JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 10-2002

Industrifacketilta suosituksia teollisuuden
toimintaedellytysten turvaamiseksi Ruotsissa

Ruotsissa Kemianliiton veljesjärjestö Industrifacket on laatinut tiiviin selvityksen, jonka päämääränä on turvata teollisuuden toimintaedellytykset Ruotsissa. Keskeisiin ehtoihin kuuluu Ruotsin liittyminen yhteisvaluutta-alueeseen eli kruunun korvaaminen eurolla. Tuotannossa työskentelevien osaamisesta on huolehdittava tehokkaammin kuin tähän asti. Liitto ehdottaa, että heitä kannustettaisiin opiskelemaan verohelpotuksin ja muilla julkisen tuen muodoilla. Samoin on suosittava maahanmuuttajia niin, että he pääsevät kunnolla sisään työelämään.

Julkista tukea Industrifacket perää myös tekniikan uudistamiselle pienyrityksissä. Lisäksi tuotantorakennusten laajentamiseen ja modernisointiin on osoitettava valtiollisia varoja. Energiapolitiikassa liitto vaatii olemassa olevien ydinvoimaloiden hyödyntämistä, mikä osaltaan varmistaa sähkön saantia edullisella hinnalla. Ruotsissa omaksuttuja ympäristönormeja tulisi saada voimaan myös muualla Euroopassa. Teollisuuden kustannustehokkuutta voidaan Industrifacketin mukaan lisätä kehittämällä työnteon organisaatiota.

Ay-nuoret rasismia
vastaan Skoonessa

Skoonessa Etelä-Ruotsissa teollisuuden viiden ammattiliiton nuoret ay-aktiivit vaativat puolueita kamppailemaan rasismia vastaan. He esittivät, että lähitulevaisuudessa työvoiman saaminen Ruotsin teollisuuteen onnistuu vain, jos maahanmuuttajien syrjintä työmarkkinoilla kyetään lopettamaan. Nuoret ehdottavat ay-järjestöille oikeutta osallistua yrityksissä uusien työntekijöiden valintaan.

Ay-nuorten tapaamiseen osallistunut Dan Olofsson kertoo Dagens Arbetessa, että Helsingborgissa hänen työnantajansa, lääkkeitä valmistava Pharmacia on julistanut torjuvansa kaikenlaisen syrjinnän. Olofsson toimii ammattiosaston puheenjohtajana.

Hurricane Hydrocarbons polkee työläisten
oikeuksia öljynjalostamolla Kazakstanissa

Kanadassa päämajaansa pitävä Hurricane Hydrocarbons on vuosia polkenut työläisten oikeuksia OAO ShNOS -öljynjalostamolla Kazakstanissa, kansainvälinen ay-federaatio ICEM huomauttaa kirjeessään Hurricanen johtajalle Bernard Isautierille. Kemianliitto on ICEM:n jäsenjärjestö.

Federaation mukaan ShNOS:n johto on kolme vuotta torjunut neuvottelut työehtosopimuksesta rikkoen siten avoimesti Kazakstanin lakia. Laitonta on myös äitiyslomalla olleiden naisten työhön paluun estäminen sekä ammattiliiton luottamushenkilön erottaminen.

Vaikka ShNOS on tuottanut vuosi vuodelta yhä suurempaa voittoa, työläiset eivät ole saaneet edes inflaatiomenetykset korvaavia palkankorotuksia. Lisäksi ulkoistaminen ja työvoiman vähentäminen suunnitellussa laajuudessa vaarantavat työläisten ja heidän perheidensä toimeentulon.

ICEM vaatii Hurricanen johtajaa Isautieriä puuttumaan ShNOS:n asioihin välittömästi tai muutoin federaatio jättää Hurricanesta valituksen teollisuusmaiden taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestölle OECD:lle.

Japanissa varoitetaan kiinalaisista lääkkeistä

Japanissa äskettäiset kuolemantapaukset ovat ravistelleet mediaa ja kuluttajia kriittisyyteen eräitä kiinalaisperäisiä lääkkeitä vastaan. Japan Today selostaa, kuinka Kiinassa lukuisat pienyritykset valmistavat ja myyvät lääkkeitä ilman viranomaisten asianmukaista valvontaa. Lääkkeisiin sisällytetään yhä mm. elohopeaa, jota vanhoissa kiinalaisissa uskomuksissa pidetään terveysvaikutteisena aineena. Japanilaiset hankkivat käyttöönsä hämäräperäisiä lääkkeitä lomamatkoillaan Kiinassa sekä nettikaupoista.

Amnesty International
arvostelee Norjan Statoilia

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee Norjan valtion hallitseman öljy-yhtiön Statoilin suhtautumista ihmisoikeusloukkauksiin Nigeriassa. Amnesty on ehdottanut Statoilille, että se alkaisi kerätä nettisivuillaan nimiä Nigeriassa kuolemaantuomitun Amina Lawalin pelastamiseksi. Statoil, joka operoi myös Nigeriassa, on torjunut Amnestyn aloitteen.

Nigerian pohjoisosan muslimialueella islamilainen sharia-oikeusistuin on tuominnut Lawalin kuolemaan seksistä avioliiton ulkopuolella. Siitä hän jäi kiinni tultuaan raskaaksi olematta naimisissa. Kuolemantuomio on määrä panna toimeen kivittämällä sen jälkeen kun Lawal on lopettanut tyttärensä imettämisen.

Ruotsalainen tutkimus:
Työpaikalla kantansa ilmaisevat pysyvät terveimpinä

Kesällä Ruotsissa julkaistun tutkimuksen mukaan työelämässä oman kantansa ilmaisevien työntekijöiden sairastumisriski on vähäisempi kuin tuntemuksiaan panttaavien työntekijöiden. Tutkimuksen tilaajiin kuuluu muun muassa ammatillinen keskusjärjestö LO.

Kyselyyn vastanneista 71 prosenttia piti työolosuhteista tärkeimpänä avointa ilmapiiriä. Toiseksi tärkeimmäksi koetaan tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä. Työntekijöille osoittautui merkittäväksi myös mahdollisuus luottaa yrityksen johtoon, työn mielekkyys, työtehtävien vaihtelevuus sekä mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä.

Selvityksen tulokset eivät ole ammattiliitto Industrifacketin työympäristöasiamiehen Kenneth Strandhin mielestä yllättäviä. "On luonnollista, että työntekijät kokevat myönteisesti oman työnsä arvostuksen ja vaikuttamismahdollisuudet", Strandh sanoo.