JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

KIRJATYÖ
14-2001

Uuden tes-kierroksen kova haaste: Sveitsissä palkat laahaavat raskaasti
viestintäteollisuuden nousun jäljessä

Sveitsissä kirjatyöntekijöiden palkat eivät ole seuranneet alan taloudellista nousua. Näin totesi kirjatyöntekijöitä organisoiva ammattiliitto Comedia syyskuun lopulla määritellessään uuden tes-kierroksen lähtökohtiaan. Yritysten tuottavuus ja kannattavuus ovat nousseet, samoin työntekijöiden nettoansiota kaventavat välilliset verot, mutta työläisten reaaliset nettopalkat ovat jopa laskeneet.

Liiton puheenjohtaja Christian Tirefort patisti tes-kampanjan avajaistapaamisessa koko jäsenistöä toimintaan järjestön vahvistamiseksi, jotta palkkojen osuus viestintäteollisuuden rahavirroista kääntyisi nousuun. Hän arveli, että se vaatii pitkäjänteistä kamppailua.

Luleån GTC vuokraa tukityöllistettyjä
ja irtisanoo omia työntekijöitään

Luleån GTC:llä on törmätty hankalaan ristiriitaan. Sitomossa työskentelee vuokratyövoimana yhteiskunnan tukea saavan, työrajoitteisten työllistämistä hoitavan Samhallin viisi työntekijää. Samanaikaisesti viidelle GTC:n omalle työntekijälle on annettu irtisanomisvaroitus työn vähäisyyden vuoksi. Ammattiosaston puheenjohtaja Clary Lundberg pitää asetelmaa vääränä, mutta osastolla ei ole laillisia perusteita vaatia siihen oikaisua.

Skoonelaiset kärsivät eniten Ruotsin media-alan työttömyydestä

Tuoreimman tilaston mukaan skoonelaiset kärsivät eniten Ruotsin viestintäteollisuuden työttömyydestä. Maakunnassa oli heinäkuussa 614 työtöntä kirjatyöntekijää. Tukholmassa heitä oli 358, Göteborgissa 347 ja Pohjois-Ruotsin Norrlannissa 201.

Skoonen työttömyyttä on lisännyt tänä vuonna erityisesti Erikssonin tilausten romahdus. Kustannusjahdissaan telealan jättiyhtiö on siirtänyt muun muassa laitteidensa käsikirjojen painatusta matalamman kustannustason maihin Aasiaan. Sen seurauksena Parajett on menettänyt kolmanneksen liikevaihdostaan ja lopettanut tänä vuonna Landskronassa 150 työpaikkaa. Ammattiosaston puheenjohtaja Milli Radojevic on kuitenkin lievän optiminen: "Asiat ovat jo alkaneet liikkua oikeaan suuntaan ja meillä on monta jännittävää hanketta", hän toteaa verkkolehti Dagens Arbeten (www.dagensarbete.se) haastattelussa.

Parajettin omistajan Thord Olssonin pienempi painotalo Stridh ajautui elokuussa taloudelliseen umpikujaan. Runsaat puolet sen työpaikoista kuitenkin säilyvät, koska Parajett ostaa Stridhin ja aikoo työllistää 17 Stridhin 31 työntekijästä. Parajettin työntekijöitä ratkaisu on ihmetyttänyt, koska Parajett on samanaikaisesti jatkanut työn puutteeseen vedoten irtisanomisvaroitusten jakamista.

Lindesbergin paino lopettaa - työpaikka 35:ltä

Berglandpostenin kirjapaino Lindesbergissä lopettaa. Päätös vie työpaikan 35 kirjatyöntekijältä. Ammattiosaston puheenjohtaja Joakim Hansson on ratkaisuun pettynyt, mutta hän sanoo, että se ei tullut täytenä yllätyksenä. "Huomasimme jo jonkin aikaa sitten, että omistaja keskittää investointinsa Örebrohon", hän toteaa. Sanomalehtien painamisen lisäksi painolla on siviilituotantoa.

Hanssonin mukaan asiakaskunta oli viime aikoina kaventunut osaksi sen vuoksi, että paino ei kyennyt investointien puuttuessa vastaamaan asiakkaiden uusiin vaatimuksiin.

Landesbergin painotalon lopettaminen pakottaa Berglandspostenin lisäksi Motala Tidningenin ja Nerikes Allehandan vaihtamaan kirjapainoa.