JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 15-2001

Uutta toivoa työpaikkojen
säilymisestä Nättrabyssä

Ruotsissa SCA:n omistamalla Nättrabyn paperitehtaalla on herännyt toivo tuotannon elvyttämisestä ja jäljellä olevien parinkymmenen työpaikan säilymisestä. Pehmopaperin tuotanto päättyi marraskuun puolivälissä, mutta viime hetkellä ilmaantunut ostajaehdokas selvittää koeajoilla laitteiston soveltuvuutta toiselle paperilaadulle.

Asiasta kertoo verkkolehti Dagens Arbetessa ammattiosaston puheenjohtaja Leif Nilsson. Kokeiltava paperilaatu ja ostajaehdokas ovat toistaiseksi salaisia. Jos kokeet onnistuvat, työpaikkojen määrä voi vuorotyön ansiosta jopa kaksinkertaistua. Nilsson varoittaa kuitenkin liiasta optimista. Aiemmin tänä vuonna SCA:n yritys myydä tehdas kariutui osapuolten jyrkkään erimielisyyteen hinnasta. SCA ei myy tuotantolaitosta pehmopaperin valmistukseen, jotta mahdollinen uusi omistaja ei kiristäisi alan kilpailua.

Oikeus päättää 19.12:
Pappers vaatii tuntuvia korvauksia luottamusmiehen irtisanomistapauksessa

Ruotsissa Klippan-yhtiön luottamusmiehen Benny Karlssonin irtisanomisvaroituksen oikeuskäsittely on loppusuoralla. Oikeuden on määrä päättää tuomiostaan joulukuun 19. päivänä. Pappers vaatii yhteensä lähes 400 000 markan korvauksia työnantajan poikkeuksellisen vakavista rikkomuksista. Edes alan työnantajajärjestö ei ole asettunut Klippanin pääomistajan ja hallituksen puheenjohtajan Jan Bernanderin puolelle.

Alun perin Bernander syytti Karlssonia ylimitoitetuista ylityöilmoituksista. Kuulusteluissa Karlsson osoitti asetelman päinvastaiseksi: hän oli jättänyt perimättä 43 tunnin ylityöt.

Stora Enso Euroopan
suurin, viidennellä sijalla maailmassa

Metsäteollisuus ry:n tarjoaa verkkosivuillaan tuoreita tilastoja Euroopan ja maailman metsäteollisuudesta. Viime vuonna liikevaihdoltaan suurimmat eurooppalaisyhtiöt olivat Stora Enso ja UPM-Kymmene. Silloinen Metsäliitto sijoittui viidenneksi edellään ruotsalainen SCA ja brittiläis-ranskalainen Arjo Wiggins Appleton. Kymmenenneltä sijalta löytyy saksalainen Haindl, josta tulee UPM-Kymmenen osa, jos Euroopan komissio hyväksyy osapuolten sopiman kaupan.

Maailman kymmenen suurimman listalle eurooppalaisista sijoittui viime vuonna vain kolme. Stora Enso oli viidentenä, UPM-Kymmene kahdeksantena ja SCA kymmenentenä. Neljän kärjen muodostivat yhdysvaltalaiset yhtiöt International Paper, Georgia-Pacific, Weyerhauser ja Kimberley-Clark. Japanilaiset Oji Paper ja Nippon Paper ylsivät kuudenneksi ja yhdeksänneksi. Seitsemäntenä oli Smurfit-Stone.

Toimialan asiantuntijat pitävät selvänä, että omistusrakenteen keskittyminen jatkuu sekä yritysostoin ja yhtymien fuusioilla.

Konkurssin partaalla käynyt Kvaerner myy kierrätyslaitteiden konepajansa

Suomessa Masa-Yardsin omistajana tunnettu norjalaisyhtiö Kvaerner pelastui lokakuun lopulla täpärästi konkurssilta. Vahvistaakseen rahoitusasemaansa yhtiö myy metsäteollisuuden kierrätyslaitteita valmistavan yksikkönsä saksalaiselle Voith Paperille.

Norske Skog rajoitti Uudessa Seelannissa
tuotantoaan energian korkean hinnan vuoksi

Norjalainen Norske Skog supisti kesä-elokuussa Kaweraun sanomalehtipaperitehtaan tuotantoaan viidenneksellä sähkön äkillisen hintapiikin vuoksi. Vähäiset sateet nostivat vesivoimalla tuotettavan sähkön hinnan pahimmillaan peräti kuusi kertaa yli normaalin tason. Yrityksen mukaan tavallisesti neljännes tuotantokustannuksista muodostuu sähkölaskusta.

Norske Skogin tehtaan ja samalla alueella toimivan International Paperin tytäryhtiön Carter Holt Harveyn sellutehtaan yhteinen sähkönkulutus on toiseksi suurinta Uudessa Seelannissa. Niitä mittavampi sähkönostaja on ainoastaan Comalcon alumiinitehdas. Myös se rajoitti kesällä tuotantoaan energian korkean hinnan vuoksi. Comalco arvioi, että kesän tapahtumat heikensivät Uuden Seelannin kiinnostavuutta investointikohteena.

Ongelmavyyhteä käsitellään Uuden Seelannin hallituksen julkaisemassa raportissa.

Sappi laihdutti
konttoriensa miehitystä Pohjois-Amerikassa

Etelä-Afrikasta kansainväliseksi metsäteollisuusyhtiöksi laajentunut Sappi supistaa Pohjois-Amerikan toimihenkilökuntaansa sadalla työpaikalla. Yhtiö pehmittää työpaikkansa menettävien asemaa irtisanomiskorvauksilla ja auttamalla heitä uuden työpaikan etsinnässä.

"Ratkaisu on meille vaikea, mutta se vahvistaa yhtiön asemaa pitkällä aikavälillä", hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Monte R. Haymon perustelee päätöstä verkkojulkaisu Pulp and Paper Onlinessä.

Pappersin kulttuuripalkinto Chilestä paenneelle musisoivalle paperityöläiselle

Ruotsissa ammattiliitto Pappers on jakanut kulttuuripalkintoja vuodesta 1979 lähtien. Viimeksi runsaan 6 000 markan suuruinen palkinto ja kuvanveistäjä Per Nilsson Östin veistos "Sellutyöläinen" myönnettiin Munksjön paperitehtaan työläiselle Jorge Rojasille. Hän pakeni 1980-luvun puolivälissä Chilestä Ruotsiin jouduttuaan kotimaassaan vainon kohteeksi. Rojas laulaa itseään kitaralla säestäen muun muassa Violetta Parran ja Victor Jaran lauluja.