JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

AUTO- JA KULJETUSALA
6-2002

Ruotsi:
Kuljettajille 11 prosentin korotus 3-vuotisella sopimuksella

Ruotsin kuljetustyöläisten liitto Transport on solminut 34 000 kuljettajaa ja tavara-asemien työläistä koskevan työehtosopimuksen. Se korottaa palkkoja ja lisiä 3-vuotisella sopimuskaudella lähes 11 prosenttia. Sopimuskauden lopussa alin lomapalkka on noin 110 euroa päivässä.

Liitto tähtäsi syksyllä aloitetuissa neuvotteluissa lyhyeen sopimukseen, mutta pitkä mahdollisti eräiden järjestön tärkeänä pitämien tavoitteiden saavuttamisen. Lisäksi korotukset määrittelevät vähimmäistason, joka voidaan ylittää yrityskohtaisilla sopimuksilla, toimitsija Lars Norlander sanoo.

Uusi sopimus takaa, että työnantaja tarjoaa kaikille työntekijöille vuosittain vähintään kahdeksan tuntia täydennyskoulutusta palkallisella työajalla. Aihepiirejä voivat olla mm. yritystalous, liikenneturvallisuus ja logistiikka.

Sopimuksen muista tärkeistä kohdista on tietoa Transportin nettisivuilla.

Intia: Mumbain sataman johto esti satojen työläisten työnteon

Mumbain (ent. Bombay) sataman johto on estänyt 313 satamatyöläisen työnteon perumalla heiltä luvan liikkua satama-alueella. Mumbain kuljetus- ja satamatyöläisten liitto on yhdessä ITF:n kanssa tuominnut sataman johdon toiminnan asiattomaksi, "ehkä jopa laittomaksi", järjestöt toteavat kannanotossaan.

Ay-järjestöjen mukaan työnantaja on syyllistynyt järjestäytyneiden työläisten syrjintään. Työnantaja on värvännyt toisten yritystensä kautta satamaan järjestäytymättömiä työläisiä. Syrjityt työläiset protestoivat kohteluaan nälkälakolla.

Australia:
Ammattiliitto puolusti omistajakuljettajien oikeuksia

Australiassa Uuden Etelä-Walesin osavaltion johto on yrittänyt heikentää omistajakuljettajien oikeuksia saada korvauksia tapauksista, joissa toimeksiantajat ovat kohdelleet omistajakuljettajia epäreilulla tavalla. Ammattiliitto TWU, jonka jäsenenä on runsaasti omistajakuljettajia, mobilisoi painostusta huononnuksia vastaan. Suurimpaan mielenosoitukseen työnantajien järjestön päämajan edessä osallistui 600 omistajakuljettajaa.

Painostuksen tuloksena osavaltion teollisuusministeri John Della Bosca päätti, että ennen lopullisia päätöksiä asiaa pitää vielä kypsytellä kaikkien osapuolten keskinäisissä neuvotteluissa.

Norja: Elintarvikekuljetusten lakko tepsi kahdessa päivässä

Norjassa elintarvikekuljetusten lakko loppui lyhyeen. Työtaistelun kestettyä vain kaksi päivää työnantajien HSH-järjestö tuli lähelle Kuljetustyöläisten liiton NTF:n vaatimuksia. Ennen lakon alkua työnantajat eivät tehneet omaa tarjoustaan palkankorotuksiksi, vaan keskittyivät vaatimaan työehtoihin lisää joustoja.

Uusi sopimus nostaa tuntipalkkoja taannehtivasti huhtikuun alusta noin 32 senttiä ja vuoden kuluttua 16 senttiä. Vähimmäispalkkaa korotetaan yhteensä noin 80 senttiä tunnissa. NTF:n vaatimus ammatillisesti järjestäytyneiden kuljettajien 1,4 prosentin palkanlisästä tulee uuden sopimuksen mukaan neuvoteltavaksi vuoden kuluttua.

Lakossa oli 460 kuljettajaa. NTF:n suunnitelman mukaan lakkoa olisi laajennettu Vapun jälkeen 770 kuljettajalla.

Ruotsi: Kuljetustyöläisillä lyhyt koulu-ura

Ruotsissa kuljetustyöläiset kuuluvat ammatillisen keskusjärjestön LO:n kentässä lyhyen koulu-uran ryhmään. Kuljetustyöläisten liiton jäsenistä 37 prosenttia on lopettanut koulunkäyntinsä viimeistään yläasteen lopussa. Eniten on kuitenkin niitä, jotka ovat opiskelleet kaksi vuotta yläasteen jälkeen. Heitä on 52 prosenttia jäsenistä. Kolmen vuoden opinnot yläasteen jälkeen on joka viidennellä.

Brasilia: ITF hillitsi
kiistaa Suapen satamassa

Kuljetustyöläisten kansainvälisen liiton ITF:n puuttuminen Suapen satamassa Brasiliassa puhjenneeseen kiistaan on tervehdyttänyt ammattiliitto Conttmafin paikallisen ammattiosaston ja monikansallisen ICTSI:n paikallisjohdon välejä. Osapuolten suhde kriisiytyi aiemmin tänä vuonna, kun ICTSI:n paikallinen johto pyrki huonontamaan satamatyöläisten työehtoja ja uhkasi korvata järjestäytyneet työläiset järjestäytymättömillä.

Työläisiä huolestutti myös ICTSI:n investointien vähäisyys Suapen satamassa. Yhtiö vastasi ITF:n kirjeeseen vakuuttamalla valmiuttaan yhteistyöhön ay-järjestöjen kanssa.

Yhdysvallat:
UPS:n tes-karavaani kulkee, kuuluu ja näkyy

Yhdysvalloissa 1,5 miljoonan jäsenen ammattiliitto Teamsters nostattaa kuljetusyhtiö UPS:ssä jäsentensä kamppailuhenkeä, koska 230 000 jäsentä koskevan 5-vuotisen työehtosopimuksen voimassaoloaika päättyy heinäkuun lopussa. Toimintamuotoihin kuuluu tes-karavaani, joka kiertää ympäri maata. Karavaanarit jakavat raskaan liikenteen kuljettajien suosimilla pysähdyspaikoilla aineistoa UPS:n sopimuskierroksesta. Se on tänä vuonna Teamstersien tärkein kamppailukysymys. Karavaanin reitin varrella järjestetään liiton edustajien esiintymisiä.

Australia: Kuljetus- ja varastotyöläisten järjestäytymisaste nousi

Elokuun lopussa 2001 Australian kuljetus- ja varastotyöläisten järjestäytymisaste oli 38 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli 36 prosenttia. Australian tilastokeskuksen mukaan maassa on 346 000 kuljetus- ja varastotyöläistä.

Kaikkien toimialojen yhteinen järjestäytymisaste oli 24,5 prosenttia elokuun lopulla 2001 oltuaan vuotta aikaisemmin 0,2 prosenttiyksikköä korkeampi.

Ruotsi:
Ay-juristi Per Winbergin Transportin uudeksi puheenjohtajaksi

Ruotsin kuljetustyöläisten liitto Transport on valinnut uudeksi puheenjohtajakseen Per Winbergin. Hän aloitti liiton juristina vuonna 1983 ja kipusi vuonna 1997 liittosihteeriksi. Hänen edeltäjänsä Hans Wahlström jäi huhtikuussa eläkkeelle toimittuaan 20 vuotta Transportin sopimussihteerinä ja puheenjohtajana.

Uusi puheenjohtaja vakuutti valintansa jälkeen Transportin edustajakokouksessa, että hän ajattelee illalla viimeiseksi ja aamulla ensimmäiseksi liittoa ja sen jäseniä.

Varapuheenjohtajiksi valittiin vuodesta 1990 lähtien liiton taloutta hoitanut Clas Linder, liiton lehdestä vuodesta 1984 vastannut Martin Viredius ja ammattiosasto 8:n satamatoimitsija Sven-Ove Niklasson.

Australia:
Patricks-yhtiön kikkailu
ei jallittanut Melbournen sataman kuljettajia

Suuri ja nopeasti laajeneva kuljetusyhtiö Patricks on epäonnistunut Melbournen satamassa Australiassa yrityksessään kikkailla työläisiltä oikeus kollektiivisiin neuvotteluihin työehtosopimuksesta. Asiasta on raportoinut Australian kuljetustyöläisten liitto TWU. Työläisten ja ay-järjestöjen tiukka kampanja pakotti Patricksin luopumaan väitteestään, jonka mukaan sen hankkiman Rocke/Coulsonin kuljettajiin sovelletaan järjestäytymättömien kuljettajien sopimusta.