JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 14-2002

Irtisanoa vai ei?
Industrifacket suostunee tessiensä kolmanteen vuoteen

Syksyn aikana Kemianliiton veljesjärjestössä Industrifacketissa on esitetty vastakkaisia käsityksiä siitä, miten suhtautua voimassa olevien työehtosopimusten kolmanteen vuoteen. Puheenjohtaja Leif Ohlsson reagoi voimakkaasti kunta-alan työntekijöitä organisoivan ammattiliitto Kommunalin päätökseen irtisanoa oma 3-vuotinen tessindä kahden ensimmäisen vuoden jälkeen. Ohlsson esitti, että Industrifacketin on seurattava Kommunalin mallia, jotta hänen liittonsa matalapalkkaiset jäsenet eivät jäisi jälkeen Kommunalin matalapalkkaisten ansiokehityksestä.

Marraskuun puolivälissä liiton 60-jäseninen tes-valtuuskunta, joka koostuu ammattiosastojen edustajista, suositteli, että liitto ei irtisano kesken 3-vuotisen kauden ainoatakaan tessiään. Päättäjät ratkaisevat asian lähiaikoina.

Pace varoittaa Bridgestone-Firestonen renkaiden turvaongelmista

Yhdysvalloissa ammattiliitto Pacen epäilee, että Bridgestone-Firestonen valmistamien autonrenkaiden turvallisuudessa on puutteita. Se johtuu rikkurityövoimalla tuotetun kimröökin käytön jatkamisesta. Toinen rengasteollisuuden jättiyhtiö Goodyear luopui syyskuussa taiwanilaisomisteisen Continental Carbon Corporationin (CCC) kimröökin käytöstä.

CCC ylläpitää työsulkua korkeatasoisia, ammatillisesti järjestäytyneitä työläisiä vastaan, koska he eivät alistuneet roimiin palkkojen ja sosiaalietujen heikennyksiin. Pacen mukaan rikkurit ja päällikköportaan työntekijät tekevät usein 70-tuntisia ja jopa sitä pidempiä työviikkoja.

"Pitääkö autoilijoiden kuolla tai loukkaantua vakavasti ennen kuin Bridgestone-Firestone lopettaa kokemattomalla rikkurityövoimalla tuotetun kimröökin ostamisen", Pacen kansainvälisten asioiden sihteeri Keith Romig kysyy.

Saksan IG BCE sallii pitkäaikaistyöttömälle alennetun palkan

Saksassa etsitään uusia keinoja, joilla työttömyys saataisiin alenemaan. Maassa on yli neljä miljoonaa työtöntä ja työttömyysaste pysyttelee sitkeästi kymmenen prosentin rajan huonommalla puolella. Ns. Hartzin komitea esitti ennen syyskuisia parlamenttivaaleja laajan uudistusohjelman työttömien työllistämiseksi. Liittokansleri Gerhard Schröderin hallitus aikoo aloittaa esityksen toimeenpanon ennen kesää.

Hartzin komitean esitykset ovat synnyttäneet ay-liikkeessä vilkasta keskustelua. Kiistakysymyksiin kuuluu esitys, jonka mukaan pitkäaikaistyöttömälle voitaisiin maksaa alennettua palkkaa. Hubertus Schmoldt, joka johtaa Kemianliiton veljesjärjestöä IG BCE:tä, toteaa tuoreessa haastattelussaan, että liitto hyväksyy kymmenen prosentin alennuksen 12 kuukaudeksi. "Emme halua mitään villiä meininkiä, mutta meidän on sallittava poikkeuksellisia järjestelyjä", hän sanoo.

Schmoldt korostaa, että yritysneuvostojen jäsenten on saatava tarkat tiedot henkilöstökehityksestä, jotta vakituisia työntekijöitä ei alettaisi korvata alennetulla palkalla työskentelevillä.

Ruotsissa halutaan työnantajalle lisää vastuuta sairaspoissaoloista

Ruotsissa sairaspoissaolojen määrä on noussut pitkään ja edustaa Euroopan huippua. Se tulee kalliiksi kaikille osapuolille. Maan hallitus on asettanut tavoitteeksi sairaspoissaolojen määrän puolittamisen vuoteen 2008 mennessä. Keinoista väitellään.

Hallituksen selvitysmies Kenth Pettersson esittää muun muassa työnantajan taloudellisen vastuun lisäämistä sairasajan palkasta. Työnantajan vastuuaika pitäisi Petterssonin mielestä pidentää 14 päivästä 60:een. Industrifacketin asiamies Rosalie Andersson pelkää, että pidennys tiukentaisi työhönotossa hakijoiden terveyden tutkimista ja johtaisi terveydeltään keskimääräistä heikompien syrjintään.

Andersson on kuitenkin sitä mieltä, että työnantajien vastuuta työntekijöiden terveyden suojelusta tulee lisätä.

Malmössä väritehtaalla lopetetaan 180 työpaikkaa

Malmössä Akzo Nobelin väritehtaan 350 työntekijää yllättyi täysin lukiessaan lokakuun lopulla aamun lehteä. Siinä kerrottiin, että osa tuotantolaitoksesta on vaihtanut omistajaa ja että 180 työntekijää menettää työpaikkansa. Asiasta ei oltu kerrottu etukäteen edes yhtiön Ruotsin yksiköiden hallitukselle, puhumattakaan ammattiosastoista tai koko henkilökunnasta.

"Hitonmoista välinpitämättömyyttä ay-järjestöjä kohtaan", Industrifacketin ammattiosaston puheenjohtaja Kalle Skarp kommentoi tapausta verkkolehti Dagens Arbetessa.

Akzo Nobel -yhtymän ay-neuvosto on protestoinut yrityksen menettelyä vastaan Euroopan komissiolle. Ay-edustajat vaativat Ruotsin yksiköiden hallitusta pitämään ylimääräisen kokouksen.

Kolmen prosentin korotus Saksan hienokeramiikan palkkoihin

Saksan hienokeraamisessa teollisuuden palkkoja on korotettu kolme prosenttia. Ammattiliitto IG BCE pitää neuvottelutulosta tyydyttävänä, koska alan yrityksillä Saksassa ei mene taloudellisesti kovin hyvin. Uusi sopimus on voimassa 14 kuukautta. Osapuolet sitoutuvat toimimaan sen puolesta, että hienokeramiikan koulutuspaikkojen määrä kasvaa ja että oppisopimuskoulutuksen suorittaneet saavat työpaikan vähintään 12 kuukaudeksi.