JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 15-16-2002

Industrifacketin jäsenten enemmistö hyväksyy huumetestit

Ruotsissa Kemianliiton veljesjärjestön Industrifacketin jäsenten enemmistö on valmis antamaan työnantajalle oikeuden tehdä työntekijöille huumetestejä. Ay-lehti Dagens Arbete tutki Industrifacketin lisäksi kolmen muun teollisuusliiton jäsenten suhtautumista työpaikkojen huumetesteihin. Vastanneista 62 prosenttia hyväksyi testit, 22 prosenttia ei ollut määritellyt kantaansa ja vain 16 prosenttia vastusti. Asenteissa ei todettu merkittäviä eroja eri teollisuudenalojen työläisten kesken. Otos koostui liittojen 800 jäsenestä.

Ay-juristi Kurt Junesjö, ammatillisten keskusjärjestöjen LO:n ja TCO:n oikeusturvatoimistosta, suhtautuu kuitenkin kriittisesti työnantajan oikeuksien laajentamiseen. Hänen mielestään työnantajalle ei pidä antaa oikeutta pakkokeinoon, joka on tähän asti ollut vain valtiolla. Työnantajan oikeus satunnaisesti valikoitujen työntekijöiden testaamiseen olisi loukkaus henkilökuntaa kohtaan, Junesjö sanoo Dagens Arbetessa (www.dagensarbete.se).

Trico Marine taipui järjestäytymisoikeuteen

Yhdysvaltalainen Trico Marine, joka toimii öljy- ja kaasuyhtiöiden alihankkijana off-shore-tuotantoalueilla, on taipunut työntekijöidensä järjestäytymisoikeutta koskevassa kiistassa. Trico on sitoutunut lähettämään kaikille työntekijöilleen kirjeen, jossa yhtiö toteaa, että työntekijöillä on oikeus ammatilliseen järjestäytymiseen ja että ketään ei painosteta ay-järjestöön kuulumisen vuoksi. Tricoa painostaneessa rintamassa oli myös kuljetustyöläisten ja merenkulun työntekijöiden ay-järjestöjä.

Sopimus vakinaistaa kemianteollisuuden Eurooppa-tason sosiaalisen vuoropuhelun

Kemianteollisuuden työmarkkinajärjestöjen Eurooppa-tason organisaatiot EMCEF ja ECEG sopivat joulukuun alussa Pariisissa sosiaalisen vuoropuhelunsa vakinaistamisesta. Osapuolet aloittivat Eurooppa-tason keskustelunsa maaliskuussa 2001 Milanossa ja jatkoivat niitä vuosi sitten Berliinissä. Työnantajia edustavassa ECEG:ssä on jäsenenä yhdentoista Länsi-Euuropan maan kemianteollisuuden työnantajajärjestöt. Niiden jäsenyrityksissä työskentelee 90 prosenttia Länsi-Euroopan kemiantyöläisistä. Suomen kemianteollisuus on mukana ECEG:ssä.

Vuoropuhelun päämääränä on tukea kemianteollisuuden tuotantoteknologian ja -keksintöjen kehitystä sekä varmistaa korkeatasoisen työvoiman saatavuus. Osapuolet ilmaisivat tyytyväisyytensä vapaaehtoisesti omaksuttaviin velvoitteisiin ja varoittivat EU:ta liian pitkälle menevästä sääntelystä. Uusien määräysten valmistelun on perustuttava panos-tuotos-analyyseihin, järjestöt vaativat.

Kemianteollisuus on ensimmäisiä teollisuudenaloja, jolla työmarkkinajärjestöt ovat sopineet vakituisesta sosiaalisesta vuoropuhelusta Eurooppa-tasolla. Osapuolten johdon tasolla sitä jatketaan vuosittaisilla tapaamisilla. Niiden välissä yhteistyötä kehitellään työryhmissä ja muilla yhteisillä toimintamuodoilla.

Industrifacket tyytyväinen EMU-asian etenemiseen

Industrifacketin puheenjohtaja Leif Ohlsson on tyytyväinen siihen, että Ruotsin hallitus on päättänyt päivämäärästä, jolloin ruotsalaiset ottavat kansanäänestyksessä kantaa Ruotsin jäsenyyteen talous- ja rahaliitto EMU:ssa. Liitto omaksui myönteisen kannan EMU-jäsenyyteen jo vuonna 1999. Perusteluna oli arvio sen edullisuudesta Ruotsin teollisuuden kilpailukyvylle.

Bromöllan ammattiosasto ei pane hanttiin: Ruotsissa Ifö Sanitäriä pelastetaan irtisanomisilla

Suomalaiseen Sanitec-yhtymään kuuluvaa Ifö Sanitäriä Bromöllassa Ruotsissa pelastetaan ankaralla rationalisoinnilla. Tuotantolaitoksen 590 työntekijästä 130 on saanut irtisanomisvaroituksen. Heistä 115 työskentelee tuotannossa.

Ammattiosaston puheenjohtaja Leif Bohlin on yhtä mieltä työnantajan kanssa rationalisoinnin tarpeesta, mutta pitää irtisanomisvaroituksen saaneiden määrää arveluttavan suurena. Hän aikoo ajaa neuvotteluissa irtisanottavien määrän supistamista, jotta yrityksen koneistoa ei alimiehitetä. Verkkolehti Dagens Arbeten haastattelussa Bohlin toteaa, että työnantaja on tiedottanut vaikeuksistaan ja suunnitelmistaan koko ajan asiallisesti.

Rationalisointihankkeen ytimenä on wc-istuinten uusi tuotantotekniikka, jota Sanitec on kehittänyt Ifö Sanitärissä. Koeprojekti aloitettiin puolitoista vuotta sitten. Sen onnistumisen ansiosta 1960-luvulta peräisin oleva konekanta modernisoidaan noin 9 miljoonan euron investoinneilla.

Arca Systems -muovituotetehdas Perstorpissa supistaa

Muun muassa muovisia tavaralavoja Perstorpissa valmistava Arca Systems on ilmoittanut antavansa irtisanomisvaroituksen 60 työntekijälle. Tehtaan henkilökuntaan kuuluu 170 työntekijää. Ammattiosaston puheenjohtaja William Ragsdale kertoo Dagens Arbetessa, että aiemmin jotkin seikat viittasivat tuotannon suuren osan siirtämiseen Saksaan. Se olisi merkinnyt Perstorpissa 100 työpaikan lopettamista.

Ragsdale uskoo, että yhtiö yhtiö hyväksyy neuvotteluissa kunnolliset irtisanomiskorvaukset ja pidennetyt irtisanomisajat sekä suostuu auttamaan uusien työpaikkojen etsinnässä. Arca Systemsillä on Euroopassa ja USA:ssa 900 työntekijää.