JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 14-2001

Pappersin pj. Sune Ekbåge: Stora Enson johto tekee kaiken väärin Norrsundetin kunnossapidon yhtiöittämisessä

Stora Enso ja ammattiliitto Pappers ovat täysin eri mieltä Norrsundetin kunnossapidon järjestelyistä. Yhtiö ajaa sen yhtiöittämistä vastoin työntekijöiden ja Pappersin kantaa. Kiistasta on neuvoteltu sekä paikallisella että liittojen tasolla, mutta Stora Enso on pitänyt tiukasti kiinni suunnitelmastaan. Sen mukaan kunnossapito siirretään yhtiölle, josta Stora Enso omistaa 75 prosenttia ja ABB 25 prosenttia.

"Juuri nyt Stora Enson johto tekee kaiken väärin", Pappersin puheenjohtaja Sune Ekbåge kommentoi tilannetta vaatien työnantajaa luopumaan aikeestaan. Ekbågen mielestä Stora Enso poikkeaa vakavasti julistamastaan, henkilökunnan merkitystä korostavasta linjasta.

Gävlen lähellä sijaitsevalla tehtaalla keskeiset henkilöstöryhmät ovat kunnossapidon yhtiöittämistä vastaan. Työnantajan suunnitelmaa vastustavaan adressiin tuli työpaikalla nopeasti lähes pari sataa allekirjoitusta.

Norrsundetin paperityöläisten ammattiosaston puheenjohtaja Örjan Larsson pitää paikallisen johdon menettelyä niin yksipuolisena, että hän vaatii johtoon henkilövaihdoksia.

Pappersia keskustason neuvotteluissa edustanut Bengt Jansson luonnehtii tapahtumien kulkua työnantajan saneluksi. Lakia ei ole rikottu, mutta vuoropuhelun lähtökohtaa on loukattu karkeasti. Janssonin mukaan Pappersilla ei ole mahdollisuutta viedä kiistaa työtuomioistuimeen.

Yhdysvalloissa 700 työläistä lakkoon palkkojen ja etujen heikennystä vastaan

Puricon paperitehtaalla Yhdysvalloissa alkoi 15.10 yli 700 työläisen lakko. Sillä vastustetaan työnantajan yritystä supistaa palkkoja viidenneksellä, kolminkertaistaa työntekijöiden osuus sairasvakuutusmaksusta sekä eliminoida palkalliset vapaapäivät. Lisäksi yritys koettaa lopettaa eläkeläisten sairasvakuutusjärjestelmän, alentaa sunnuntaityön korvauksia ja tiputtaa työehtosopimuksesta kohta, joka suojaa työläisten työsuhteita siinä tapauksessa, että tehtaan omistaja vaihtuu.

Purico osti tehtaan aiemmin tänä vuonna. "Ennen omistajanvaihdosta työnantajan ja työntekijöiden välit olivat 15 vuotta hyvät", ammattiliitto Pacen aluejärjestö 4:n varapuheenjohtaja Bob Smith toteaa. Brevardissa Pohjois-Carolinan osavaltiossa sijaitsevalla Puricon tehtaalla valmistetaan savuke- ja raamattupaperia.

Puricoa hallitsee Britanniassa asuva Intian kansalainen Nat Puri. Hän on lukuisia yrityksiä omistavan Melton Medes Groupin suurin omistaja. Yhtymän kotipaikka on Man-saaren veroparatiisi Irlannin merellä.

1990-luvulla Puri junaili eräältä ay-liikkeen eläkerahastolta matalakorkoisia lainoja Melton Medes Groupin yrityksille. Ne maksoivat lainat takaisin osakkeilla, joiden arvo laski siirron jälkeen. Brittiläinen ammattiliitto GPMU veti Purin oikeuteen, jossa hänet velvoitettiin pitämään näppinsä erossa ay-liikkeen eläkerahastoista. Pacen Harold Hoffman arvelee, että Puri yrittää kiertää kieltoa siirtämällä toimintaansa Yhdysvaltoihin.

Pappers ei hyväksy
veturinkuljettajien lakkoa

Ruotsissa pieni osa veturinkuljettajista on lakkoillut vaatien yhdistykselleen omaa työehtosopimusta. Lakkolaiset ovat tyytymättömiä veturinkuljettajien suurta enemmistöä edustavan ammattiliitto Sekon toimintaan. Työnantajien järjestö Almega on torjunut lakkolaisten vaatimuksen. Sekolla on Almegan kanssa veturinkuljettajia koskeva työehtosopimus.

Paperityöläisten liitto Pappers on yhtynyt ammatillisen keskusjärjestön LO:n linjanvetoon, jossa arvostellaan suoraviivaisesti veturinkuljettajien vähemmistön hanketta. Ay-järjestöt varoittavat, että lakkolaisten vaatimuksen toteutuminen heikentäisi ay-liikkeen neuvotteluasemia. Pappersin puheenjohtaja Sune Ekbåge sanoo, että pienen vähemmistön oma sopimus avaisi tietä sekamelskalle työmarkkinoilla. "Kullakin ammattikunnalla tulee olla vain yksi työehtosopimus", Ekbåge korostaa.

Metsämeklarit syyttävät Ruotsin valtion tarjousta varkaudeksi AssiDomänin omistajilta

Arvostetun ruotsalaisen talouslehden Dagens Industrin haastattelemat metsäomaisuuden välittäjät leimaavat Ruotsin valtion tarjouksen AssiDomänistä varkaudeksi. Valtio tarjoaa AssiDomänin 2,4 miljoonan hehtaarin metsistä 17 miljardia kruunua eli 7 100 kruunua hehtaarilta. Puukuutiota kohti se merkitsee 79 kruunua.

AssiDomänissä Ruotsin valtiolla on 35 prosentin omistusosuudellaan suuri vaikutusvalta. Seuraavaksi suurimmalla omistajalla on 6 prosentin osuus.

Meklareiden mukaan AssiDomän saisi metsäomaisuudestaan selvästi enemmän, jos yhtiö myisi sen osina. Tästä Norske Skogin liiketoimet Ruotsissa tarjoavat tuoreen esimerkin. Yhtiö on jakanut metsäomaisuutensa 56 alueeseen, jotka se myy joko yksitellen tai usean alueen yhdistelminä. Tarjousten keskiarvo on noussut 22 000 kruunuun hehtaarilta vastaten 195 kruunua puukuutiolta.

AssiDomänin metsistä yli 70 prosenttia sijaitsee Pohjois-Ruotsissa, missä puut kasvavat hitaammin kuin maan muissa osissa. Dagens Industrin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan AssiDomänin koko metsäomaisuuden arvo on silti noin 32 miljardia kruunua.

Asia on ajankohtainen myös Suomessa, koska Stora Enso ja UPM-Kymmene oireilevat halua myydä suomalaiset metsänsä ja etsiä omaisuudelle metsää kannattavampi sijoituskohde.