JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 7/8-2002

EU tutkii Portugalin tukiaisia teollisille sijoittajille

Gislavedin rengastehtaan lakkauttaminen kuohuttaa yhä Kemianliiton ruotsalaista veljesliittoa Industrifacketia. Continental lopettaa kannattavan tuotantolaitoksen osaksi sen vuoksi, että yhtiö saa lihavia tukiaisia EU:lta ja veroetuja Portugalilta keskittäessään tuotantoaan Portugaliin.

Euroopan komissio on reagoinut ruotsalaisten politiikkojen kovisteluun nimeämällä virkamiehen tutkimaan Portugalin teollisuusyrityksille myöntämiä etuja. Nimitys on synnyttänyt Ruotsissa uuden kohun, koska virkamies on portugalilainen. Ruotsalaiset eivät usko hänen puolueettomuuteensa selvitysmiehenä. Komissio perustelee ratkaisuaan sillä, että valittu henkilö osaa portugalia.

Dagens Arbeten (www.dagensarbete.se) mukaan Continental sai 1992-1999 Portugalissa 25 miljoonaa euroa erilaisia tukia. Pääosa niistä myönnettiin EU:n rakennerahastoista. Unioni on jatkanut tukeaan Portugaliin investoiville yrityksille myös viime vuosina.

Industrifacket vaatii viranomaisilta
tiukempaa otetta työympäristörikoksista

Trioplast AB:ssä Ruotsissa sattui keväällä kolme vakavaa työtapaturmaa kolmessa viikossa. Työnantajaa ei kuitenkaan rangaistu tapauksista, eikä poliisi tutkinut niitä. "Se osoittaa uskomatonta välinpitämättömyyttä ja antaa työnantajalle väärän viestin", ammattiosaston puheenjohtaja Vivi-Ann Roos arvostelee.

Industrifacket on informoinut oikeusministeri Thomas Bodströmiä Trioplastin onnettomuuksista ja siitä, etteivät viranomaiset ole ryhtyneet tutkimaan niitä. Vastauksessaan ministeri toteaa, ettei hän voi asettua poliisin tai syyttäjän rooliin. Bodstöm kuitenkin lupaa pitää ongelman mielessä asianomaisten lakien uudistamisen valmistelussa.

Kiinalaisilla kova kohtalo
rengastehtaalla Etelä-Koreassa

Pusanissa Etelä-Koreassa paikallinen kumitehdas Dong Ah Tire & Rubber on pitkään työllistänyt tuotannossaan kiinalaisia siirtotyöläisiä. Eteläkorealaiset kansalaisjärjestöt arvostelevat yhtiötä kiinalaisten epäinhimillisestä kohtelusta.

Työpaikat välittävä yritys velottaa työläisiltä monen kuukauden palkan ja työnantaja vaatii kiinalaisilta vielä suurempaa takuusummaa, jolla yhtiö sanoo estävänsä heidän pakenemisensa. Samalla perusteella kumitehdas pitää hallussaan myös työläisten passeja ja rekisteröintikortteja. Kiinalaisten kohtalosta on raportoinut Korea Times –lehti.

Nigeriassa öljytyöläiset tukevat tankkiautojen kuljettajien vaatimuksia

Nigeriassa teiden huono kunto lisää tankkiautojen kuljettajien työn vaarallisuutta. Solidaarisena kuljettajille öljy- ja kaasutyöläisten liitto Nupeng on antanut lakkovaroituksen painostaakseen päättäjiä lisäämään teiden kunnossapidon määrärahoja.

Phillips Petroleumille 2,3 miljoonan euron sakko kohtalokkaasta räjähdysonnettomuudesta

Phillips Petroleumin muovihartsitehtaalla Pasadenassa Teksasissa sattui maaliskuussa 2000 butadieenitankin räjähdys. Yksi työläinen kuoli ja 70 loukkaantui. Nyt yhtiö on sopinut Yhdysvaltojen työministeriön kanssa tapauksen johtopäätöksistä ja korvauksista. Niihin sisältyy muun muassa 2,3 miljoonan euron sakon. Onnettomuus oli tuotantolaitoksella kolmas kuolonuhreja vaatinut räjähdys vähän yli kymmenessä vuodessa.

USA:ssa ammattiliitto Pacella netissä oppimiskeskus

Yhdysvaltojen kemian- ja paperityöläisten liitto Pace hyödyntää internetiä koulutustoiminnassaan. Oppimiskeskukseen voi klikata tästä.

Isosyanaattitutkimuksen epävarma kohtalo hiertää Ruotsin ay-liikkeen ja hallituksen välejä

Ruotsissa hallitus jahkailee isosyanaattitutkimuksen jatkumisen turvaamisessa. Ay-aktiiveja se ärsyttää yhä enemmän, ja hallitusta on syytetty alan tutkimusta nyreksivän liike-elämän myötäilystä.

Ay-liikkeen johtava isosyanaattiasiantuntija Rolf Ählberg rinnastaa isosyanaattitutkimuksen taannoiseen asbestitutkimukseen, jonka ansiosta Ruotsi oli kärkipaikalla rajoittamassa asbestin käyttöä. Hän varoittaa sosialidemokraattista puoluetta, että ellei isosyanaattitutkimus saa pian tarvitsemiaan julkisia määrärahoja, ay-liikkeen tuki puolueen vaalikampanjalle saattaa heiketä. Ruotsissa järjestetään syksyllä eduskuntavaalit.

Nike ja Adidas edistyneet hitaasti työolojen parantamisessa

Australiassa on julkaistu uusi selvitys Nikelle ja Adidakselle urheilujalkineita Indonesiassa valmistavien tehtaiden työoloista. Raportti "Emme ole koneita" antaa tunnustusta työtilojen haitallisten liuottimien sekä naisten seksuaalisen ahdistelun vähenemisestä. Perusasiat eivät ole kuitenkaan vieläkään kunnossa.

Työläisille maksetaan pitkästä työpäivästä noin 2,2 euroa, mikä ylittää täpärästi Indonesian virallisen vähimmäispalkan, mutta riittää huonosti perheiden elättämiseen. Raportissa muistutetaan, että golf-tähti Tiger Woods saa viidessä vuodessa Niken mainoksissa esiintymisestä 110 miljoonaa euroa. Woodsin palkkio vastaa 40 000 työläisen palkkaa viidessä vuodessa.

Nike valmistuttaa Indonesiassa yhdellätoista tehtaalla 55 miljoonaa kenkäparia vuodessa. Niistä kaksi prosenttia myydään Indonesiassa, pääosa Yhdysvalloissa.