JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

AUTO- JA KULJETUSALA
4- ja 5-2002

ITF: Solidaarisuuden globalisointi seuraavan kongressin aiheena

Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF, jonka jäsenjärjestö AKT on, pitää seuraavan kongressinsa 14.-21.8.2002 Vancouverissa Kanadan länsirannikolla. Kongressi on järjestön ylin päättävä elin ja se järjestetään neljän vuoden välein. Vancouverissa ydinteemana tulee olemaan kansainvälisen solidaarisuuden voimistaminen. Kuljetusalan ja muiden toimialojen liike-elämän kansainvälistyminen vaatii ay-liikettä kehittämään omaa kansallisvaltioiden rajat ylittävää ulottuvuuttaan.

Maailma: Naisten päivänä seminaareja, mielenosoituksia ja mediakampanjoita

Kuljetustyöläiset ja heidän ay-järjestönsä viettivät Kansainvälistä naisten päivää 8.3. seminaarein, mielenosoituksin ja erilaisin tietoiskuin. Mumbaissa (ent. Bombay) satamatyöläiset, rautatieläiset ja muut kuljetusalan työntekijät järjestivät massiivisen mielenosoituksen. Kuljetustyöläisten kansainvälisen liiton ITF:n intialainen puheenjohtaja Umraomal Purohit esitti puheessaan, että yhteiskunnallinen kehitys jää huteraksi, ellei naisten oikeuksia vahvisteta.

Japanissa kuljetusalan ay-järjestöt osallistuivat Kansainvälisen työjärjestön ILO:n tapaamiseen, jonka aiheena oli Afganistanin naisten tulevaisuus. Keniassa satamatyöläiset, rautatieläiset ja merenkulkijat liittyivät tapahtumasarjaan, jossa päivää juhlittiin mielenosoituksella, laulamalla, jalkapallo-ottelulla sekä näyttelyllä. Tansaniassa ay-väen naisten päivän tilaisuudessa puhui pääministeri. Ay-aktiivit kiinnittävät naisten oikeuksia puolustavia julisteita laivoihin, juniin, linja-autoihin ja lentokoneisiin.

Australia: Bussinkuljettajille tarjotaan 10 prosentin korotusta kahdessa vuodessa

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa Australiassa bussinkuljettajien kahden päivän lakko pani työnantajan korottamaan palkankorotustarjoustaan. Nyt työläisille esitetään yhteensä kymmenen prosentin korotusta kahden vuoden sopimuskaudella. Työnantajat haluavat, että korotukset painottuvat sopimuskauden loppupäähän. Kuljettajat vaativat etupainottuneisuutta.

Yhdysvallat: Lainsäätäjät tiukentanevat terroristijahtia myös satamissa

Yhdysvalloissa satamatyöläisten ay-järjestöt ovat huolissaan siitä, miten maan lainsäätäjät aikovat tiukentaa terroristijahdin nimissä satamien työvoiman valvontaa. Siihen kuuluu muun muassa aiempaa tarkempi työntekijöiden mahdollisen rikollisen taustan seulonta.

ITF: Palestiinalaisten ay-keskuksen tuhoaminen ei auta terroristijahdissa

Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF on protestoinut Israelin pääministerille Ariel Sharonille kirjeitse sitä, että Israelin hävittäjät ovat vahingoittaneet vakavasti Palestiinan ammatillisen keskusjärjestön toimistorakennusta. Kirjeessä pääsihteeri David Cockroft otaksuu, että Sharonkin ymmärtää, etteivät hyökkäykset ay-järjestöjä ja muita laillisia organisaatioita vastaan edistä kamppailua terrorismia vastaan.

 

Indonesia: Raskaus erottamisen syynä matkailu- ja kuljetusaloilla

Indonesiassa naisten syrjintä matkailualan ja liikenteen yrityksissä on julkeata, eikä se lievene, ellei naisten ammatillinen järjestäytyminen etene. Näin totesi hiljattain Kuljetustyöläisten kansainvälisen liiton ITF:n seminaarissa ammattiliitto KPI:n johtaja Hanafi Rustandi. Hänen mukaansa jotkut yritykset erottavat työntekijöitään jopa raskauden perusteella. Sama palkka samasta työstä -periaatetta rikotaan matkailu- ja kuljetusaloilla, eikä vaatimus kuukautiskivuista kärsivien vapaapäivästä ole johtanut sen yleistymiseen toivotulla tavalla.

El Salvador: Järjestäytyneet työläiset Acajutlan satamasta sotilasvoimin

Keskiamerikkalaisessa El Salvadorissa vallanpitäjät käyttävät sotilaita kuljetussektorin järjestäytyneiden työläisten syrjäyttämisessä työpaikoilta. Viime syksynä likainen operaatio kohdistui lentokenttien henkilöstöön ja viime kuukausina Ajacutlan sataman työläisiin. Siellä työnantaja ilmoitti 800 työntekijälle, että heidän on viisainta erota vapaaehtoisesti. Vaihtoehtona olisivat potkut, jolloin he jäisivät ilman noin 3 000 euron erorahaa.

Kun työläiset eivät alistuneet uhkailun edessä, sotilaat hyökkäsivät satamaan helmikuun 4. päivänä, estivät työntekijöitä menemästä alueelle ja sulkivat paikallisen ammattiosaston toimiston. Ay-liike on vetänyt työnantajan organisaation Cepan oikeuteen vastaamaan työläisten oikeuksien polkemisesta.

Malta: Hallitus politikoi satamatyöläisten kustannuksella

Maltalla muun muassa satamatyöläisiä organisoiva General Workers Union GWU moittii maan varapääministeri Lawrence Gonzia harhaanjohtavasta tiedottamisesta. Gonzi on esittänyt, että satamatyöläiset pannaan lyhennetylle työviikolle, ellei riittävän moni tartu hallituksen tarjoamaan varhaiseläkejärjestelyyn.

GWU toteaa, että osapuolet eivät ole sopineet lyhennetyn työviikon käytöstä. Liiton mukaan Gonzi yrittää profiloida satamatyöläisiä riidanhaluisena, hallitukselle vaikeuksia aiheuttavana porukkana. GWU arvelee tiedotteessaan, että satamatyöläisten pompottaminen johtuu vaalien läheisyydestä.

Yhdysvallat: Teamstersien johtajalla Hoffalla ja Bushilla läheiset välit

Kun Yhdysvaltojen presidentti George Bush piti tämänvuotista puhettaan kansakunnan tilasta, 1,5 miljoonan jäsenen ammattiliiton Teamstersien puheenjohtaja James Hoffa istui vieraana VIP-aitiossa. Hoffa luonnehti saamaansa kutsua suureksi kunniaksi. Tarkkailijoiden mukaan on epätavallista, että republikaanisen presidentin ja suuren ammattiliiton johtajan suhde on näin läheinen.

Republikaanien äärilaidan edustajat pitävät Bushin läheistä yhteistyötä Hoffan kanssa vääränä, koska Teamsters asettaa työpaikan saannin ehdoksi liiton jäsenyyden aina, kun Teamstersien voima siihen riittää.

Yhdysvallat:
Satamatyöläisten taustat aiotaan tutkia

Yhdysvaltojen satamien turvallisuusjärjestelmään aiotaan sisällyttää satamatyöläisten taustojen tähänastista tarkempi tutkiminen. Se koskee erityisesti satamien turvallisuuden arimpia kohtia, joille pääsyä rajoitetaan.

Rannikkovartiostossa satamien turvallisuudesta vastaava Tony Regalbuto muistuttaa, että vain joka viidestoista Yhdysvaltojen satamissa käyvä alus seilaa maan oman lipun alla. Hän pitää arveluttavana sitä, että maan viranomaiset eivät tunne yksityiskohtaisesti saapuvien alusten miehistöä, rahtia eivätkä itse aluksia. Sen vuoksi kaikkien satamissa työskentelevien tulee olla erityisen tarkkaavaisia ja raportoida havaitsemastaan epäilyttävästä käytöksestä, Regalbuto vaatii.

Intia: Korkein oikeus irtisanottujen lakkolaisten puolella

Visakhapatnamin satamassa Intian itärannikolla on syntynyt erikoinen tilanne, kun sataman johto kieltäytyy toimimasta korkeimman oikeuden päätöksen mukaan. Korkein oikeus kehottaa sataman johtoa palauttamaan irtisanottujen lakkolaisten työsuhteen. Visakhapatnamin satamatyöläiset olivat lakossa joulu-tammikuussa. Lakon aikana irtisanotuista seitsemästätoista työläisestä kymmenen on saanut takaisin työpaikkansa.

Visakhapatnamin satamatyöläisten ammattiosaston puheenjohtaja G.Jagannadha Rao on kirjeitse vaatinut Intian merenkulkuministeriä turvaamaan laittomasti irtisanottujen oikeudet.

ITF: Trico Marine Services sotii ay-oikeuksia vastaan

Yhdysvaltalainen Trico Marine Services on aloittanut Lontoossa oikeusjutun Kuljetustyöläisten kansainvälistä liittoa ITF:a vastaan. Syynä on se, että ITF on puolustanut Tricon työläisten oikeutta ammatilliseen järjestäytymiseen Yhdysvalloissa. Trico puolestaan on monin tavoin vaikeuttanut kotimaassaan Yhdysvalloissa työntekijöidensä ammatillista järjestäytymistä.

Asetelmat kärjistyivät viime vuonna, kun Norjan ay-liike alkoi kovistella Tricoa, jotta se suhtautuisi ay-oikeuksiin asiallisesti kaikkialla. Norjalaiset painostivat Tricoa uhkaamalla, että sen toimeksiannot Norjassa loppuvat, ellei yhtiö omaksu asialinjaa Yhdysvalloissa.

ITF ja muun muassa öljytyöläisiä edustava kansainvälinen ay-federaatio ICEM liittyivät nopeasti norjalaisten aloittamaan Tricon painostuskampanjaan. ITF:n pääsihteerin David Cockroftin mukaan kiistan vieminen oikeuteen osoittaa, että monikansalliset yritykset ovat huolissaan ay-liikkeen kansainvälisestä solidaarisuudesta.