotteli ennen kannanottoaan sekä israelilaisen että palestiinalaisen jäsenliittonsa kanssa. Hallitus huomautti, että Israel on vaarantanut toiminnallaan maailmanrauhan. ITF tuomitsi myös terroristien itsemurhaiskut Israelin kansalaisia vastaan.

Ghana: Ammattiliitolle viidennes satamayhtiön osakkeista

Ghanassa Afrikan kultarannikolla satamatyöläisten ja merimiesten ammattiliitto MDU on muodostanut yhteisyrityksen yksityisten huolintayhtiöiden kanssa. Liitto omistaa uudesta Ghana Dock Companysta viidenneksen.

MDU on sopinut satamaviranomaisten kanssa 57-60-vuotiaiden varhaiseläkejärjestelystä. Alle 57-vuotiaat, työpaikkansa menettävät satamatyöläiset saavat kertakorvauksena kolmen kuukauden palkan jokaista palvelusvuottaan kohti. Sopimus koskee 1 200 työläistä.

MDU:n pääsihteeri Kwabena Owusu Afriyie toteaa Accra Mailissa, että liitto järjestää koulutusta satamien tuottavuuden kohottamiseksi. "Jos saamme alusten käsittelyajat lyhyiksi, sisämaassa sijaitsevien naapuriemme Burkina Fason, Nigerin ja Malin yritykset keskittävät tuonti- ja vientikuljetuksensa Ghanan satamiin", Kwabene visioi.

Meksiko: Kuljetusyhtiöt pyytävät hallitusta boikotoimaan USA:n rekkoja

Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan mukaan meksikolaisilla rekoilla tulisi olla vapaa pääsy Yhdysvaltoihin, mutta Yhdysvallat on viivytellyt sopimuskohdan toimeenpanossa. Jarrutus johtuu sekä ay-liikkeen että ympäristöjärjestöjen painostuksesta.

Ay-liike pelkää, että meksikolaiset yhtiöt ja kuljettajat vievät työpaikkoja usalaisilta. Ympäristöjärjestöt puolestaan varoittavat siitä, että meksikolaiset rekat saastuttavat pahemmin kuin yhdysvaltalaiset. Viranomaiset ovat perustelleet meksikolaisten rekkojen vapaan pääsyn lykkäämistä liikenneturvalla. Meksikolaiset ajoneuvot eivät ole teknisesti samalla tasolla kuin pohjoisen naapurin rekat.

Meksikolaiset kuljetusyhtiöt ovat yhä tyytymättömämpiä tilanteeseen ja vaativat nyt hallitustaan vastavuoroisesti estämään jenkkirekkojen pääsyn Meksikoon.

ITF: Tukea maailmalta
St. Louisin koulubussien kuljettajille

St. Louisissa Yhdysvalloissa monikansallisen linja-autoyhtiön National Express Groupin tytäryhtiö tunnusti viime vuonna ammattiliitto Teamstersin kuljettajiensa edustajaksi. Yritys on kuitenkin kieltäytynyt neuvottelemasta työehtojen parantamisesta. Nyt palkat, sairasvakuutus ja muut edut ovat alimitoitettuja.

Britanniassa päämajaansa pitävän National Express Groupin ay-järjestöt organisoivat toukokuussa Britanniassa ja Australiassa näyttävän tukikampanjan St. Louisin kuljettajien hyväksi. Molemmissa maissa tuhannet ammattitoverit käyttivät rintamerkkiä, jolla National Expressiä painostetaan neuvotteluihin. "National Express: Get moving in St. Louis", rintamerkissä vaaditaan.

Ruotsi: Bussinkuljettajille
11 prosentin korotus 3-vuotisella sopimuksella

Ruotsissa kuljetustyöläisten liitto Transport ja kunta-alan ammattiliitto Kommunal ovat neuvotelleet työnantajien kanssa uuden 3-vuotisen työehtosopimuksen linja-auton kuljettajille. Palkat nousevat sopimuskaudella 11 prosenttia.

Helmikuun alusta lähtien kuukausipalkkoihin maksetaan taannehtivasti 55 euron korotus, seuraavina sopimusvuosina 70 ja 52 euron nousu. Lomapalkka kasvaa tänä vuonna 81 euroon päivässä. Sopimukseen sisältyy uusia määräyksiä työläisten oikeudesta koulutukseen ja ympäristönsuojelutyöhön.

Transportin kuljettajien asiamies Lars Norling korostaa sopimuskierroksen myönteisenä piirteenä sitä, että kunta-alan ammattiliitto Kommunal osallistui neuvotteluihin alusta loppuun asti.

Ruotsi: Onnettomuusriski on kasvanut tieliikenteessä

Tammi-maaliskuun maantieliikenteen onnettomuustilasto on synkkää luettavaa ruotsalaisille. Kuolonuhrien määrä nousi 104:stä 120:een. Loukkaantuneiden määrä kasvoi lähes viidenneksellä. Ruotsin tieyhdistyksen toimitusjohtaja Lars Gunnar Tannerfors pitää riskien lisääntymisen syynä teiden huonoa kuntoa ja ajoneuvojen välisten etäisyyksien lyhenemistä.

Yhdysvallat:
ITF:ltä täysi tuki länsirannikon satamatyöläisten tes-kamppailulle

Yhdysvaltojen länsirannikon satamien tes-kierroksen kuumat vaiheet lähenevät. Kuljetustyöläisten kansainvälisen liiton ITF:n pääsihteeri David Cockroft lupasi toukokuun lopulla ITF:n jäsenperheen täyden tuen länsirannikon satamissa toimivan liiton ILWU:n kamppailulle.

Cockroft muistuttaa, että ILWU:n jäsenet ovat aina olleet valmiita puolustamaan muiden maiden merimiesten ja satamatyöläisten oikeuksia, kun solidaarisuutta on tarvittu.

Papua Uusi-Guinea:
Satamien palkkakiista pakkosovitteluun

Itäisellä Tyynellämerellä sijaitsevassa Papua Uudessa-Guineassa oikeus määräsi toukokuun lopulla viikon lakossa olleet satamatyöläiset palaamaan töihin. Lakkolaiset vaativat hintojen nopean nousun korvaamista 40 prosentin palkankorotuksilla. Oikeus velvoitti osapuolet tyytymään pakkosovitteluun.