JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 13-2002

Suuri osa Industrifacketin jäsenistä sairaanakin töissä

Suuri osa ruotsalaisista palkansaajista menee töihin sairaanakin, ilmenee useista tuoreista selvityksistä. Kemianliiton veljestöjärjestön Industrifacketin sekä kolmen muun teollisuusliiton jäsenistä peräti 59 prosenttia oli viime vuonna sairaana töissä, ay-lehti Dagens Arbeten tutkimus paljastaa.

Tärkein syy töihin menoon oli se, että ensimmäiseltä sairaspäivältä ei makseta sairaspäivärahaa. Toinen keskeinen syy oli halu olla jättämättä omia työtovereita ja -organisaatioita pulaan tilanteessa, jossa tuuraajien saaminen on vaikeata ja työsuorituksiin kohdistuvat vaatimukset ovat tiukkoja ilman sairastapauksiakin.

Pitkäaikaissairaiden määrän nopea lisääntyminen kuului Ruotsin syyskuisten eduskuntavaalien kiistanaiheisiin. Työväenpuolueet ja vihreät kannattivat karenssipäivien nollaamista, oikeisto ja keskusta joko nykyisen yhden karenssipäivän säilyttämistä tai karenssijakson pidentämistä kahteen päivään.

Professori Gunnar Aronsson Arbetslivsinstitutista toteaa Dagens Arbetessa, että karenssipäivä lisää työssäkäyntiä sairaana, mikä heikentää terveyttä ja johtaa pahimmissa tapauksissa pitkäaikaisiin sairaspoissaoloihin.

Ruotsissa Industrifacket ja Metalliliitto aikeissa yhdistyä

Ruotsissa 98 000 jäsenen Industrifacket ja 398 000 jäsenen Metalliliitto ovat ilmoittaneet suunnittelevansa yhdistymistä. Päätökset asiasta tehdään aikaisintaan vuonna 2004 liittojen edustajakokouksissa. Ensi lokakuuhun mennessä valmistuvassa selvityksessä vaihtoehtoisena ratkaisuna on liittojen yhteistyön lisääminen.

Sekä Industrifacketin puheenjohtaja Leif Ohlsson että metallin johdon edustajat pitävät yhdistymisidean painavimpana perusteluna mahdollisuutta kehittää jäsenten paikallista palvelemista. Industrifacketilla on tuoreita kokemuksia yhdistymisestä, koska se muodostettiin 1993 tekstiili- ja vaatetustyöläisten liitosta ja usean teollisuudenalan työläisiä organisoineesta Fabriksarbetareförbundetista.

Kahden liiton järjestämisaloilla työpaikkojen määrä vähenee. Sen vuoksi liittojen jäsenmäärään ennustetaan tänä vuonna yhteensä 10 000 jäsenen pudotusta, vaikka järjestäytymisaste ei laske.

ICEM:n kumi- ja rengasalan konferenssi:
Maailmanlaajuinen ay-verkosto kaikkiin suuriin yrityksiin

Kansainvälinen ay-federaatio ICEM, jonka jäsenjärjestö Kemianliitto on, kehittää toimintaansa toimialoittain. Lokakuun lopulla oli vuorossa kumi- ja rengasteollisuuden työläisten ay-järjestöjen edustajien konferenssi Sao Paolossa Brasiliassa.

Hyväksytyssä toimintaohjelmassa korostetaan tarvetta luoda alan kaikkiin monikansallisiin yhtiöihin maailmanlaajuinen ay-verkosto. Vastuu niiden perustamisesta on ennen muuta voimakkailla ay-järjestöillä, ohjelmassa todetaan. Ranskalaiset tarjoutuivat ottamaan vetovastuun Michelinin kansainvälisestä ay-verkostosta, italialaiset Pirelliin kehitettävästä organisaatiosta.

Runsaan sadan edustajan joukko yli 20 maasta pani vauhtia myös ay-järjestöjen ja monikansallisten yhtiöiden globaalien sopimusten tekoon. Goodyear Tire & Rubber Co:ssa pyritään lähiaikoina yhteisymmärrykseen työnantajan kanssa työ- ja ympäristönsuojelun peruslinjoista sekä ay-oikeuksien tunnustamiseen kaikissa toimipisteissä ympäri maailmaa.

Taiwanilla ay-liike vastustaa öljynjalostamoiden nopeata yksityistämistä

Taiwanilla on kamppailtu useita vuosia öljy-, kaasu- ja petrokemiallisen teollisuuden valtiollisen suuryhtiön CPC:n yksityistämisestä. Yrityksen piirissä toimivat ay-organisaatiot sekä osa maan lainsäätäjistä on suhtautunut yksityissuunnitelmaan kriittisesti. Työntekijöitä yksityistäminen arveluttaa ennen muuta sen vuoksi, että eräissä aiemmissa yksityistämisissä Taiwanilla suuri määrä työntekijöitä on menettänyt työpaikkansa. Myös pörssiosakkeiden arvon alamäki on jarruttanut yksityistämistä.

Lokakuun lopulla valtion yhtiöiden omistajapolitiikasta huolehtivan elimen edustajat vakuuttivat, että CPC:ssä työpaikat eivät ole vaarassa, koska se on voittoa tuottava yritys.

CPC:n työläisten ammattiliiton tiedottajan mukaan Taiwanin hallitus on luvannut, että valtio myy korkeintaan 66 prosenttia yhtiön osakkeista. Näin maan poliittisilla päättäjillä säilyy edustus ja veto-oikeus CPC:n hallituksessa.

USA:ssa kolmannes ammattiliitto Pacen jäsenistä yli 50-vuotiaita

Yhdysvalloissa Kemianliiton veljesjärjestö Pace on ikärakenteeltaan huolestuttavan vanha. Jäsenistä 33 prosenttia on täyttänyt 50 vuotta ja 40-49-vuotiaiden osuus on 43 prosenttia. Alle 40-vuotiaiden osuus on ainoastaan 23 prosenttia. Pacen 320 000 jäsenestä 10 prosenttia työskentelee öljynjalostamoilla ja öljyteollisuuden muissa osissa, 7 prosenttia kemianteollisuudessa ja 4 prosenttia lääketeollisuudessa.

Noin puolet Pacen jäsenkunnasta on metsäteollisuuden nykyisiä tai eläkkeellä olevia työläisiä. Pace perustettiin tammikuussa 1999 yhdistämällä öljynjalostamoiden sekä kemian- ja lääketeollisuuden työläisiä edustanut Ocaw ja metsäteollisuuden työläisten UPIU.