JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 9-2002

Pfizer ja Pharmacia yhdistyvät: Suurimmalla lääkeyhtiöllä nyt
yhdentoista prosentin markkinaosuus

Lääketeollisuuden omistus keskittyi keskikesällä aimo loikan, kun yhdysvaltalainen Pfizer ja yhdysvaltalais-ruotsalainen Pharmacia pääsivät yhteisymmärrykseen yhdistymisestä. Näin syntyvällä yhtiöllä tulee olemaan yhdentoista prosentin markkinaosuus maailman lääketeollisuudessa.

Mm. Viagraa valmistavan Pfizerin palveluksessa on noin 90 000 työntekijää. Pharmacialla työskentelee 59 000 työntekijää yli 60 maassa. Niiden yhteinen liikevaihto lähentelee 50 miljardia euroa. Tutkimukseen ja tuotekehittelyyn kaksikko on käyttänyt yhteensä 7 miljardia euroa vuodessa.

Lääketeollisuuden analyytikot arvelevat, että Pfizerin ja Pharmacian yhdistyminen kiihdyttää lääkeyhtiöiden omistuksen keskittymistä.

Ay-liikkeen edustajat törmäsivät vartiomiehiin CSRC:n yhtiökokouksessa

Ay-liike laajensi kesäkuun lopulla kamppailun taiwanilaisomisteisen Continental Carbon Companyn ympäristö- ja henkilöstöpolitiikasta yrityksen emoyhtiön CSRC:n yhtiökokoukseen. Hanke ei kuitenkaan tuottanut välittömiä tuloksia, koska synteettistä kumia tuottavan yhtiön hallituksen puheenjohtaja Leslie Koo ei sallinut ay-liikkeen edustajien esittää kokouksessa sanottavaansa.

Sen sijaan vartiomiehet heittivät ulos kokoussalista yhdysvaltalaisista, taiwanilaisista ja kansainvälisen ay-liikkeen edustajista kootun ryhmän.

Continental Carbon Company on ylläpitänyt toukokuusta 2001 lähtien työsulkua tuotantolaitoksellaan Ponca Cityssä Oklahomassa. Yhtiö on mustannut mainettaan myös ympäristöä saastuttavilla päästöillään. Yhdysvalloissa ympäristöviranomaiset valmistelevat toimenpiteitä Continental Carbonia vastaan.

Forshedan kumitehtaalta vaaditaan isoa korvausta sukupuolisyrjinnästä

Ruotsissa Kemianliiton veljesjärjestö Industrifacket vaatii Forshedan kumitehtaalta lähes 11 000 euron korvausta sukupuolisyrjinnästä tuotantoon osallistuvan esimies-kouluttajan valinnassa. Syrjintä kohdistui naistyöntekijään, joka oli työskennellyt Forshedalla 15 vuotta ja hallitsi tuotannon useimmat laitteet. Tehtävään valittiin nuori mies, jolla oli 1,5 vuoden työura Forshedalla ja joka oli aiemmin työskennellyt kuorma-autonkuljettajana.

Forsheda luonnehtii ehdokkaita ammatillisesti tasavahvoiksi, mutta väittää valittua miestä sosiaalisesti pätevämmäksi kuin paikkaa hakenut nainen. Perustelut ovat tekaistuja, koska syrjitty nainen on toiminut menestyksellisesti mm. ammattiosaston puheenjohtajana, kurssien vetäjänä ja vakuutusasioiden hoitajana, työpaikan ay-aktiivit sanovat.

Syrjitty nainen on eronnut Forshedan palveluksesta. Tapauksesta on raportoinut Industrifacketin ja kolmen muun teollisuusliiton yhteinen verkkolehti Dagens Arbete.

Tulipalo surmasi 44 työläistä
intialaisella jalkinetehtaalla

Räjähdysmäisesti levinnyt tulipalo on vaatinut 44 ihmishenkeä Shri Ji International -jalkinetehtaalla Agrassa Intiassa. 15 ihmistä loukkaantui. Palon arvelleen saaneen alkunsa oikosulusta varastossa, jossa säilytettiin paloherkkää liimaa tynnyreissä. Tynnyrien räjähtäminen aiheutti palorintaman nopean etenemisen.

Onnettomuuden jälkeen tehty tutkimus osoitti, että tuotantolaitos ei ollut mitenkään varautunut tulipalon varalle. Varauloskäyntejä ei ollut, mikä osoittautui kohtalokkaaksi ylemmissä kerroksissa työskennelleille.

Kansainvälinen ay-federaatio ITGLWF on lähettänyt Intian pääministerille Vajpayeelle vaatimuksen ryhtyä toimiin, joiden avulla vakavilta onnettomuuksilta vältytään tulevaisuudessa.

Norjassa öljyteollisuuden
palvelusektorilla tes-lakko

Norjassa öljytyöläisten liitto Nopef laajensi heinäkuussa pienin askelin öljyteollisuuden palveluyritysten työntekijöiden lakkoa. Työtaistelulla painostetaan työnantajia suostumaan kohtuulliseen sopimukseen. Heinäkuun viimeisellä viikolla lakossa oli runsaat 400 Nopefin jäsentä.

Liiton puheenjohtaja Leif Sande arveli, että työnantajat toteuttavat julistamatonta työsulkua, koska yritykset ovat ylimitoittaneet irtisanomiensa työntekijöiden määrän. Välittäjien oli määrä puuttua kiistaan elokuun ensimmäisellä viikolla.

Heinäkuussa Norjan öljyteollisuuden yhdistys levitti väitettä, jonka mukaan öljyteollisuuden palveluyrityksessä 34-vuotias työläinen voi ansaita 70 000 euroa vuodessa työajassa, joka on vain 84 prosenttia normaalista. Nopef leimasi väitteen tuulesta temmatuksi.

Keniassa nahkateollisuuden työläiset esittävät tulleja halpatuontia vastaan

Keniassa tuhannet nahka- ja tekstiilityöläiset ovat menettäneet viime vuosina työpaikkansa sen vuoksi, että kotimaiset tuotteet ovat pärjänneet markkinoilla huonosti kilpailussa tuontituotteiden kanssa. Kovin haaste on tullut Aasian maista.

Jalkine- ja nahkatyöläisten liiton pääsihteeri Joseph Bolo kummeksuu maansa hallituksen politiikkaa, joka sallii ulkomaisten tuotteiden esteettömän tuonnin samalla, kun kotimaisia yrityksiä verotetaan ankarasti.

Ammattiliittojen Nairobissa järjestämässä mielenosoituksessa vaadittiin kotimaisen tuotannon suojaamista tulleilla. Lisäksi kenialaisten yritysten kilpailukykyä tulisi vahvistaa tukiaisilla, mielenosoittajat esittivät.