JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 1-2002

EU-tuki vie Continentalin työpaikkoja Ruotsista Portugaliin

Saksalainen renkaanvalmistaja Continental aikoo sulkea ensi kesänä Gislavedin tehtaansa Etelä-Ruotsissa. Vuosittain neljä miljoonaa rengasta valmistaneessa yksikössä on 850 työntekijää. Continental perustelee lakkauttamista alan maailmanlaajuisella ylikapasiteetilla ja strategiallaan, jossa kullakin tuotantolaitoksella tulee olla vähintään kahdeksan miljoonan renkaan kapasiteetti.

Gislavedin kohtalo on sidoksissa siihen, että Continental on päättänyt investoida Ruotsin sijasta Luosadon laitoksellaan Portugalissa. Verkkolehti Dagens Arbeten mukaan ratkaisun taustalla on EU:n antama tuki Luosadoon tehtäville investoinneille. Continental saa hankkeelleen EU:lta yli 20 miljoonaa euroa (runsaat 120 miljoonaa markkaa).

Ruotsalaiset arvostelevat Continentalia myös siitä, että Gislaved oli viime vuosikymmenellä lähes kaksi kertaa kannattavampi kuin yhtiön yksiköt keskimäärin, mutta vain pieni osa tuotosta käytettiin Gislavedin kehittämiseen.

Gislavedissä osapuolet alkavat neuvotella tehtaan lopettamiseen liittyvistä asioista aikaisintaan helmikuun lopulla. Työntekijäpuolen konsultilta tilaama selvitys valmistuu vasta silloin.

Ruotsin hallitus on nimennyt Gislavedin yhteyshenkilökseen Thage Petersonin, joka toimi 1980-luvulla teollisuusministerinä. Hän arvelee Dagens Arbetessa, että Continentalin vetäytymiseen on saattanut vaikuttaa se, että tuotantolaitoksen alasajo on Ruotsissa muita maita helpompaa ja yksinkertaisempaa.

Saksan liitto patistelee turvaamaan ja luomaan työpaikkoja

Saksassa ammattiliitto IG BCE on viime kuukausina valmistautunut kemianteollisuuden uuteen tes-kierrokseen. Nykyisten osavaltiokohtaisten sopimusten voimassaoloaika päättyy maalis-huhtikuussa. Epävarmassa suhdannetilanteessa järjestön johto on päättänyt esittää palkankorotussuosituksensa vasta tammikuun lopussa. Ennen sitä liitto on korostanut tarvetta toimia jatkuvasti työpaikkojen säilyttämisen ja uusien luomisen puolesta. Sen keinoja ovat muun muassa ylitöiden rajoittaminen sekä osa-aikaisten työpaikkojen ja koulutuspaikkojen lisääminen.

 

Saint-Gobain taivutettiin tes-neuvotteluihin USA:ssa

Maailman johtava lasi- ja keramiikkajätti Saint-Gobain suostuu kovan painostuksen tuloksena tes-neuvotteluihin Worcesterin tehtaalla Massachusettsin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Työläisten enemmistö hyväksyi elokuussa 2001 edustajakseen Autotyöläisten liiton UAW:n, mutta työnantaja ei tunnustanut sitä silloin neuvotteluosapuoleksi.

UAW sai kamppailussa merkittävää tukea kansainväliseltä ay-federaatiolta ICEM:ltä (www.icem.org), jonka jäsenjärjestö Kemianliitto on. Ranskassa, jossa Sain-Gobainin päämaja sijaitsee, ICEM:n jäsenliitot Federation Chimie Energie CFDT ja Fedechimie CGT-FO osallistuivat yhtiön painostamiseen.

Saint-Gobainin palveluksessa on 171 000 henkeä 45 maassa. Worcesterissä sillä on 850 työläistä.

ICEM tarjoaa Vastuu huomisesta -sopimuksia kansallisille työnantajajärjestöille

Kemian-, energia- ja kaivostyöläisten kansainvälinen liitto ICEM tarjosi viime vuoden lopulla kansallisille työnantajajärjestöille Vastuu huomisesta -sopimusta (Responsible care). Viime huhtikuussa työnantajien kansainvälinen järjestö ICCA oli allekirjoittamaisillaan vastaavanlaisen sopimuksen ICEM:n kanssa, mutta ICCA:n yhdysvaltalaisen jäsenen ACC:n vetäytyminen hankkeesta kaatoi sen.

Ay-lähteiden mukaan ACC:n kielteinen kanta johtui ennen mukaan kemianjätin Dupontin ja mahtavan öljy-yhtiön Exxonin vastustuksesta. Molemmat tunnetaan tylystä suhtautumisestaan ay-liikkeeseen.

Vastuu huomisesta -sopimuksissa on tarkoitus määritellä työturvallisuutta ja ympäristönsuojelua koskevat perusnormit. ICEM toteaa, että näyttävillä mainoskampanjoilla toteutetuilta Vastuu huomisesta -ohjelmilta on useissa maissa puuttunut uskottavuutta. Järjestön aloite kansallisille työnantajajärjestöille tähtää yritysten vastuulliseen käytännön toimintaan, joka yksin voi luoda kestävän perustan myönteisille mielikuville kemianteollisuudesta. 

Liitto junailee, Mölnlycke rahoittaa: Thaimaalaisia työläisiä ay-koulutukseen Ruotsiin

Terveydenhuollon tarvikkeita valmistavan Mölnlycken tehtaalla Bangkokissa puhjennut kiista on päättynyt myönteisesti ja yllättävästi. Alun perin ongelmat kärjistyivät siitä, että työnantaja erotti 23 ylitöitä vastaan protestoinutta ay-aktiivia. Ruotsin tiedotusvälineet raportoivat aiheesta näyttävästi. Mölnlycken päämaja on Göteborgissa. Julkisuudessa yhtiötä arvosteltiin myös Bangkokin yksikkönsä matalista palkoista ja huonoista työolosuhteista.

Industrifacketin Aasiaa kiertänyt valtuuskunta puuttui kiistaan paikan päällä. Useimpien työpaikkansa menettäneiden tilanne oli jo ratkaistu sitä ennen ja lopuista vain yhden tilanne jäi vailla positiivista ratkaisua. Työolosuhteet osoittautuivat Industrifacketin puheenjohtajan Leif Ohlsonin mukaan ruotsalaisten ay-edustajien ennakkokäsityksiä paremmiksi.

Erikoista kiistan ratkaisussa on se, että Mölnlycke suostuu rahoittamaan kahden tai kolmen thaimaalaisen työläisensä ay-koulutuksen Ruotsissa. Käytännössä koulutuksen suunnittelee ja järjestää Industrifacket. Mölnlycke on laajentamassa tuotantoaan Bangkokissa.