JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 2-2002

Pacen ja Shellin 4-vuotinen sopimus avasi USA:n öljyteollisuuden uuden tes-kierroksen

Yhdysvalloissa ammattiliitto Pacen ja Shellin neuvottelut johtivat tammi-helmikuun vaihteessa yhteisymmärrykseen yhtiön öljynjalostamoiden uudesta 4-vuotisesta työehtosopimuksesta. Alan sopimuskulttuuriin kuuluu, että neuvottelukierroksen päänavaus määrittelee muiden yhtiöiden jalostamoilla tänä vuonna solmittavien sopimusten vähimmäistason.

Shellin jalostamoilla tuntipalkkoja nostettiin helmikuun alussa 0,85 dollaria eli noin 0,94 euroa. Toisen sopimusvuoden alussa palkkoja korotetaan 3,5 prosenttia, kolmannen 3,7 prosenttia ja neljännen 4,0 prosenttia.

Pacen mukaan jalostamotyöläiset ansaitsivat viime vuonna keskimäärin 23,39 dollaria eli lähes 27 euroa tunnissa. Vuonna 2000 työläisten normaaliviikko kesti keskimäärin 44,4 tuntia, minkä lisäksi ylitöitä tehtiin keskimäärin 5,3 tuntia.

Iltavuorolisäksi osapuolet sopivat 0,75 dollaria tunnissa ja yövuorolisäksi 1,50 dollaria tunnissa. Molemmat lisät olivat pysyneet muuttumattomina vuodesta 1978 lähtien. Työtapaturmassa kuolleen työläisen omaisille maksettava korvaus kaksinkertaistettiin. Se nousi puoleen miljoonaan dollariin.

Tammikuun lopulla Pacen neuvottelijat uhkasivat Shelliä lakolla, ellei yhtiö paranna esityksiään. Yhdysvaltojen öljynjalostamojen työläiset olivat viimeksi valtakunnallisessa lakossa vuonna 1980.

Ammattiliitto Pace edustaa öljy- ja kaasuteollisuudessa 30 000 järjestäytynyttä työläistä. Yhteensä liitossa on 320 000 jäsentä. Muita toimialoja ovat muun muassa lääke-, ydinvoima- ja paperiteollisuus.

 

Saksassa IG BCE
tavoittelee 5,5 prosentin palkankorotuksia

Saksassa 600 000 kemiantyöläistä edustava ammattiliitto IG BCE tähtää maaliskuun alussa alkavissa kemianteollisuuden tes-neuvotteluissa palkkojen 5,5 prosentin korotukseen. Järjestö vaatii myös Saksan läntisten ja itäisten osavaltioiden tariffierojen lopettamista. Niin sanotun 13. kuukauden palkan osalta liitto on valmis keskustelemaan sen sitomisesta yritysten ja työpaikkojen taloudellisiin tuloksiin.

Kemianteollisuuden uusista työehtosopimuksista neuvotellaan ja sovitaan osavaltioittain. IG BCE:n palkkaesitys on prosenttiyksikön alle metallityöläisten IG Metallin vaatimuksen, mutta ylittää prosenttiyksiköllä työttömyydestä ja pimeästä työvoimasta kärsivät rakennusalan liiton lähtökohdan.

Uuden tes-kierroksen alussa ay-liikkeen ja työnantajien näkemykset palkankorotuksista ovat poikkeuksellisen etäällä toisistaan. Työnantajien edustajat ovat puhuneet ainoastaan kahden prosentin tai sitä pienemmistä korostuksista. Toisin kuin eräiden muiden liittojen johtajat IG BCE:n puheenjohtaja Hubertus Schmoldt ei ole pohjustanut neuvottelujen alkua korostamalla järjestönsä työtaisteluvalmiutta.

Indutrifacket vaatii
Norrän Färgiltä korvauksia

Kemianliiton ruotsalainen veljesjärjestö Industrifacket vaatii Göteborgin eteläpuolella Lindomessa toimivalta Norrön Färgiltä lähes 100 000 euron korvauksia yhtiön lokakuussa 2000 tekemistä ratkaisuista. Liiton mukaan yritys erotti silloin yhden työntekijänsä mielivaltaisin perustein ja "rankaisi" toista määräämällä hänet tehtävään, jota sen vaarallisuuden vuoksi tavallisesti hoitaa kaksi työläistä yhdessä.

Ruotsissa Nokian Renkaita ounastellaan Gislavedin tulevaksi ostajaksi

Continental on päättänyt lopettaa ensi kesänä renkaidensa valmistuksen Gislavedissä Ruotsissa. Ruotsalaiset eivät ole kuitenkaan alistuneet ratkaisuun, vaan etsivät tuotannon jatkamiselle vaihtoehtoja. Tehtaalla on 850 työpaikkaa.

Jatkamisvaihtoehdoista realistisimpana ruotsalaiset pitävät uuden omistajan löytämistä tehtaalle. Neljän ammattiliiton julkaisemassa verkkolehdessä Dagens Arbetessa vahvimpana ostajaehdokkaana pidetään Nokian Renkaat -yhtiötä. Sen edustajien mukaan asiasta ei ole neuvoteltu virallisesti.

Continentalille ruotsalaiset ovat tuoreimpien selvitystensä jälkeen erityisen katkeria. Analyysit osoittavat, että Gislaved tuotti Continentalin omistajille muhkeita voittoja, mutta yhtiö jätti investointinsa Ruotsiin vähäisiksi. Dagens Arbeten mukaan Ruotsi valittiin tuotannon rajoitusten kohteeksi osaksi sen vuoksi, että tehtaan lopettaminen on Ruotsissa halvempaa kuin Saksassa.

Maailman rengasteollisuus kärsii ylikapasiteetin aiheuttamista ongelmista.

Ruotsissa Scancemilta rahaa asbestin uhreille

Ruotsissa Scancem on taipunut ay-liikkeen pitkän painostuksen tuloksena maksamaan lähes 700 000 euroa asbestityön uhreille ja heidän omaisilleen. Hyvityksiä saa viitisenkymmentä eläkkeellä olevaa työläistä sekä viitisenkymmentä kuolinpesää. Osa rahasta on korvausta terveyden menetyksestä, osa tarkoitettu tapausten selvitystyön kulujen peittämiseen.

Lomman ja Köpingin tehtaat, joissa asbesti johti sairastumisiin, suljettiin vuonna 1977 Ruotsin kiellettyä asbestin. Tuoreen sopimuksen mukaan Scancem paitsi maksaa korvaukset myös perustaa työympäristön tutkimusta tukevan rahaston. Scancem on jo kerran aikaisemmin maksanut yli 600 000 euroa korvauksia työpaikkojensa taannoisista asbestihaitoista.