JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 4-2002

Gislavedissä ja Traiskirchenissä etsitään Contille vaihtoehtoa

Renkaiden valmistaja Continental luopuu paitsi 800 työpaikan tehtaastaan Gislavedissä Ruotsissa myös lähes tuhannen työpaikan tuotantolaitoksestaan Traiskirchenissä Itävallassa. Tältä tilanne yhä varmemmin näytti huhtikuun alussa, jolloin molempien paikkakuntien työläiset ja ay-järjestöt jatkoivat kamppailua työpaikkojen jatkumisen puolesta.

Uuden omistajan vaihtoehdon mahdollisuutta on heikentänyt se, että Continental on asettanut tiukkoja ehtoja tehtaiden ja niiden tuotantovälineiden myynnille. Ruotsissa spekuloidaan yhä Nokian Renkaiden kiinnostuksella tulla Gislavedin uudeksi isännäksi. Verkkolehti Dagens Arbeten mukaan Nokian Renkaiden kaksi teknistä asiantuntijaa on käynyt tutustumassa Gislavedin tuotantolinjoihin.

Ruotsin maineikkaan isosyanaattitutkimuksen rahoitus loppui

Muun muassa muovi-, elektroniikka- ja autoteollisuudessa käytettävä isosyanaatti vaurioittaa matalinakin pitoisuuksina hengityselimistöä, ihoa ja silmiä. Tämän saivat selville vuonna 1996 ruotsalaiset tutkijat Gunnar Skarping ja Marianne Dalene. Pääsiäisen edellä heidän uraauurtavan työnsä rahoitus loppui. Ruotsin ay-liikkeessä syntynyttä tilannetta pidetään skandaalimaisena, koska tutkijoiden työ on tärkeällä tavalla auttanut pääsemään käsiksi lukuisten työpaikkojen salakavalaan terveysriskiin.

Ruotsalaisten isosyanaattitutkimus on auttanut työolojen parantamisessa Ruotsin lisäksi Suomessa ja useissa muissa maissa. Tieto tutkimusvarojen loppumisesta on synnyttänyt varsinkin Ruotsin ay-liikkeessä vaatimuksia rahoituksen järjestämiseksi.

 

Lakonuhka Conocon öljynjalostamolla USA:ssa

Työehtoneuvottelut Conocon kolmella öljynjalostamolla Yhdysvalloissa ovat jumiutuneet työnantajan yritykseen lopettaa useita työläisten vuosikymmenien kamppailun saavutuksia. Niihin kuuluvat muun muassa palvelusvuosien huomioon ottaminen sekä työnluokituksen, harjoittelupaikkojen ja riitojen sovittelun järjestelmät.

Yhdysvaltojen öljyteollisuudessa sopimukset ovat yritys- ja tuotantolaitoskohtaisia. Tavallisesti muissa neuvotteluissa sovelletaan päänavaussopimusta, jona nyt on ammattiliitto Pacen ja Shellin tammi-helmikuun vaihteessa hyväksymä 4-vuotinen sopimus. Conocon pyrkimys mitätöidä työläisten saavutuksia kummastuttaa Pacen ay-aktiiveja senkin vuoksi, että Conoco yhdistyy pian Phillips-yhtymän kanssa.

Pace on varoittanut Conocon lakonuhan alla olevien jalostamoiden ympäristön asukkaita turvallisuusriskeistä, joita Conoco aiheuttaa, jos se jatkaa lakon alettua tuotantoa rikkurien ja pomoportaan voimin.

Industrifacketilta vihkonen globalisaatiosta

Ruotsissa Kemianliiton veljesjärjestö Industrifacket on julkaissut ruotsiksi 18-sivuisen vihkosen globalisaation ilmenemisestä työelämässä. Sama aineisto on tarjolla myös liiton verkkosivustossa. Vihkosen tiivistelmä Industrifacketin strategiasta globalisoituneessa maailmassa kuuluu näin.

"Voimavarojen ohjaaminen koulutukseen ja perusrakenteisiin ylläpitää yhdessä kaupan kanssa kasvua. Maailmanlaajuiset sopimukset työelämän perusoikeuksista estävät työehtojen polkemisen. Ay-liike toimii kansainvälisesti yhtymäkohtaisten organisaatioiden avulla sekä ay-järjestöjen yhteistyöllä Pohjoismaiden, Euroopan ja koko maailman tasolla. Kuluttajien tulee boikotoida leluja, mattoja, jalkapalloja ja muita tuotteita, jotka on valmistettu lapsi- tai orjatyöllä tai työvoimalla, jota syrjitään tai jolta ammatillinen järjestäytyminen on kielletty. Vahvat ay-järjestöt takaavat sen, että tuotannon tulokset jaetaan oikeudenmukaisesti."

Norjan Kemianliitto vaatii yritysjohtajien palkkoja neuvottelupöytään

Norjan Kemianliitto NKIF vaatii, että tämänvuotinen paikallinen neuvottelukierros palkoista sisältää myös yritysten ylimmän johdon palkat. Ay-liike on tyytymätön joidenkin yritysten tapaan maksaa johtajilleen jättimäisiä korvauksia. Puheenjohtaja Olav Stoeylen arvelee, että yritysjohtajien etujen kytkeminen paikallisiin neuvotteluihin tekee keskustelun liike-elämän huippukerroksen palkoista tähänastista vivahteikkaammaksi.

Paikalliset neuvottelut aloitettiin huhtikuun toisella viikolla teknisen kemian yrityksissä. NKIF:n edustamien alojen neuvotteluille on sovittu tiukka aikataulu toukokuun puoliväliin asti.

Syytteet lapsityöläisten oikeuksien puolustajaa vastaan kumoon Pakistanissa

Pakistanissa korkein oikeus on hylännyt syytteet lapsityöläisten ja pakkotyötä tekevien oikeuksien puolustajaa Eshan Ullah Khania vastaan. Oikeustapauksen käsittely jatkui seitsemän vuotta. Sen aloitteentekijöiden tavoitteena oli pysäyttää Eshanin aktiivinen toiminta ihmisoikeuksien puolesta.

Pohjoismaiden teollisuustyöläisten liitto NIF, jonka jäsenjärjestö Kemianliitto on, on toiminut läheisessä yhteistyössä Ruotsissa viime vuodet asuneen Eshanin kanssa. NIF:n pääsihteeri Henning Carlsson toivoo, että Eshania vastaan nostettujen syytteiden kumoaminen on merkki Pakistanin hallituksen aiempaa vakavammasta suhtautumisesta lapsityöongelmaan.