JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 12-2002

Ruotsissa lyhennetään työaikaa: Industrifacket pitää vuosiloman pidentämistä parhaana vaihtoehtona

Ruotsissa valmistellaan työajan lyhentämistä. Kemianliiton veljesjärjestö Industrifacket ja kuusi muuta teollisuusliittoa pitävät parhaana vaihtoehtona vuosiloman pidentämistä viikolla. Uudistus olisi parasta toteuttaa pidentämällä vuosilomaa vuosittain päivällä vuosina 2004-2008. Se sopisi hyvin yhteen teollisuusliittojen työehtosopimuksissa sovittujen työajan muutosten kanssa, liitot perustelevat.

Kymmeniä kuoli kumituotetehtaan tulipalossa Nigeriassa

Ainakin 45 työläistä kuoli Nigeriassa sandaaleita ja muita kumituotteita valmistavan tehtaan tulipalossa. Se alkoi yhdeltä yöllä ja levisi nopeasti koko rakennukseen. Yövuorossa oli palon syttymishetkellä noin 250 työläistä. Uhrien määrä nousi suureksi osaksi sen vuoksi, että tuotantotilojen ovista kolme jäi tulimeren taakse ja neljäs oli lukittu. Tulipalo sai alkunsa todennäköisesti tehtaan keittiön kaasuvuodosta.

Katastrofia pahensi tuliaseiden käyttö tulipalon vielä jatkuessa. Nigerialaisten lehtien mukaan tehtaan johdon edustajat tulittivat käsiasein onnettomuuspaikalle tulleita ryöstäjiä.

Tuhoutunut tehdas kuuluu West African Rubber Products Companylle, jonka omistaa taiwanilainen Super Engineering Company. Lagosin pohjoispuolella sijaitsevan tuotantolaitoksen johtohenkilöt ovat taiwanilaisia. Nigerian ay-liike syyttää heitä työturvallisuuden räikeästä laiminlyönnistä.

Kemian vuosi 2003 -kampanja: Kansantajuisia esitelmiä ympäri Saksaa

Saksassa toteutetaan koko ensi vuoden ajan kampanjaa, jossa kemian asiantuntijat esitelmöivät kansantajuisesti alansa sovellutuksista. Kampanjan nettisivuilla on jo julkaistu pitkä lista aiheita, joista asiantuntijat ovat valmiita puhumaan tilaisuuksissa Saksan kaikissa osissa. Aiheita ovat mm. kemian osuus tietokoneissa, kemian mahdollisuudet Alzheimerin taudin torjunnassa sekä kahvin kulttuurihistoria, kemia ja lääkinnälliset osaset.

Mahtavan lääkeyhtiön Bayerin palveluksessa oleva tohtori Günther Cordier otsikoi luentonsa kysymyksellä "Miksi neekerinpusuja ei voi valmistaa Mount Everestillä". Professori Rudi van Eldik tarjoutuu puhumaan kemiallisia prosesseja hyödyntävistä taikatempuista.

Kemianliiton veljesjärjestö IG BCE kuuluu kahdentoista muun organisaation rinnalla Kemian vuosi 2003 -kampanjan järjestäjiin.

Norjassa hätähuuto teollisuuden ammattiliitoilta

Norjan kemianliitto vaatii yhdessä teollisuuden viiden muun ammattiliiton kanssa pääministeri Kjell Magne Bondevikin hallitukselta toimia, jotka pysäyttävät teollisuuden kilpailukyvyn heikkenemisen ja kääntävät sen kehityksen myönteiseen suuntaan. Pahimpana ongelmana liitot pitävät Norjan kruunun kovaa kurssia. Verrattuna Ruotsin kruunuun sen arvo on noussut kahdessa vuodessa 20 prosenttia.

Vahvan valuutan ja eräiden muiden syiden vuoksi teollisuusyritykset tekevät vähän investointeja Norjaan. Sen sijaan norjalaisyritykset luovat uusia työpaikkoja muissa maissa. Norjan mantereella lukuisat yritykset vähentävät työpaikkojensa määrää. Alueen teollisuustyöläisten näkymät eivät ole olleet yhtä uhkaavat sitten 1980-luvun jälkipuoliskon, liitot huomauttavat.

Ruotsi raivaa tilaa maailmanlaajuiselle työturvallisuusalan sopimukselle

Ruotsissa Industrifacket, toimihenkilöiden järjestö Sif ja insinöörien ammattiliitto CF ovat allekirjoittaneet työturvallisuutta koskevan sopimuksen yhdessä kemianteollisuuden työnantajien järjestön Kemikontoretin kanssa. Industrifacketin asiamies Pentti Niemi luonnehtii sopimusta symboliseksi teoksi, jolla ei ole erityisempiä välittömiä seurauksia Ruotsissa. Suomeksi käännettynä sopimuksen nimi on Vastuu ja huolenpito.

Sopimuksella osapuolet koettavat edistää samankaltaisen asiakirjan hyväksymistä koko maailman tasolla. Sen pahimpina jarruina ovat viime aikoina olleet yhdysvaltalaiset öljy-yhtiö Exxon ja DuPont, joka valmistaa polymeerejä, liimoja, erikoiskemikaaleja ja lukuisia muita tuotteita. Ne vastustavat globaalia sopimusta, jossa työntekijöiden edustajat ovat merkittävällä tavalla mukana työturvallisuuden kehittämisessä. Vastustuksen taustalla on yhtiöiden jyrkkä ay-liikkeen vastaisuus.

Kansainvälisellä tasolla asiaa ajaa Brysselissä päämajaansa pitävä ay-federaatio ICEM, jonka jäsenjärjestö Kemianliitto on. ICEM kannustaa nyt osapuolia sopimuksiin kansallisella tasolla, jotta se lisäisi painetta kansainvälisen sopimuksen hyväksymiseen.

Viisi Industrifacketin
jäsentä valittiin
Ruotsin eduskuntaan

Viisi Industrifacketin jäsentä valittiin kansanedustajaksi Ruotsin syyskuisissa vaaleissa. Heistä uusia kansanedustajia ovat Scanraffin ammattiosaston pitkäaikainen puheenjohtaja Jan-Olof Larsson ja mm. kylpyhuonetarvikkeita valmistavan Ifö Sanitärin työntekijä Christer Adelsbo.

Paikkansa uusivat työpaikkansa luottamusmiehenä aiemmin toiminut Hans Hoff Falkenbergistä ja tehdastyöläinen Elisebeht Markström Nyköpingistä sekä skoonelainen varastomies Sven-Erik Sjöstrand. Industrifacketin kansanedustajat ovat sosialidemokraatteja paitsi Sjöstrand, joka kuuluu Vasemmistopuolueeseen. Ruotsin eduskunnassa on yhteensä 349 paikkaa.