JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 13-2001

Stora Ensolta Ruotsin
suurimmat hiilidioksipäästöt

Verkkolehti Dagens Arbeten (www.dagensarbete.se) mukaan yli puolet Ruotsin hiilidioksidipäästöistä syntyy kymmenen suuren teollisuusyrityksen toiminnassa. Tiedot on alun perin julkaissut ympäristölehti Natur. Selvästi suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja on Stora Enso. Yksin 1999-2000 sen päästöt lisääntyivät kolme miljoonaa tonnia, mikä vastaa viittä prosenttia koko Ruotsin hiilidioksidipäästöistä.

Metsäteollisuusyhtiöistä myös AssiDomän ja SCA ovat hiilidioksidin kymmenen suurimman päästäjän listalla. Maailman ilmastotieteilijöiden valtavirran mukaan hiilidioksidipäästöt aiheuttavat ns. kasvihuoneilmiön. Se nostaa seuraavina vuosikymmeninä maapallon ilmakehän lämpötilaa useita asteita johtaen suuriin muutoksiin luonnossa. Vakaviin seurauksiin kuuluu muun muassa maatalouden tuotantoehtojen heikkeneminen kehitysmaissa.

Jäsenmäärä
laskee Norjassa

Norjassa teollisuuden ammattiliittojen jäsenmäärät ovat jo jonkin aikaa laskeneet. Metsäteollisuuden ja usean muun teollisuusalan työläisiä organisoivan Fellesforbundetin (www.fellesforbundet.no) jäsenmäärä laski vuoden toisella neljänneksellä 542 hengellä. Vuoden 1998 lopun jälkeen liitto on menettänyt yli 13 000 jäsentä. Aleneminen koskee ennen muuta työikäistä jäsenkuntaa. Suuri osa menetyksistä johtuu elinkeino- ja ammattikuntarakenteen muuttumisesta. Fellesforbundet muodostettiin 1988 yhdistämällä viisi ammattiliittoa. Ne toimivat paperi-, rakennus- tekstiili-, metalli- ja terästeollisuudessa sekä metsä- ja maataloudessa.

Ruotsin valtion omistama Sveaskog havittelee AssiDomäniä omistukseensa

Syyskuun lopulla julkistettiin Ruotsin valtion omistaman Sveaskogin (www.sveaskog.se) halu vahvistaa ratkaisevasti asemaansa metsäteollisuusyhtiö AssiDomänin (www.asdo.se) omistajana. Yhtiöt ilmoittivat neuvottelevansa kiireisellä aikataululla Sveaskogin ostotarjouksesta, jonka ulkopuolelle jäisi AssiDomänin ja Stora Enson yhteisesti omistama Billerud.

Billerud puolestaan ollaan lähiaikoina muuttamassa pörssiyhtiöksi. Se muodostettiin yhdistämällä AssiDomänin ja Stora Enson eräitä tuotantolaitoksia. Uusi yhtiö aloitti toimintansa vuoden 2001 alussa.

Tieto Sveaskogin suunnitelmasta nosti AssiDomänin osakkeiden kurssia yli 17 prosenttia. Tällä hetkellä valtio omistaa kolmanneksen AssiDomänin osakkeista. Aietta perustellaan valtion suunnitelmalla laajentaa erityisesti metsäomaisuuttaan. AssiDomän on Euroopassa eniten metsää omistava pörssiyhtiö. Sillä on tuottavaa metsää 2,4 miljoonaa hehtaaria.

Sveaskogin ja AssiDomänin neuvottelut ja muut viimeaikojen siirrot kertovat ennen muuta siitä, että pääomapiirit ja Ruotsin valtio ajavat innolla metsäteollisuuden omistusrakenteen uudelleenjärjestelyjä. Tavoitteena on alan yritysten ja koko toimialan kannattavuuden kohottaminen.

Britannian GPMU
etenee työpaikoilla

Britanniassa paperi- ja viestintäteollisuuden työntekijöitä organisoiva ammattiliitto GPMU (www.gpmu.org.uk) on viime aikoina vahvistanut asemiaan työpaikoilla. Se ilmenee ennen muuta siinä, että yhä useampi yritys on tunnustanut GPMU:n paikalliseksi neuvottelu- ja sopijaosapuoleksi.

Shasta Paper sulki
tehtaansa Kaliforniassa

Elokuussa yli 300 järjestäytynyttä paperityöläistä menetti työpaikkansa, kun Shasta Paper sulki tehtaansa Kaliforniassa. Heinäkuussa työläiset hylkäsivät yhtiön ehdotuksen, joka olisi alentanut palkkoja 20 prosenttia ja lopettanut 71 työpaikkaa. Record Searchlight -julkaisun heinäkuussa haastattelemat työläiset perustelivat työnantajan tarjouksen torjumista muun muassa sillä, että yhtiön johtoporras aikoi pitää palkkansa ennallaan ja että työläiset olivat jo aiemmin tehneet merkittäviä myönnytyksiä. Joulukuussa 2000 säästöjä kartutettiin supistamalla työvoimaa 96 hengellä ja pysäyttämällä tuotanto viikoksi.

Pappers ja LO odottavat
korotusta kassa-avustuksiin

Ammattiliitto Pappers  (www.pappers.se) ja ammatillinen keskusjärjestö LO ovat pettyneitä siihen, että Ruotsin hallitus ei ole vielä tehnyt esitystä työttömyyskassojen avustusten perusteiden tarkastamiseksi. Voimassa olevien perusteiden mukaan osa avustuksista on enää 50-60 prosenttia työttömyyttä edeltävän työn antamista tuloista.

Ruotsin hallitus on luvannut muuttaa perusteita sitten, kun siihen on taloudelliset edellytykset. Ay-järjestöjen mielestä korotuksiin on varaan jo tämänhetkisessä taloudellisessa tilanteessa. Perusteiden uudistamistarvetta korostaa irtisanomisten ja irtisanomisvaroitusten lisääntyminen.

Kimberly-Clarkilta
ja sen työntekijöiltä
avokätisesti tukea terrori-iskujen uhreille

Kimberly-Clark ja sen työntekijät ovat lahjoittaneet syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uhreille ja heidän omaisilleen rahaa ja tavaraa kahdeksan miljoonan markan arvosta. Käytännössä avun hoitaa perille Punainen Risti. Yhtiö lahjoitti paitsi rahaa myös paperipyyhkeitä ja kasvosuojia sekä sitoutui lisäämään tukeaan dollarilla jokaista työntekijöiden lahjoittamaa dollaria kohti. Kimberly-Clarkin palveluksessa on 66 000 työläistä ja toimihenkilöä.